De recycle-kunst van Atelier Delfts Hout | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De recycle-kunst van Atelier Delfts Hout

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
  Boris  ( Krukje / Tafeltje ): modern  door atelier delfts hout, Modern
Loading admin actions …

Atelier Delfts Hout maakt handig gebruikt van afgedankte meubelstukken en materialen. Vaak afkomstig van de kasten van een zekere bekende woonmeubelboulevard. Want al die meubelen worden ook een keer afgedankt. Zonde natuurlijk, want met het materiaal is vaak niets mis. Atelier Delfts Hout maakt vooral gebruik van het plaatmateriaal, dat bestaat uit een strakke witte toplaag en een grove bruine spaanderplaat. Laatstgenoemd materiaal wordt vaak bedekt, bij Atelier Delfts Hout zien ze juist de schoonheid in dit ruwe materiaal. De ontwerpen van Atelier Delfts Hout liggen ergens temidden van het spectrum product, of meubelstuk en toegepaste kunst. Dat gaan we jullie aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien. 

Recircle

Met een naam die een combinatie is van de woorden recycling en circles mag het duidelijk zijn waar het bij deze lamp om draait. De tafellamp is gemaakt van hergebruikt spaanplaat en is in verschillende afmetingen en kleuren verkrijgbaar. De lamp is opgebouwd uit verschillende lagen, die tezamen een hoogte bereiken van zo'n dertig centimeter. De vorm van deze lamp roept associaties op met de steenmannetjes, in het verleden gebruikt om de top van een berg te markeren, of de weg die daartoe leidt. Een eeuwenoude vorm van navigatie, die men al vanaf de bronstijd gebruikt. Door gebruik te maken van gerecycled materiaal, nota bene van één van de grootste bedrijven ter wereld, maakt Atelier Delfts Hout een prachtige hedendaagse interpretatie van dit fenomeen. 

Boris

We kunnen het niet helpen, de meubelstukken van Atelier Delfts Hout roepen bij ons allerlei associaties op. Misschien is dat ook wel de kracht van deze ontwerpen. Ook dit krukje annex tafeltje is gemaakt van hergebruikt plaatmateriaal. De plankjes zijn eerst afgerond, daarna gekleurd en verlijmd. Het ogenschijnlijk simpele design doet ons denken aan de ontwerpen van zijn maker, want ook hier betreft het materiaal dat ooit een andere vorm had, en dat uiteindelijk werd afgedankt. De zachte kleuren van het tafelblad herinnert ons aan de bonte krijttekeningen die wij als kinderen op de stoep maakten. Misschien is dat ook wel de plek waar deze materialen door Atelier Delfts Hout opgepikt zijn. Waarna ze vervolgens een nieuw leven hebben gekregen. 

Blackline

Deze wandlamp is opgebouwd uit vier losse stukken spaanplaat. De randen zijn met zwart geaccentueerd. De losse elementen creëren een groot gevoel van ruimtelijkheid. Welke schijf zien we op de voorgrond, en hoe steekt dit precies in elkaar? Dit effect wordt versterkt door de lichtbron die de achtergrond voorziet van een felle gloed. Het is interessant hoe de ontwerpen van Atelier Delfts Hout allen een sterk gevoel oproepen. De scheidslijn tussen product en toegepaste kunst is hier fijn. De lamp doet ons filosoferen over licht en ruimte, over tijd en afstand. 

Kast

Kastje in gezaagd wit: modern  door atelier delfts hout, Modern
atelier delfts hout

Kastje in gezaagd wit

atelier delfts hout

Deze unieke kasten bestaan uit verlijmde reliëfplankjes gemaakt op de figuurzaag. De patronen van beiden deurtjes zijn gespiegeld aan elkaar. Een waar monnikenwerk moet dit zijn geweest, maar het resultaat mag er zijn. Een prachtige combinatie van esthetiek en functionaliteit. Laten we ook niet vergeten dat we nog steeds te maken hebben met gerecycled materiaal. De producten en ontwerpen van Atelier Delfts Hout prikkelen niet alleen onze fantasie maar laten ons ook nog eens bewust worden van de precaire staat van onze planeet, en herinneren ons eraan dat het misschien een goed idee zou zijn om zorgvuldiger en zuiniger om te gaan met onze hulpbronnen. Maar laten we niet vergeten dat deze kast ook gewoon heel handig is, en genoeg opbergruimte biedt. 

Muurbloempje

 Muurbloempje ( Wandmodel ): modern  door atelier delfts hout, Modern
atelier delfts hout

Muurbloempje ( Wandmodel )

atelier delfts hout

We sluiten dit overzicht af met dit vrolijke muurbloempje. Deze compositie bestaat uit een decoratief plankje gemaakt van hergebruikt plaatmateriaal. Het plankje is met behulp van een onzichtbaar ophangsysteem gemakkelijk aan de wand te bevestigen. Het vaasje is onderdeel van een champagneglas. Van kasten, tot lampen en muurbloemen, Atelier Delfts Hout toont met zijn ontwerpen aan dat ze van vele markten thuis zijn.  

Voor nog meer inspiratie en creatieve ideeen van Nederlandse bodem verwijzen we jullie door naar ons magazine.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!