Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Maak iets van je kelder!

Sanne Sanne
Loading admin actions …

De kelder is vaak een bedompte, muffe ruimte, die gebruikt wordt als eenvoudige voorraadkast: aardappelen, uien en wat flessen frisdrank vullen de karige planken van de kast die er staat. In kelders wordt meestal niet veel moeite gestopt, want het zijn over het algemeen kleine, donkere ruimtes. Maar je kunt er toch een heleboel mee doen. Zelfs met een vrij kleine kelder kun je al meer dan je zou denken. En je kunt ook daglicht in de kelder krijgen met behulp van een kleine ingreep. Het is zonde om die extra vierkante meters niet te benutten en er alleen wat voedselwaren te bewaren. Ook als je de kelder graag als voorraadkast wilt gebruiken kun je er wel meer uithalen dan je nu doet. Tref de nodige voorbereiding – isolatie, vloeren, wanden, verwarming, elektriciteit – en richt de kelder in als extra opbergruimte, een fitnessruimte of zelfs een sauna!

Extra opbergruimte

Vernieuwbouw grachtenpand:  Wijnkelder door Kodde Architecten bna
Kodde Architecten bna

Vernieuwbouw grachtenpand

Kodde Architecten bna

Wil je toch graag de kelder blijven gebruiken voor het opruimen van je boodschappen? Prima optie. Maar als je de kelder isoleert en er een vloertje inlegt wordt het al meteen meer een kamer. Plaats kasten met veel planken of laat er een bouwen door een kastenbouwer Als de kelder er mooi uitziet ben je ook eerder gemotiveerd het netjes te houden en kun je sneller vinden wat je zoekt. Maak gebruik van kunststof bakken voor verschillende voedingswaren (aardappels, fruit etc.) en als je kelder toch nog wat een vochtige ruimte is ruim dan kwetsbare etenswaar op in afgesloten bakken. Het grote voordeel van je kelder als opbergruimte is dat de eisen niet hoog zijn. Verwarming heb je misschien niet eens nodig en één lamp volstaat waarschijnlijk. Zo kun je met weinig geld een heel eind komen.

Je kunt het ook iets mooier maken en de extra opbergruimte gebruiken voor wijn. Om een wijnkelder te creëren heb je elektriciteit nodig: de bedoeling is dat je de wijn op exact de juiste temperatuur bewaart. Daarnaast heb je wijnrekken nodig, waar je de wijnflessen in kunt leggen. Let op dat je de flessen horizontaal bewaart zodat de kurk altijd vochtig blijft, anders kan de kurk uitdrogen en afbrokkelen in je wijn, wat de smaak beïnvloedt en zelfs kan bederven.

Spa of sauna

Wat dacht je van een spa in je kelder? Een afgesloten plek waar je je lekker kunt terugtrekken en kunt genieten van een bad of sauna. Maak gebruik van hout voor die typische sauna-sfeer en combineer dat met zachte handdoeken voor de ultieme relaxplek.

Een goed begin is trouwens het halve werk: isoleer je kelder perfect. In een spa of sauna moet de temperatuur hoger dan gemiddeld zijn om een aangenaam klimaat te creëren. Als de ruimte slecht geïsoleerd is heb je veel energie nodig om de temperatuur goed te krijgen. Bovendien is tocht erg vervelend op een plek waar je juist tot rust wilt komen. Daarnaast is een goede ventilatie wel van groot belang. De lucht in een sauna is namelijk erg droog. Ook is het een goed idee om een elektrische kachel te nemen en geen gaskachel: een gaskachel verbruikt namelijk veel zuurstof en dat is niet handig in een kleine ruimte.

Een hobbykamer

De nieuwe mancave, een plek om lekker te schilderen of een speelkamer voor de kids? Een kelder is ook ideaal als hobbykamer. Een hobbykamer heeft niet per se een hele grote ruimte nodig – afhankelijk van je hobby natuurlijk! Een tafel en wat kasten of een bank en een tv passen al snel in de ruimte. Vecht nog even met de rest van het gezin uit wat de nieuwe functie van je kelder wordt en aan de slag. Voor een hobbykamer heb je in principe niet veel nodig, dus dit is ook een vrij goedkope optie om je kelder beter te gebruiken.

Een fitnessruimte: je eigen sportschool

 Fitnessruimte door Stephanie Coutas
Stephanie Coutas

Stephanie Coutas's projects

Stephanie Coutas

Heb je er ook zo’n hekel aan om naar de sportschool te gaan en weerhoudt het fietstochtje erheen je om te gaan? Denk er dan eens over na om een fitnessruimte in huis te creëren. En waarom niet in je kelder? Het grote voordeel is dat je ongestoord kan sporten: geen competitie, niemand die je ziet staan als hij langs de sportschool met van die grote ramen fietst. Plaats een aantal sportapparaten en gaan! Je kunt het sporten leuker maken door een surround-geluidsysteem te installeren en eventueel een televisiescherm op te hangen. Die paar kilometers heb je zo in de benen als je ondertussen naar je favoriete serie kunt kijken!

Denk ook na over douchen en omkleden. Mocht je genoeg ruimte hebben kun je een extra badkamer creëren, zodat je zelfs niet in je sportoutfit naar boven hoeft te gaan maar meteen onder de douche kunt springen. Een (warm)wateraansluiting vergt wel een flinke investering.

Extra woonruimte

Je kunt de kelder ook gebruiken als extra woonruimte, bijvoorbeeld voor een slaapkamer. Het grote nadeel van de kelder als ruimte is het gebrek aan daglicht, maar bij een slaapkamer is dat overkomelijk, aangezien je daar toch vooral ’s nachts tijd doorbrengt. Om toch licht in je kamer te krijgen kun je een ‘koekoek’ plaatsen, een soort bak die daglicht van buiten naar binnen sluist. Zo’n constructie zorg voor een ‘museaal licht’, aldus Bald Architecture. Als je genoeg ruimte hebt zou je voor een wat ouder kind zelfs een individuele ruimte kunnen maken met een badkamer en een zitgedeelte. Zo’n extra inhouse appartement doet de waarde van je huis ook nog eens aanzienlijk stijgen.

Een ondergrondse bar

Ten slotte is het ook een geweldig idee om een bar in je eigen huis te hebben. Je kunt feestjes geven zonder dat je woonkamer de volgende dag een grote bende is en de keuken vol met lege bierflesjes staat. Een bar vraagt het nodige budget: je hebt elektriciteit en verwarming nodig en moet de kamer helemaal inrichten; stoelen, banken, een koelkast, eventueel een bar met krukken, geluid, eventueel televisie, en, als je het echt goed wilt doen, natuurlijk een biertap.

Zorg ook voor een goede isolatie tussen het plafond van de kelder en de vloer van de begane grond. Als een van de gezinsleden een feestje geeft en de ander zit op de bank in de woonkamer is het ideaal dat je beneden de muziek luid kunt zetten zonder overlast te geven.

Waarvoor gebruik jij je kelder?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!