Je kamer verven: de beste ideeën

Karmijn Simons Karmijn Simons
Weteringbuurt , Architectenbureau Vroom Architectenbureau Vroom Klassieke woonkamers
Loading admin actions …

Beginnen jouw handen te jeuken als je naar je woning kijkt? Vergeet decoratie, want misschien wordt het wel tijd voor een andere kleur aan de muur! Vergeet je witte muren en tover ze om tot warme, energieke of juist rustgevende ruimtes. Kleuren doen meer met je dan dat je er bewust van bent. Zo kan blauw rustgevend werken, terwijl geel juist voor energie zorgt. Een slaapkamer geel verven is daarom niet verstandig. 

Wil je weten hoe jij je slaapkamer, gang, badkamer, kinderkamer, woonkamer of keuken de juiste kleur kunt geven, zodat er een bepaalde sfeer gecreëerd kan worden? Bij ons ben je aan het juiste adres, want wij laten je namelijk zien wat kleuren met je doen en in welke kamers het toegepast kan worden. Kijk je mee? 

Rood

Rood is een gewaagde kleur! Wanneer je van plan bent om een muur of misschien wel verschillende balken rood te verven, is het van belang om balans in je woning te houden. Je kamer geheel rood verven is dus niet aan te raden. Wil je dolgraag verven, maar weet je niet precies waar je op moet letten wat verf betreft? Je kunt kiezen tussen alkydverf en acrylverf. Alkydverf is op terpentinebasis en wordt voornamelijk buiten gebruikt. Een reden om toch te kiezen voor alkydverf voor binnen, is omdat de verf beter dekt en eenvoudiger over te schilderen is.  Acrylverf is op waterbasis en daarom beter voor de gezondheid. Ook droogt de verf een stuk beter. Acrylverf dekt iets minder goed dan alkydverf, daarom is het van belang om eventueel de ondergrond goed te schuren en een grondlaag aan te brengen. Acrylverf moet helemaal verwijderd zijn, voordat je overheen gaat schilderen. Een nieuwe laag kan anders slecht hechten. Hoe herken je alkydverf of acrylverf? Dit kan je eenvoudig controleren door een doekje met spiritus over de verflaag heen te halen. Wanneer de verflaag plakkerig wordt, is het acrylverf. Beide verftypen kunnen op verschillende materialen gebruikt worden. 

Oranje

Oranje is een vrolijke, energieke en stimulerende kleur. De kleur wordt vaak gebruikt voor tienerkamers. Toch kan de kleur ook in andere ruimtes mooi tot zijn recht komen. Je kunt oranje gebruiken, maar bijvoorbeeld een roestkleurige of zachtere oranjetint. Heb je een kille kamer, zoals gang of keuken? Oranje is de perfecte kleur om warmte en pit aan je woning te geven. 

Oranje is een secundaire kleur, die door een mengeling van primaire kleuren ontstaat.Wil je graag oranje in je woning integreren, maar het geheel wel rustig laten? Vermijd fel oranje en kies voor slechts een enkele muur. Wanneer je meer warmte in je woning wilt creëren, kan je oranje met aardetinten combineren. Kom je er niet uit? Laat je adviseren door interieurontwerpers

Wil je dat je verf goed hecht? Kies dan voor grondverf. Grondverf zorgt er namelijk voor dat de verf goed aan de ondergrond hecht en eventuele kleurverschillen kunnen hierdoor zullen vervallen. Er zijn verschillende soorten grondverf. Op hout kunnen de meeste soorten grondverf gebruikt worden, op beton of ijzer is dit niet het geval. 

Geel

Geel is een warme kleur en wordt regelmatig met de zon geassocieerd. Geel heeft een positief effect op je persoonlijke ontwikkeling, activeert de hersenen en zet aan tot werklust. Ideaal dus voor een studeerkamer! Geel is vrolijk en optimistisch. Geel is ideaal voor donkere kamers die op het oosten of noorden gericht zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld bijkeukens en zolderkamers geel goed gebruiken. In prominente ruimtes, zoals de woonkamer of keuken, kan je de ruimte tot leven brengen door gele accenten aan te brengen. Wil je graag muren geel verven? Kies voor een muur en niet de hele ruimte. Dit kan anders een overweldigend effect hebben.  

