Voor & Na: Rotterdamse bungalow

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Rotterdamse Architéma Architectuurstudio heeft expertise op zowel het gebied van bouwmanagement als van architectonisch ontwerp. Een combinatie die hen staat stellen om de regie te voeren over een goed georganiseerd ontwerp- en bouwproces. De ontwerpen van Architéma Architectuurstudio zijn daardoor zowel rationeel als evocatief. In een groene villawijk te Rotterdam namen zij deze jaren '60 bungalow onder handen.

Voor: De bestaande bungalow

De bestaande bungalow voor de verbouwing:   door Architéma Architectuurstudio
Architéma Architectuurstudio

De bestaande bungalow voor de verbouwing

Architéma Architectuurstudio

Het doel van het project was om het bestaande woonoppervlakte te vergroten, alsmede de bestaande gevels en de overige bebouwing te renoveren en vernieuwen. Op de foto zien we de jaren '60 bungalow in zijn oude glorie. Het gebouw ziet er verouderd uit. De gelijkvloerse woning oogt een beetje grauw en weinig opvallend. De kleuren van de kozijnen en de dakranden zijn hier een voorbeeld van. Of de ouderwetse gordijnen die we achter de ramen kunnen zien. De bungalow heeft echter ook potentie. De bungalow is gesitueerd in een aantrekkelijke en groene wijk in Rotterdam. De experts van Architéma Architectuurstudio kwamen er echter al snel achter dat de huidige constructie geen extra verdieping toeliet. Uitbreiden op maaiveldniveau was bovendien niet toegestaan, en dus moest er gezocht worden naar een andere oplossing. 

Stalen constructie

De stalen constructie van de bovenverdieping net na plaatsing:   door Architéma Architectuurstudio
Architéma Architectuurstudio

De stalen constructie van de bovenverdieping net na plaatsing

Architéma Architectuurstudio

Het architectenbureau koos daarom voor een nieuwe, onafhankelijke constructie en fundering die bovenop het bestaande gebouw werd geplaatst. We krijgen op deze foto een goed beeld van deze inventieve ingreep. De stalen constructie is goed zichtbaar en ook zijn de werkzaamheden aan de bestaande bebouwing aangevangen, zo zien we bijvoorbeeld dat de oude kozijnen zijn verwijderd en dat alleen het karkas van het gebouw nog overeind staat. De stalen constructie is als een brug over het bestaande gebouw geplaatst. Ronde kolommen dragen het stalen geraamte dat een overspanning van maar liefst achttien meter heeft. 

Na: De verbouwde bungalow

​De verbouwde villa vanaf de straatzijde:   door Architéma Architectuurstudio
Architéma Architectuurstudio

​De verbouwde villa vanaf de straatzijde

Architéma Architectuurstudio

Het resultaat is indrukwekkend. Alsof het een nieuw gebouw betreft dat onderdeel is van één ontwerp. De stalen constructie is in zijn geheel weggewerkt en ligt achter fraaie gestucte en houten geveldelen. De vorm van het nieuwe gedeelte sluit goed aan op de bestaande bebouwing. De twee verdiepingen vormen een mooie eenheid waarbij de charme van de jaren '60 esthetiek behouden is gebleven. De verdieping is afgewerkt met wit stucwerk, deze kleur vinden we ook terug in de dakrand van de begane grond en in de kozijnen. Het gedeelte rechts ligt ietwat verzonken, daarbinnen zijn verticaal geplaatste gebeitste houten delen aangebracht die binnen het geheel voor een aangename variatie in kleur en materiaal zorgen. De bestaande muren zijn daarnaast van een nieuwe verflaag voorzien.

Na: De verbouwde bungalow II

​De verbouwde villa vanaf de straatzijde:   door Architéma Architectuurstudio
Architéma Architectuurstudio

​De verbouwde villa vanaf de straatzijde

Architéma Architectuurstudio

Ook de plattegrond van de bungalow werd gewijzigd. De bungalow kende voorheen een groot aantal kamertjes en kwam daardoor onoverzichtelijk over. Ten einde een vloeiende ruimtelijke ervaring te creëren werden verschillende muren verwijderd. Op de nieuwe verdieping treft men een hoofdslaapkamer met badkamer en inloopkast aan, alsmede twee aparte slaapkamers en een extra badkamer. De gevel aan deze zijde is enigszins gesloten gehouden en biedt de bewoners voldoende privacy. 

Voor: De achtergevel

De bestaande bungalow voor de verbouwing:   door Architéma Architectuurstudio
Architéma Architectuurstudio

De bestaande bungalow voor de verbouwing

Architéma Architectuurstudio

Terug naar de oorspronkelijke situatie. De achtergevel lijkt in veel opzichten op de voorgevel. Ook hier treffen we een beeld dat vooral ouderwets en gedateerd oogt. Toch lijkt de bungalow op een fraaie manier vormgegeven te zijn, en moeten de vele transparante elementen aan deze zijde ervoor gezorgd hebben dat het fijn vertoeven was in de woning. 

Na: De achtergevel

​De verbouwde villa vanaf de tuinzijde:   door Architéma Architectuurstudio
Architéma Architectuurstudio

​De verbouwde villa vanaf de tuinzijde

Architéma Architectuurstudio

De experts van Architéma Architectuurstudio hebben de houten puien links vervangen voor nieuwe aluminium glaspuien. De overgang tussen de woning en de tuin is een stuk vriendelijker en vloeiender geworden. De houten schermen op de eerste verdieping zorgen ervoor dat de woning in de zomermaanden niet te warm wordt. Naast de woning zelf werd ook de tuin onder handen genomen. Deze oogt nu strak en overzichtelijk. In tegenstelling tot de gevel aan straatzijde kent de achtergevel veel transparante elementen. Het grote oppervlakte aan glas is behouden gebleven en de luiken op de verdieping kunnen naar geopend of gesloten worden. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!