homify 360º: Bijzondere aanbouw van een woonhuis in Eben Emael

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Een bijzonder project vandaag in onze homify 360º-categorie: de uitbreiding van een woonhuis in het Vlaamse dorp Eben Emael. Bijzonder, omdat we zulk soort projecten niet vaak tegenkomen. De uitbreiding is uitgevoerd door Artesk van Royen Architecten, een breed georiënteerd, maar bewust kleinschalig architectenbureau. Het bureau beschouwt architectuur niet alleen als het bouwen en ontwerpen van constructies, maar als een alomvattende manier van denken. Het architectenbureau besteedt veel aandacht aan onderzoek van de locatie en de manier waarop het te realiseren gebouw zorgvuldig ingepast kan worden. De voorkeur gaat dan ook uit naar projecten die een sterke verbinding met de context aangaan, en daarnaast tot in detail zijn uitgewerkt. In dit artikel nemen we één van deze projecten onder de loep.

Voorgevel

Het smalle, hoge gebouw op de foto staat in het Waalse dorp Eben Emael, even ten zuiden van Maastricht. Het huis staat in een bijzondere omgeving, in een straat die evenwijdig aan de rivier de Jeker ligt. Het woonhuis, dat uit het begin van de 19e eeuw dateert, kijkt vanuit de achterzijde op deze rivier uit. Met zijn wachtgevels heeft het huis een typisch voorkomen voor deze streek. We spreken van wachtgevels wanneer men rekening heeft gehouden met toekomstige bebouwing naast het betreffende gebouw. De gevels kennen daarom meestal geen ramen, deuren of andere elementen die eventuele nieuwbouw ernaast in de weg zou staan. 

Achtergevel

Ook typerend voor deze regio is de ligging van het huis tegen een heuvel. Op de foto hiernaast kunnen we goed zien dat de de entree aan de straat hoger ligt dan de tuin. In de oorspronkelijke situatie werd weinig gebruik gemaakt van dit hoogteverschil. Vanuit de achterzijde had men uitzicht op de tuin, maar bestond er geen vloeiende verbinding. Artesk van Royen Architecten heeft het woonvolume aanzienlijk vergroot door de plaatsing van een kubusvormig volume verdeeld over drie verdiepingen. Zoals we op de foto goed kunnen zien. Deze uitbreiding diende niet alleen een praktisch nut, maar ook een esthetische.

Uitbreiding

We zien hier een detail van de uitbreiding, die is bedekt met verticaal uitgelijnde larikshouten delen. Het hout is in een grijs-groene kleur gebeitst en verandert onder invloed van verschillende weersomstandigheden van kleur. Er is gebruik gemaakt van duurzaam gecertificeerd hout en leemstuc, bij de aanbouw heeft men tevens getracht om het gebruik van cement te beperken en heeft men zoveel mogelijk materiaal hergebruikt. 

Zicht naar souterrain

We bevinden ons hier op de begane grond. Dat wordt duidelijk als we nog eens goed naar de eerste foto kijken. Vergelijk de voorgevel bijvoorbeeld eens met de nieuwe achtergevel. Het verschil is enorm, alsof we te maken hebben met een compleet nieuwe woning. De trap hier op de foto leidt ons naar het nieuwe souterrain dat op gelijke hoogte ligt met de achtertuin. De uitbreiding vormt daardoor een slimme oplossing voor het gebrek aan continuïteit tussen de oorspronkelijke achtergevel en de achtertuin.

Enfilade

Op de begane grond vinden we de woonkamer, keuken en eethoek terug. Eerstgenoemde en laatstgenoemde zijn door middel van een enfilade met elkaar verbonden. Dat wil zeggen dat de deuropeningen, of openingen, in elkaars verlengde liggen en de ruimtes niet worden verbonden door middel van een hal of gang. De grote glazen deuren, die toegang bieden tot het balkon, zorgen voor veel lichtinval. Door de aaneenschakeling van ruimtes bereikt het zonlicht ook de woonkamer die we hier op de voorgrond zien. 

Keuken

Vanuit de keuken heeft men een prachtig uitzicht op de al eerder genoemde spectaculaire omgeving. Het Jekerdal zit vol met historische elementen, denk daarbij aan kastelen en monumentale molens. Slechts twee of drie kilometer verderop stroomt de Maas langs de Nederlands-Belgische grens. Glooiingen, natuur en meanderende waterstromen bepalen de omgeving en vormen de perfecte setting voor dit huis.

Panorama vanaf de tuin

Deze foto mocht niet ontbreken. Dit imponerende panorama laat ons zien waar we eerder al over schreven, de prachtige omgeving van het Jekerdal. Zo'n locatie schreeuwt erom om optimaal benut te worden, om de bebouwing op zo'n manier te construeren dat de inherente eigenschappen van het gebied ook vanuit de woning te ontdekken zijn. De aanbouw van Artesk van Royen Architecten heeft daar op inventieve wijze voor gezorgd. De verbinding met de tuin is hersteld, de woning heeft prachtige zichtlijnen gekregen en de vertrekken baden in het licht. En dat alles zonder de typerende voorgevel aan te tasten. De verrassing moet dan ook groot zijn wanneer men vanaf de straatzijde de woning doorkruist en vanuit de tuin deze bijzondere ontdekking doet. 

In ons magazine vindt u nog meer van dit soort uitbreidingen en aanbouwprojecten.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!