Decoratieve muren: 10 stijlvolle manieren om een ruimte te scheiden | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Decoratieve muren: 10 stijlvolle manieren om een ruimte te scheiden

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
House V Moderne woonkamers van Serrano Monjaraz Arquitectos Modern
Loading admin actions …

Interieur design wordt geleid door bepaalde principes waarmee je het gewenste resultaat kunt realiseren. Om dit ideale resultaat neer te zetten, moeten interieurarchitecten vaak beslissingen nemen over het verwijderen of toevoegen van extra muren of over het goed plannen van de locatie van de trap. Alles wordt daarbij ingezet om het meest optimale en sfeervolle interieur te creëren. In dit artikel tonen we je ter inspiratie 10 ideeën over hoe je een muur kunt gebruiken als een scheiding van een ruimte in je huis.

1. Klein maar met impact!

Moderne woonkamers van homify Modern

Je hoeft geen hoge muren te plaatsen om het gewenste effect van een scheiding in je interieur te realiseren. Het gaat niet zozeer om de grootte, maar meer om de locatie van de muur. In dit geval, is de muur in het midden van de woonkamer geplaatst, waar deze de open haard, keuken en een zithoek scheidt.

2. Een lage muur

Landelijke muren & vloeren van homify Landelijk Spaanplaat

Te kleine afgescheiden ruimtes zijn vaak de grootste fout die wordt gemaakt in het proces van interieur design. Om dit te vermijden, kun je beter een muur van middelmatige grootte dan een hoge muur bouwen omdat deze de woonkamer visueel beter verdeelt en tevens kan dienen als kleine bar. 

3. Voldoende verlichting

Een muur zorgt vaak dat het gebied eromheen donkerder wordt. Dit kan worden verholpen door het plaatsen van een lichtbron aan de voet van de wand met een directe lichtstraal op de muur. Deze foto toont dit effect op fraaie wijze.

4. Een halve muur

Een binnenmuur kun je op zo'n manier plaatsen dat deze niet in verbinding is met de loodlijn van een ander oppervlak. Zo'n onvolledige muur is een zeer goed en stijlvol idee dat de ruimte breekt en zorgt voor een spannend element.

5. Een multifunctionele wand

Eclectische woonkamers van homify Eclectisch

Deze wand heeft niet alleen het verdelen van de ruimte als functie. Je kunt er ook een open haard inbouwen en daarmee direct een trendy en rustiek effect neerzetten in de ruimte. 

6. Een goede locatie

Om een dagelijks gebruikt gebied te scheiden is het raadzaam om goed na te denken over de beste locatie om de muur te plaatsen. In dit voorbeeld zien we een schoolvoorbeeld idee: de met elkaar verbonden delen van de woonkamer en eetkamer zijn gescheiden van de entree en hal door een hoge muur. Zo is het minder makkelijk voor mensen van buiten om naar binnen te kijken en de bewoners kunnen daardoor genieten van een hoge mate van privacy.

7. Maak op goede wijze gebruik van de hoeken

En van een deel van de scheidingswand kun je een gezellige hoek maken, die gebruikt kan worden als een plek voor ontspanning met wat meubels, een bank, wat fauteuils en een lamp of een televisie. Deze kleine wand scheidt de woonkamer visueel van de rest van de ruimte en andere gebieden.

8. Muurdecoratie

Niet alleen de wand maar ook wat je er omheen plaatst als decoratie kan de ruimtes helpen definiëren. In dit voorbeeld markeren de accessoires op duidelijke wijze het gebied van de woonkamer. 

9 Met nissen

Moderne woonkamers van Wowa Modern

Een andere manier is om een originele spouwmuur in je woonkamer te bouwen. Je interieur zal visueel vloeiender en ruimer lijken wanneer je daar wat openingen in maakt als een ruimte voor decoratieve objecten of als opslagruimte.

10. De afmeting van de muur

Je kunt ook kiezen voor een kleinere wand. Afhankelijk van het resultaat wat je wilt bereiken kun je de wand smaller of breder maken. Een brede muur zoals we hier zien, zal voor een meer robuust structureel element zorgen.

Verlichting onder langs de rand van je scheidingsmuur.. mooi!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!