Voor & Na: Huize Castro

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Portugese EVA / evolutionary architecture is gesitueerd in de stad Porto en werd in 2007 door Miguel Ângelo, Miguel Sá en Ricardo Oliveira opgericht. Het multidisciplinaire team focust zich onder andere op 3D-modellering en ontwerp. Elk project behandelen zij op een unieke manier, het opnieuw uitvinden en uitdagen van tradities en normen mag tot een van hun kenmerken gerekend worden, zowel op het gebied van techniek als van esthetiek. We behandelen hier één van de renovaties die zij hebben uitgevoerd. 

Voor: Oud en versleten

De woning die hier centraal staat dateert uit 1898. Het gebouw bevond zich in een slechte staat en liet zich kenmerken door een sterke mate van achteruitgang en slijtage. Het drie verdiepingen tellende huis was dringend toe aan een verbouwing en renovatie.

Na: Is dit hetzelfde huis?

De reconstructie en renovatie van het huis werd uitgevoerd in samenwerking met het architectenbureau Arquimla. De beiden bureaus besloten om het huis op te delen in verschillende functies. De twee onderste verdiepingen werden ingericht als een open en gemeenschappelijke ruimte terwijl de bovenste verdieping werd gereserveerd voor een meer intieme en private sfeer. 

Vorm

De oorspronkelijke vormen en contouren van het gebouw werden zoveel mogelijk behouden. Alle aandacht is uitgegaan naar de woning zelf, het gebied daaromheen is zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat behouden. De robuuste trappen en het ietwat ruige parkeerterrein vormt een prachtig contrast met de strakke roze gevels van de woning. 

De gevels

De gevels werden compleet opgeknapt en ook daarbij werd zoveel mogelijk getracht om de oude sfeer van het huis te behouden. Wel werden er nieuwe ramen geplaatst, dit was nodig om de woning te laten voldoen aan de hedendaagse isolatie normen. 

Kleuren

De traditionele dakpannen van klei werden volledige gerestaureerd. Water en kou krijgen geen kans meer om de woning binnen te dringen. De granieten kozijnen van de deuren en ramen werden geborsteld, schoongemaakt en opgeknapt. Helaas zijn er geen kleurenfoto's beschikbaar van de oorspronkelijke woning, het is daarom gissen of deze toentertijd ook roze was. Een kleur die in het zonnige Portugal gebruikelijk is. 

Contrasten

We zien hier een gedetailleerd beeld van de trap die leidt tot de entree van de woning. Merk op hoe de moderne roestvrijstalen trapleuning een fraaie tegenstelling vormt met de oude, robuuste granieten stenen. 

Voor: Een bouwval

De binnenkant van de woning was compleet verouderd en versleten. Het is moeilijk voor te stellen hoe de bewoners het zo ver hebben kunnen laten komen. Het maakt ons echter des te nieuwsgieriger wat de architecten van EVA / evolutionary architecture en Arquimla ervan hebben weten te maken. 

Moderne keuken

De moderne keuken mag een verrassing zijn voor een ieder die het historische pand binnentreedt. De keuken, die grotendeels in zwart is uitgevoerd, oogt modern en helder. Strakke oppervlakken en rechte lijnen bepalen de sfeer in deze keuken. Een aantal vrolijke details geven de keuken een frisse en gezellige uitstraling, zie bijvoorbeeld de roze rolluiken. Let ook op het tafeltje links. Deze is gemaakt van het onderstel van een klassieke naaimachine. Het tafeltje roept vervlogen tijden van weleer op, en vormt een mooie herinnering aan het oude gebouw. 

Licht

Op de foto hierboven zien we de gangen en hallen van het gerenoveerde huis. In tegenstelling tot de keramische vloer in de keuken werd er voor deze ruimtes gekozen voor een houten vloer. Het is bijzonder hoe de vele ruimtes en vertrekken van de woning baden in het daglicht, te wijten aan de vele kleine ramen en nissen. Wanneer het buiten donker is zorgen de ingelegde spotjes in het plafond voor voldoende licht.  

Als een ansichtkaart

De zwart-wit foto van hierboven lijkt wel een beetje op een ansichtkaart uit het verleden. We kunnen hier goed zien in welke staat het dak zich bevond, hele delen lijken daarvan te ontbreken. Binnen groeiden zelfs planten.

Ramen

In de slaapkamer werd gekozen voor het plaatsen van moderne Velux-ramen, zowel zonlicht als frisse buitenlucht weet daardoor deze ruimte te bereiken. Aan de rechterkant zien we één van de oorspronkelijke ramen, die geheel zijn vernieuwd en gerenoveerd. 

In ons magazine vindt u nog meer bijzondere renovaties en verbouwingen. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!