homify 360º: Modern en opvallend huis in Rijssen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Reitsema & partners architects werkt aan uiteenlopende projecten, variërend van verbouwingen, villa's en interieurs tot projecten in de utiliteitssector, openbare gebouwen en stedenbouw. Het bureau probeert om zijn ontwerpen een eigen karakter mee te geven, alsmede een bijzondere ruimtelijkheid en een duurzame afwerking. Het architectenbureau formuleert heldere en krachtige concepten op basis van hun zoektocht naar de essentie van de ontwerpopgave. Dit gebeurt in overleg met de opdrachtgever. Een van hun projecten vinden wij aan de rand van de bebouwde kom van Rijssen. Hier werd reitsema & partners architects gevraagd om een groot huis met 350 vierkante meter aan woonoppervlak te ontwerpen. Uiteindelijk werd de nadruk gelegd op goede materialen, comfort en duurzame oplossingen en niet op het grote aantal vierkante meters, die werden teruggebracht tot 160.

Gesloten gevel

Het gebouw kent één bouwlaag en staat op een kleine verhoging waardoor de bewoners nog meer uitzicht op de omgeving hebben, zoals op het natuurgebied de Holterberg. We kijken hier tegen de oostzijde van het gebouw aan, waar de slaapkamers achter liggen. Door het gesloten karakter van deze gevel heeft men in die kamers voldoende privacy. Het bouwvolume is in twee elementen opgedeeld. Het grootste volume, links, herbergt de woonkamer met keuken en twee slaapkamers met een badkamer en kleedruimte. Aan de rechterkant vinden we het kleinere bouwvolume, deze kan gebruikt worden voor het opbergen van spullen.

Opening

De twee volumes worden door middel van een doorlopende vloer en dak met elkaar verbonden, hierdoor ontstaat een doorkijk naar het achterliggende landschap. Deze overbrugging kan tevens gebruikt worden als entree, carport en terras. De hellingbaan van hout loopt vanaf de straat naar de opening in de gevel. Het laatste gedeelte van de overkapping vormt een patio, daarachter vindt men een tweede terras.

Materiaal

De bakstenen, die in samenwerking met de fabrikant zijn ontwikkeld, lijken van afstand een donkergrijze kleur te hebben. Wanneer men dichterbij komt, ontdekt men enkele bijzondere details. Door toevoeging van gele klei en het bakken in de steenoven vlakbij het vuur is er van dichtbij een glanzende schakering van zwart en geel te zien. Door in te leveren op het totale woonoppervlak en meer aandacht te besteden aan materiaalgebruik en afwerking is de woning vrijwel energieneutraal geworden. De woning beschikt onder andere over een warmtepomp, vloerverwarming en een koelplafond. Daarnaast is de villa voorzien van hoogwaardige thermische isolatie. 

Open gevel

Aan de andere zijde van de woning zijn de woonvertrekken gesitueerd. De architecten hebben daarmee rekening gehouden met de orientatie op het landschap. De glazen gevels aan deze zijde bieden de bewoners een prachtig uitzicht op de omgeving. Op deze foto zien we de verschillende terrassen en de patio terug. Zomers biedt de overstek schaduw, onder de patio is het heerlijk vertoeven in het voorjaar. Voor meer beschutting kan men het terrasgedeelte achter de carport gebruiken. De opening kan met behulp van een schuifdeur gesloten worden, waardoor men minder last van eventuele wind heeft.

Binnen

Binnen treft men een moderne inrichting aan. Zachte kleuren bepalen de ruimte. De grootst mogelijke aandacht is uitgegaan naar de kozijnen, roosters, gordijnrails en andere aansluitingen. Deze zijn op maat ontworpen. Door de grote transparante panelen aan deze zijde van het huis oogt de ruimte veel groter dan de 160 vierkante meter die de woning telt. 

Constructie

De grote overstek vergde een inventieve oplossing. Door de constructeur al in een vroeg stadium bij het ontwerpproces te betrekken is men er in geslaagd om deze overstek op een prachtige subtiele manier te realiseren. De overstek wordt gesteund door strategisch gepositioneerde dragende wanden en een aantal verchroomde staalkolommen met een doorsnede van slechts 63 millimeter, daarvan kunnen we er één hier op de foto zien.

Tot slot

We sluiten af met deze prachtige foto waarop we goed de sfeervolle woonkamer kunnen zien. De opdrachtgevers en de architecten lijken de juiste keuze gemaakt te hebben door in te zetten op kwaliteit, materiaalkeuze en beleving. Het huis biedt de bewoners voldoende ruimte en biedt daarnaast een prachtig uitzicht op de omgeving. Door de woning onder te verdelen in twee bouwvolumes zijn er verschillende beschutte plekken rondom de woning gecreëerd waar het buiten heerlijk vertoeven is. In ons magazine vindt u nog meer artikelen over bijzondere Nederlandse woningen. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!