homify 360º: Aanbouw woonboerderij Acht5 | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

homify 360º: Aanbouw woonboerderij Acht5

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Woonboerderij Acht 5 Landelijke huizen van RESET ARCHITECTURE Landelijk
Loading admin actions …

Reset architecture werd in 2009 door Theo Mathijssen opgericht. De naam Reset ontstond uit een fascinatie voor context gevoelige architectuur en een voorkeur voor  herstructurerings- en herbestemmingsopgaves. Het bureau richt zich op vernieuwing, herbestemming, herstructurering, inbreiding en uitbreiding van locaties, gebouwen en woningen. Reset dus. Volgens het architectenbureau moet een architectonische ingreep niet alleen een bepaalde plek verbeteren maar moet er een heuse reset plaatsvinden, met een aantrekkelijke, stimulerende, duurzame en beter georganiseerde ruimte tot gevolg. Door hun uitgebreide kennis en expertise zijn zij in staat om op de juiste manier in te spelen op complexe vraagstukken. In 2009 begonnen zij met het bedenken en ontwerpen van de uitbreiding van deze woonboerderij op de Betuwe. 

Oorspronkelijke situatie

De woonboerderij Acht5 vinden we terug op een idyllische locatie ergens op de Betuwe. Het boerderijtje staat aan een weg geflankeerd door hoge bomen en weet zich omringd door een appelboomgaard. Een typische verschijning in deze regio van Nederland. De boerderij bleek te klein voor hedendaagse bewoning. Daarop besloten de architecten van Reset architecture om te kiezen voor een uitbreiding van het woonoppervlakte en een renovatie van het oorspronkelijke bouwvolume door middel van een aanbouw. Op de foto hierboven zien we de boerderij in zijn oude staat. 

De renovatie

Woonboerderij Acht 5 Landelijke huizen van RESET ARCHITECTURE Landelijk
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

Op deze foto zien we de situatie na de bouw van de uitbreiding en renovatie van het oorspronkelijke gebouw. Merk op hoe de vormen en contouren van het kleine boerderijtje onveranderd zijn gebleven. Afgezien van de schoorsteen zien we hier precies hetzelfde gebouw terug, opgeknapt en gedeeltelijk gerestaureerd. Links ontwaren we een gedeelte van de nieuwe aanbouw. Door deze opstelling is de oude boerderij nog steeds het beeldbepalende element wanneer men vanaf de weg de woning benaderd. 

Aanbouw

Woonboerderij Acht 5 Landelijke ramen & deuren van RESET ARCHITECTURE Landelijk
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

De architecten hebben ervoor gekozen om de oriëntatie van het gebouw om te keren. De oorspronkelijke voorgevel van de boerderij is nu de achtergevel en staat dus met zijn rug naar de weg toe. In het oorspronkelijke gebouw, dat in vergelijking met de nieuwbouw een gesloten karakter heeft, bevinden zich de slaapkamers en is er ruimte om te studeren, werken en om spullen op te slaan. Een transparante gang verbindt de kleine boerderij met de nieuwe aanbouw.

Vorm

Woonboerderij Acht 5 Landelijke serres van RESET ARCHITECTURE Landelijk
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

Vanuit dit perspectief hebben we goed zicht op de nieuwe aanbouw. De knik in de aanbouw versterkt de relatie met de omgeving, niet alleen de boomgaard is vanuit de aanbouw te zien, maar ook de overige omgeving. In de nieuwbouw ligt de nadruk op samenzijn en eten, in een ruimte die baadt in het licht en vanuit elke positie uitzicht biedt op de prachtige omgeving. De twee volumes kennen beiden hun eigen vormentaal. De moderne aanbouw versterkt het historische karakter van de oude boerderij, en omgekeerd. Subtiele doch herkenbare details en aanpassingen aan de oude boerderij, alsmede referenties aan lokale historische elementen in de nieuwbouw zorgen voor een bijzondere synthese tussen de twee volumes. 

Entree

Woonboerderij Acht 5 Landelijke huizen van RESET ARCHITECTURE Landelijk
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

Een diepe nis aan deze zijde van het gebouw vormt de entree tot de woning. De gesloten vlakken van de nieuwbouw zijn bedekt met gestapelde zwarte planken in verschillende maten, de architecten refereren hiermee aan de zwarte potdekselbekleding van de schuren in de omgeving. Een eigenzinnige interpretatie van de rurale historische traditie die in dit gebied voorkomt. 

De gevel

Woonboerderij Acht 5 Landelijke huizen van RESET ARCHITECTURE Landelijk
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

Met zijn grote glazen panelen krijgt de nieuwbouw een licht karakter. Op deze foto is goed te zien hoe groot de nieuwbouw wel niet is, zonder log en zwaar te ogen. Het open karakter van de nieuwbouw contrasteert op fraaie wijze met het gesloten karakter van de oorspronkelijke bebouwing. Zonder dat de twee elkaar in de weg zitten of met elkaar vloeken. 

Uitzicht

Woonboerderij Acht 5 Minimalistische keukens van RESET ARCHITECTURE Minimalistisch
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

Wanneer we ons eenmaal in de nieuwbouw bevinden treffen we een grote heldere ruimte. Een logisch gevolg van de grote glazen panelen die de ruimte deels omringen. De grote vloeiende ruimte vergroot het gevoel van ruimtelijkheid dat men hier ervaart. De strakke inrichting en het ingetogen interieur delen mee aan dat gevoel. Merk op hoe de grote transparante elementen en de subtiele knik in de vorm van het gebouw een bijna panoramisch uitzicht bieden. Buiten hebben we uitzicht op de boerderijen en de boomgaard in de omgeving. 

360

Woonboerderij Acht 5 Landelijke woonkamers van RESET ARCHITECTURE Landelijk
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

Vanuit de nieuwbouw hebben we niet alleen uitzicht op de omgeving maar ook op de kleine boerderij waar het allemaal mee begon.

Reset

Woonboerderij Acht 5 Landelijke gangen, hallen & trappenhuizen van RESET ARCHITECTURE Landelijk
RESET ARCHITECTURE

Woonboerderij Acht 5

RESET ARCHITECTURE

Reset architecten laten oud en nieuw naast elkaar bestaan, laten modern en historisch met elkaar versmelten. Met de uitbreiding van deze woonboerderij op de Betuwe doen zij hun naam eer aan. Functie, vorm en esthetiek worden gereset. De architectonische ingrepen maken de ruimtes aantrekkelijker, stimulerender, duurzamer en beter georganiseerd. Precies wat ze hun cliënten beloven. In ons magazine kunt u nog meer artikelen vinden over bijzondere woninguitbreidingen van Nederlandse bodem.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!