Split-level schuurwoning in Eelderwolde

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Architectuurstudio SKA werkt op dit moment aan projecten als schuurwoningen in Uitwelingerga en Lieveren, woonhuizen in Kaapstad en de ontwikkeling van diverse werkgebouwen in Heeg. Het is een kleine greep uit hun meest recente projecten en laat ons zien hoe divers hun werkzaamheden zijn. Woningbouw, utiliteitsbouw, interieurbouw en restauratie zijn daar onderdeel van. De architecten van SKA besteden extra aandacht aan detail en materiaalkeuze en proberen met een minimum aan middelen het maximale resultaat te halen. In Eelderwolde realiseerden zij deze bijzondere woonschuur. Hieronder nemen we een aantal details van deze woning door. 

Vorm

De woning staat op een zandrug in het voormalig veenontginningsgebied te Eelderwolde, een plaats in Drenthe. De opdrachtgever verzocht om een langgerekt bouwvolume waarbij de belangrijkste vertrekken op het landschap aan de achterzijde georiënteerd zouden worden. De ruwe houten gevel en de typerende kapvorm geeft de woning een bijzondere uitstraling. Bij de realisatie van de woning is tevens rekening gehouden met duurzaamheid en het besparen van energie, zo kent de woning een hoge mate van isolatie en is er extra aandacht uitgegaan naar luchtdichting. De woning wordt verwarmd  door middel van een lucht/water-warmtepomp.

Materiaal

De constructie van de woning is tweeledig. De onderbouw bestaat uit een constructie van beton en steen terwijl de bovenbouw bestaat uit een houten constructie, gesteund door een aantal stalen spanten. Voor de geveldelen, balken en de veranda is gebruikt gemaakt van Siberisch Larikshout. Een houtsoort met een hoge mate van duurzaamheid. Door een zogenaamde WaxedWood®-behandeling wordt voorkomen dat het hout krimpt of opzwelt. Het hout krijgt daardoor een donkergroene tot bruine kleur die later overgaat in een bronsachtige kleur en tenslotte vergrijst. De dakpannen op het dak zijn afkomstig van een gesloopte boerderij uit de omgeving.

Veranda

Vanuit deze hoek kunnen we goed zien hoe groot de eerder genoemde veranda is. Het dak van de woning loopt een stuk langer door dan het oppervlakte van de woning en biedt de bewoners een een plek waar zij beschut kunnen genieten van de buitenlucht. Merk ook op hoe het grote imponerende volume op een fijnzinnige manier net iets boven het maaiveld lijkt te zweven. 

Garage

Door het hellende karakter van de kavel was men in staat om een garage onder het maaiveld aan te leggen. Op de rechterzijde van de foto kunnen we de hellingbaan daarvan zien. 

Split-level

Deze foto maakt ons goed duidelijk welke niveaus er allemaal te onderscheiden zijn. We bevinden ons hier een halve verdieping boven het maaiveld. Op maaiveld bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer, rechtsachter zien we de trap die naar deze verdieping leidt. De trap omhoog leidt naar de hoofdslaapkamer en de badkamer en-suite. De verschillende niveaus lopen vloeiend in elkaar over en geven de bewoners een groot gevoel van ruimtelijkheid. Zeker op deze verdieping, waar zich de grote open woonkamer en keuken treffen.

Keuken

De woonkamer en de keuken ogen zeer licht en ruim. De grote heldere, witte muuroppervlakken vergroten dit gevoel van ruimtelijkheid. De glazen elementen aan deze zijde zorgen bovendien voor voldoende lichtinval. De metalen elementen uit de keuken combineren fraai met de houten skeletbouw en de witte oppervlakken. Let ook op de bijzondere wijze waarop de afzuigkap is opgehangen. 

In ons magazine vindt u nog veel meer artikelen over bijzondere huizen en woningen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!