De kunstige meubelstukken van Wilfred Kalf

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Vierkante iepenhouten tafel. , wilfred kalf wilfred kalf EetkamerTafels
Loading admin actions …

Wilfred Kalf is meubelmaker, houtliefhebber, ambachtsman en nog veel meer. Dat kunnen we u hier en nu vertellen maar dat zult in het vervolg van dit artikel zelf ook ondervinden. Na het volgen van een opleiding aan het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam richtte Kalf in 1996 zijn eerste meubelmakerij op. In 2000 startte hij met de opleiding bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Het leverde hem een baan als specialist omgevingsrecht op maar na verloop van tijd begon het bij Kalf toch weer te kriebelen. Het werken met zijn handen, de liefde voor hout en zijn ambities leidde ertoe dat hij in 2010 weer een werkplaats betrok, en zich weer toelegde op dat waar hij het meest van houdt: het vervaardigen van meubels en het werken met hout. Kalf probeert hierbij zoveel mogelijk gebruik te maken van inlandse houtsoorten en houdt bij het vervaardigen en ontwerpen van zijn producten veel rekening met duurzaamheid. Zo werkt Kalf bijvoorbeeld ook met afgedankt hout en is het mogelijk om de boom uit uw eigen tuin als materiaal voor een meubel te gebruiken. We laten hieronder een aantal van zijn bijzondere ontwerpen de revue passeren.

1boom

We vallen met dit bijzondere project meteen met de deur in huis. Voor het 1boom project werd Kalf uitgedaagd tot het ontwerpen van een object of product gemaakt uit één boom. Toen Kalf deze boom tegenkwam wist hij meteen dat hij de poten voor zijn meubelstuk gevonden had. Het doet ons denken aan een gigantisch mythisch figuur dat zich met reuzensprongen door het landschap beweegt. Daarbovenop construeerde Kalf een bijzonder kabinet die we op deze foto in geopende vorm kunnen zien. De kern van het kabinet is een ronde constructie die met twee deurtjes geopend kan worden, daaromheen bevindt zich een afsluitbare kooi-constructie. Het verdient aanbeveling om de overige foto's in het profiel van Wilfred Kalf ook te bekijken. De serie foto's van dit project maken ons duidelijk met wat voor soort vakmanschap we te maken hebben, en welk oog voor detail en inventiviteit Wilfred Kalf heeft. 

Videoconferentie-tafel

Aanzicht open wilfred kalf Kantoren & winkels
wilfred kalf

Aanzicht open

wilfred kalf

Het kabinet van de vorige foto had een hoog kunstzinnig gehalte. Begrijp ons echter niet verkeerd, ook functionaliteit staat centraal bij de ontwerpen van Wilfred Kalf. Op deze foto kunnen we zijn ontwerp voor een videoconferentie-tafel zien. Een tafel die speciaal ontworpen is voor het bijwonen van videoconferenties. Het tafelblad, dat uit twee onderdelen bestaat, is door middel van een scharnier te verplaatsen. In geopende toestand biedt de tafel ruimte voor zes mensen en een videoscherm. In gesloten toestand dient het meubelstuk als vergadertafel voor acht personen. 

Vierkante iepenhouten tafel

Overzicht wilfred kalf EetkamerTafels
wilfred kalf

Overzicht

wilfred kalf

Bij het ontwerpen van deze vierkante iepenhouten tafel haalde Kalf inspiratie uit het mythische figuur Janus, de god van het begin en het einde, van het openen en het sluiten. Op afbeeldingen wordt dit figuur vaak met twee gezichten afgebeeld. Voor deze tafel gebruikte Kalf houten onderdelen met een dikte van drie centimeter. Dat kunnen we vanuit deze hoek goed zien. De tafel opent zich voor ons en heeft een transparant en open karakter. Zouden we de tafel vanuit een andere hoek bekijken dan heeft de tafel een meer gesloten en robuuste vorm. 

Kunstkabinet in eiken en esdoorn

Gesloten wilfred kalf WoonkamerKasten & dressoirs

Kalf haalt veel inspiratie uit de klassieke Hollandse kabinetten die in de 17e eeuw populair waren onder rijke Nederlanders. Deze kabinetten worden onder andere gekenmerkt door hun gelaagdheid, achter de deuren bevinden zich andere deuren, en hierachter bevinden zich weer lades. In de 17e eeuw ontstonden hierop ontelbare variaties. Dit kunstkabinet mag een eigentijdse interpretatie genoemd worden van deze pompeuze kabinetten van weleer. Of een afgeleide daarvan. Het kabinet biedt plaats aan vier tot vijf kleine schilderijen en hangt in een geraamte van vijf eikenhouten lijsten. Het kabinet zelf wordt afgesloten door twee massieve deurtjes, daarachter bevindt zich de wissellijst voor de schilderijen, door de wissellijst te openen krijgt men toegang tot weer een andere ruimte. Op de foto hierboven zien we het kabinet in gesloten toestand. 

Tafel met vakwerkliggerconstructie

Aanzicht wilfred kalf EetkamerTafels

Kalf werd gevraagd om een tafel te ontwerpen waarin de boomstam duidelijk herkenbaar zou zijn, zonder dat de tafel te grof of zwaar zou ogen. Hiertoe heeft Kalf de wankanten van het hout aan de binnenzijde van de tafel gepositioneerd. De wankant van een boom is de ruwe, of ronde zijde van het hout dat uit ronde stammen of balken is gezaagd. Door het toepassen van een vakwerkligger, die we onder het tafelblad kunnen zien, krijgt de tafel een lichte en open uitstraling. De grillige vorm van de stam, met zijn kieren, stelt ons in staat om de bijzondere draagconstructie ook van bovenaf te zien. 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!