Bijzondere huizen met bijzondere bestemming

Johan van Dijk Johan van Dijk
Zorgwoningen bij Hoeve Corisberg te Heerlen, stripesarchitects stripesarchitects Landelijke huizen
Loading admin actions …

Bij een monumentale hoeve in het prachtige glooiende Limburgse heuvellandschap is een heel bijzonder project tot stand gekomen. De architecten van Stripesarchitects hebben prachtige woningen gecreëerd die goed in het landschap passen en bovendien heel erg energiezuinig zijn gebouwd. De bestemming zelf is ook bijzonder: dit zijn zorgwoningen. De oude hoeve zelf is de gemeenschappelijke werkplaats geworden. Deze combinatie van wonen en werken is hier prachtig tot stand gekomen in het landschap dat ook nog eens deel uit maakt van de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur. Met respect voor zowel landschap als de monumentale waarde is dit een zeer geslaagd project geworden.

Heuvels van gras

Het heuvellandschap komt nergens zo mooi weer terug als in de natuurlijke daken die deze vier geschakelde woningen hebben gekregen. Een wandelpad in het midden vormt de verbindende schakel met de oude boerderij aan de andere kant. De woningen hebben een uitstraling die naast iets natuurlijks ook iets heel erg moderns uitstraalt. Juist deze combinatie maakt het visuele beeld heel erg spannend en aantrekkelijk. Gezien de bijzondere omstandigheden waarin de bewoners hier wonen en werken heeft het geheel ook een hele beschutte en daarmee veilige uitstraling. Vooral dat laatste zal van groot belang zijn voor de bewoners!

Wonen in de heuvel

Deze afbeelding laat pas goed zien hoe mooi de woningen als het ware in de heuvels zijn gebouwd. Een prachtige natuurlijke en rustige omgeving. En toch is het centrum van de stad Heerlen hier heel erg dichtbij! De verschillende niveaus in de huizen zijn hier ook goed zichtbaar, ook aan de achterzijde zijn er ramen waarmee als het ware over de heuvels heen gekeken kan worden. Het grasdak loopt ook aan de achterkant door. Dit versterkt de natuurlijke uitstraling maar zorgt aan de andere kant ook voor de perfecte isolatie, goed voor de energierekening dus!

Zonnepaneel in het gras

Een detailopname van het dak laat de inventiviteit van dit ontwerp van Stripesarchitects zien. Een mooie combinatie van een natuurlijk dak, zinken elementen en niet te vergeten zonnepanelen. Juist deze zonnepanelen zorgen ervoor dat de woningen nog zuiniger zijn. Je kunt hier goed zien hoe bijzonder een natuurlijk dak eigenlijk is. Bij Nederlandse woningen wordt een dergelijk dak maar weinig toegepast. Hier is het een perfecte oplossing geweest. Het is een handreiking naar de natuur van de architect geweest. Daar zouden eigenlijk meer architecten mee aan de slag moeten gaan, hier blijkt maar al te goed hoe mooi dit kan uitpakken.

Huiselijke sfeer

Een blik in een van de gemeenschappelijke woonkamers laat zien hoe huiselijk deze plek gemaakt is. Vanwege de bewoners is er gekozen voor een gezellige inrichting. Dit moet een huiskamer voor iedereen zijn! Er is genoeg plek voor de bewoners en eventuele gasten. Ook heel mooi zichtbaar is hier de oude hoeve aan de overkant. Alle woonkamers in dit complex hebben hierop uitzicht. Daarmee wordt als het ware een eenheid gecreëerd tussen het oude en het nieuwe gedeelte op het totale grondoppervlakte. Verder is het terras goed zichtbaar. Hoe heerlijk is het voor de bewoners om daar in de zomer lekker te kunnen zitten!

De verschillende niveaus

Ben je benieuwd geworden hoe deze huizen er nou precies van binnen uit zien? Dit plaatje laat je dat heel goed zien! Beneden is ruimte voor de gemeenschappelijke woonkamer. Dit ligt op het niveau van het hoeveterrein. De eerste verdieping biedt onderdak aan de badkamer en de slaapkamers. En heel bijzonder is dat dit niveau weer aansluit op het heuvelniveau. Het komt hier eigenlijk neer op wonen in de heuvel in plaats van er bovenop!

Er zijn meer woningen die op zo’n bijzondere wijze een eenheid vormen met het landschap. Hier vind je daar een prachtig ander voorbeeld van.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine