Ultiem vakmanschap, de porseleinen ontwerpen van Inge Bečka

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Work, Inge Bečka Art & Design Inge Bečka Art & Design Moderne woonkamers
Loading admin actions …

Inge Bečka (1963) heeft de liefde voor het ontwerpen wellicht van haar ouders geërfd. Haar vader is architect en beeldhouwer en haar moeder heeft aan de kunstacademie gestudeerd. Na de middelbare school studeerde Bečka Rechten en Economie en nadien heeft zij zeventien jaar lang diverse management functies voor financiële instellingen bekleed. Naar eigen zeggen was dit een periode waarin zij even van haar pad was geraakt. Want dat wat zij het liefste doet, is ontwerpen. Vanaf 2007 begon Bečka zich te richten op het creatieve werk, eerst door het geven van trainingen en workshops op het gebied van creatief denken en teambuilding. Later, in 2012, legde zij zich steeds meer toe op haar eigen autonome creatieve werk. Iets waar zij al vanaf 1990 mee bezig was: het werken met keramiek. 

Patatje mayo

Bečka haalt onder andere inspiratie uit het alledaagse. Door goed om haar heen te kijken, nieuwsgierig te blijven en alsmaar af te vragen hoe dingen anders gedaan kunnen worden. Bestaan er combinaties die niet voor de hand liggen maar die wellicht tot een fraai ontwerp kunnen leiden? Getuige bijvoorbeeld de serie snackbakjes die we hier kunnen zien. Hollandser kan het bijna niet. In de weekenden en op feestdagen liggen de straten soms bezaaid met deze bakjes, op een welhaast achteloze manier consumeren we uit deze bakjes, zonder stil te staan bij het ontwerp ervan. De keramische bakjes komen in vier varianten: friet, friet mayo, frikandel en kroket, en zijn verkrijgbaar in het wit en zilver. De volgende keer als we van ons frietje mayo genieten kijken we wellicht ook anders tegen het bakje aan.

Blob

De BLOB is een begrip in de architectuurwereld en laat zich niet alleen vertalen als klodder maar is ook afgeleid van de computerterm binary large object. Het betreft een architectuurstijl die zich laat kenmerken door zijn grillige en organische vormen en die mede mogelijk wordt gemaakt door moderne (computer)technieken. De BLOB's op deze foto zijn gemaakt van het meest luxe Chinese porselein en laat zich omschrijven als overdadig en organisch. De verschillende varianten kenden allemaal dezelfde basisvorm en zijn op zo'n manier vervormd dat zij allen een unieke vorm hebben gekregen. Kleur en vorm gaan hier een interessant contrast aan. De onvoorspelbare en unieke vormen lijken het resultaat te zijn van eeuwenlange natuurlijke processen, alsof er honderden jaren aan erosie en sedimentatie aan vooraf zijn gegaan. De witte afwerking, die bijna steriel oogt, maakt het werk juist klinisch en modern.

Blauw-wit

In 2012, 2013 en 2014 werkte Bečka als 'artist in residence' in het Chineze Jingdezhen, een stadsprefectuur van de zuidelijke provincie Jiangxi. Jingdezhen staat bekend als de wereldhoofdstad van de porselein. In de 17e eeuw bereikte het eerste porselein Nederland, dit porselein bestond veelal uit blauw-witte producten. Op de foto zien we een serie blauw-witte kopjes van Bečka met verschillende afbeeldingen daarop. De vorm van de kopjes en de afbeeldingen daarop ogen modern en fris, terwijl de gebruikte kleurencombinatie juist heel traditioneel en historisch aanvoelt. 

Parel en zilver

De drie kopjes op deze foto vormen een mooie set bestaande uit verschillende vormen en een terugkerend kleurenschema. De bovenzijde is afgewerkt in een glimmende laag waar de kopjes wellicht een deel van hun naam aan ontlenen, de glans doet ons namelijk denken aan het glimmende oppervlak van parels. De onderkant van de kopjes is mat gehouden. Bij enkele van de kopjes lijkt het glanzende oppervlak deels door te lopen naar de onderkant. 

The Naked Baroque

Rijk en weelderig materiaalgebruik, ingewikkelde patronen en goddelijke onderwerpen. Het zijn enkele kenmerken van de stijlperiode die bekend staat als de barok. De bloemenvaas hiernaast is genaamd the Naked Baroque en dat herkennen we meteen terug. De sierlijke vorm van de vaas, die in de hoogte in breedte toeneemt. De complexe motieven op de onderkant van de vaas. Het zijn duidelijk verwijzingen naar de barok. Ook hier weet Bečka weer een interessant contrast te creëren door de vaas in monochroom wit uit te voeren. De vaas schudt daarmee het theatrale van zich af, geeft zich bloot. De prachtige en weelderige kleuren van de bloemen versterken dit gevoel nog eens. Wie speelt er eigenlijk de hoofdrol in dit stuk? De bloemen, de vaas, de kleuren? Waar moeten we onze aandacht op richten? Het is de combinatie van kleur, van vorm en de prachtige tegenstellingen die deze vaas zijn kracht geven en die dit ontwerp zo bijzonder maken.

In ons magazine vindt u nog meer artikelen terug over (Nederlands) design.

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine