Refunc recycle: nieuwe wegen, oude banden | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Refunc recycle: nieuwe wegen, oude banden

Stoa. Stoa.
FRINGERATOR Tropische garage van refunc.nl Tropisch
Loading admin actions …

Na het project van vandaag kijk je nooit meer hetzelfde naar een stapel oude autobanden. Vroeger werden ze als afval behandeld, weggegooid en zelfs verbrand. We kennen allemaal de beelden van de gitzwarte rook die opstijgt van een brandende berg autobanden: geen fraai gezicht. Refunc dacht hetzelfde en bedacht een creatieve oplossing die een steentje bijdraagt aan de oplossing van de afvalproblematiek.

Refunc is een laboratorium dat experimentele gebouwen  en mobiele micro architectuur ontwikkeld. Het bouwmateriaal onttrekken ze aan afvalstromen. De afgeschreven objecten en materialen krijgen zo in de periferie van de architectuur, design en kunst een nieuw leven. De architecten kijken naar de materialen en laten zich hierdoor inspireren: door de samenstelling, geschiedenis, maar ook door de omgeving waarin het gebruikt gaat worden. De kiem van een bepaald bouwkundig ontwerp ligt dus eigenlijk in het materiaal zelf. Refunc opereert eerder als een familie dan een bedrijf. De architecten hebben veel creatieve vrijheid, dus als zij op de bouwplaats een creatieve ingeving krijgen dan mogen ze deze gewoon on the spot realiseren. Zo zijn de resultaten steeds verrassend en levendig! Al nieuwsgierig geworden? Kijk met ons mee!

Architects Without Frontiers

FRINGERATOR Tropische garage van refunc.nl Tropisch
refunc.nl

FRINGERATOR

refunc.nl

Refunc werkte voor het project samen met Architects Without Frontiers, het idee bestond om een shelter en outdoor klaslokaal te bouwen. Dit kwam tot stand op basis van een organische bouwmethode, want dagelijks groeide het gebouw, totdat de dynamische dakvorm ontstond. Men begon te bouwen zonder bouwtekeningen en 3D visualisaties, tegenwoordig een gebruikelijk werkmethode op architectenbureaus. Het spontane bouwen en tackelen van eventuele problemen, zoals bij dit project het geval is, is een laagdrempelige methode die zeer geschikt is voor de toepassing in landen waar de architectuur op een minder gecalculeerde wijze tot stand komt dan in de westerse wereld, en waar het onderwijsniveau lager is.

Waterafvoer

FRINGERATOR Tropische garage van refunc.nl Tropisch
refunc.nl

FRINGERATOR

refunc.nl

Een volwaardig dak moet een goed waterafvoersysteem hebben, dit gebouw heeft een prachtige regenwaterafvoer. Ook de afvoer is gemaakt van oude oude banden, hetgeen zeer goed voor het milieu is. Het water vindt zijn weg naar de aarde en het dak verliest zo het onwenselijke gewicht van het water. In landen waar de moessonregen valt is dit geen overbodige luxe. Het gebouw is met de aanleg van deze afvoer gebruiksklaar!

Bijzonder gezicht

FRINGERATOR Tropische garage van refunc.nl Tropisch
refunc.nl

FRINGERATOR

refunc.nl

Als we zo naar het dak kijken is het een heel bijzonder gezicht, al die oude auto banden die in een ordelijk patroon voor beschutting zorgen! Op een eenvoudige wijze kunnen mensen overal ter wereld beschikken over een optimaal onderdak. Natuurlijk moeten er binnen ook nog de nodige voorzieningen aangelegd worden, zoals klamboes, meubels, sanitair net buiten de constructie en ga zo maar door, maar men zit al droog! Rubberen banden roepen soms nog onterecht negatieve associaties op, want we moeten nog even wennen aan het feit dat ze geen vervuilend afval meer zijn, maar hoogst bruikbare materialen waarmee we milieu- en huisvestingsproblemen kunnen oplossen. Met goede initiatieven als deze komt het met het imago van de oude autobanden zeker goed!

Het resultaat

FRINGERATOR Tropische garage van refunc.nl Tropisch
refunc.nl

FRINGERATOR

refunc.nl

We zien hier het resultaat van hard werken. De structuur bestaat uit een stevige houten constructie die het dak draagt. Deze shelter en outdoor klaslokaal staat als een huis! Voor het gebouw zijn zelfs stoelen van autobanden gecreëerd, waarop de bouwers kunnen neerploffen. Refunc heeft samen met Architects Without Frontiers een prachtig project weten te realiseren, en een manier ontwikkeld om verschillende problemen aan te pakken. Naast het oplossen van de problemen dient het gebouw natuurlijk ook een praktisch doel, namelijk een plaats bieden aan leraren en leerlingen, zodat gedegen onderwijs in de wereld wordt gefaciliteerd. Een prachtig initiatief! 

Tot zover het werk van Refunc. We hopen dat je geïnspireerd bent en net zo enthousiast als wij. Blijf ons volgen dan ben je steeds op de hoogte van de nieuwste en meest opzienbarende ontwikkelingen in de architectuur. 

Zoek je ideeën voor de inrichting van je huis? Hier vind je ze!

Nieuwe vormen voor je huis vind je hier

Mood Interieur realiseert prachtige projecten!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!