Geel combineren met andere kleuren kan een uitdaging zijn. Geel is namelijk een dominante kleur en wordt beïnvloed door andere kleuren. Grijs- en wittinten staan goed bij grijs. Ook bruin en oranje kan goed tot zijn recht komen bij geel. 

Blauw

Blauw wordt vaak gebruikt in een inrichting. Je kunt er namelijk eenvoudig mee variëren. Blauw staat bekend als een rustgevende kleur en geeft een gevoel van zekerheid en veiligheid. Donkerblauw is perfect voor slaapkamers. Het stimuleert een diepe en zorgeloze slaap. Volgens psychologen staat lichtblauw bekend als een stimulans voor creativiteit en inspiratie, waardoor je deze kleur vaak ziet terugkomen in studeerkamers. Je kunt dus eindeloos combineren met de verschillende tinten blauw. 

Groen

Denk jij bij groen aan de natuur? Da ben je niet de enige! Menig mens denkt bij groen aan de bossen, gras, weilanden en zelfs groenten. Groen staat symbool voor harmonie, bloei en gezondheid. Bovendien brengt groen natuurlijke rust in je woning. Wanneer je een drukke baan hebt en vaak last hebt van stress, is groen een ideale kleur voor jouw woning. Het kalmeert, zorgt voor ontspanning en comfort. Bovendien verbetert groen de balans van het hart en bloedcirculatie. Toch heeft groen ook een negatieve kant, want deze kleur wordt vaak geassocieerd met onheilspellende wezens, zoals slangen en draken. Bovendien doet het denken aan bedrog, nijd en jaloezie. 

Groen wordt voornamelijk toegepast in de studeerkamer, omdat het voor rust en balans zorgt. Je hoeft natuurlijk niet voor gifgroen te kiezen, want muntgroen en aquagroen kunnen ook voor verfrissing zorgen. Donkere groene kleuren creëren rust. Olijfgroen en limoengroen zorgen voor warmte in je woning. 

Grijs

Dutch Mountain, KRFT KRFT Moderne eetkamers

Grijs hoeft niet saai en deprimerend te zijn! Het is een kleur die makkelijk gecombineerd kan worden en is bovendien een neutrale kleur. Hierdoor creëer je rust en balans in je woning. Met deze kleur kan je makkelijk mooie herfstdecoratie aan je woning toevoegen. Ook knalkleuren, zoals geel en oranje doen het goed bij grijs. Kies je voor een traditionele inrichting en zoek je warmte? Kies dan voor houten meubelstukken, die niet alleen je woning karakter geven, maar ook een warme sfeer kunnen creëren. 

Zwart

Zwart is geen populaire kleur in de woning. Het kan een woning klein en donker maken. Toch kan je zwart goed gebruiken om andere onderdelen in je woning te accentueren. Zwart speelt bovendien op een bijzondere manier met licht. Zwart is geen voor de hand liggende kleur, waardoor het spannend en uitdagend kan zijn. Je kunt het goed combineren met neutrale tinten en wit. 

Kleurrijk

Kan je niet kiezen tussen oranje, geel, groen en blauw? Dan kies je ze toch gewoon allemaal! Het is van belang dat je de balans houdt in je woning. Zo richt je de focus op bijzondere meubelstukken of accessoires en schreeuwt je woning niet om aandacht. 

Weet jij al welke kleur je je muur gaat verven? Kijk van te voren goed rond en wees niet bang om te experimenteren. Mocht het toch niet zo uitpakken als je zou willen, kan je er gewoon met een andere kleur overheen gaan! 

Welke kleur is jouw favoriet? Laat hieronder je reactie achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine