Blom & Blom: Industrieel design uit voormalig Oost-Duitse fabrieken | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Blom & Blom: Industrieel design uit voormalig Oost-Duitse fabrieken

Stoa. Stoa.
Abandoned Factories van Blom & Blom
Loading admin actions …

Vandaag gaan we je kennis laten maken met een bijzonder creatief project. Twee broers hadden een passie voor het verzamelen, restaureren en redesignen van industriële lampen en meubels. Deze objecten zijn afkomstig uit verlaten fabrieken uit het voormalige Oost-Duitsland. De liefde voor het speuren en vinden van authentieke voorwerpen bracht de broers er toe om Blom & Blom op te starten, dit bedrijf is nu sinds enige tijd het vaandel waaronder ze hun creaties wereldkundig maken. Het bedrijf is internationaal georiënteerd en zeer succesvol. Blom & Blom ontwikkelt ook interieurconcepten, waarbij de gevonden en gereviseerde voorwerpen steeds het uitgangspunt zijn. De oude objecten worden door de broers uit hun oude context gehaald en in een nieuwe geplaatst, waardoor de mooiste resultaten ontstaan. In dit artikel laten we je de plekken zien waar Blom & Blom haar schatten vindt. In deel II van dit artikel laten we je zien hoe de objecten gereviseerd en gehercontextualiseerd zijn. Kom eerst met ons mee naar het oude Oost-Duitsland. 

Verlaten fabrieken

Abandoned Factories van Blom & Blom
Blom & Blom

Abandoned Factories

Blom & Blom

De DDR bestond van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990. De republiek werd opgericht door de Sovjet-Unie in de Sovjet-zone in het oosten van Duitsland. Op de afbeelding zien we één van de verlaten fabrieken die in de genoemde periode gebouwd zijn. Alle productie in de DDR stond onder controle van de overheid, deze bepaalde wat er geproduceerd werd en hoeveel iets in de winkel kostte. Alles naar goed communistisch gebruik dus. Het klinkt allemaal mooi, maar de kwaliteit van de producten was meestal bedroevend. In 1990 viel de DDR en daarna legde ook de Sovjet-Unie het loodje. De overheidsfabrieken konden niet meer meekomen met de technologisch veel geavanceerdere westerse fabrieken, waardoor ze in feite kapot geconcurreerd werden. De consequentie van dit alles was, dat deze  fabrieken leegkwamen te staan en naar verloop van tijd urbane ruïnes werden; mausoleums waarin de oude DDR-tijd onder het stof van de tijd bedolven werd. Ondanks dit grimmige verleden zijn er in deze oude fabrieken vele schatten te vinden, zoals fabriekslampen, die met wat zorg en creatieve aanpassing heel mooi opnieuw in een modern interieur te gebruiken zijn. En hier komt Blom & Blom om de hoek kijken! Zij doen dit werk met veel passie en toewijding, deze urban explorers gaan de krochten van de DDR binnen en halen ware schatten naar boven. Echt bijzonder!

Glas

Abandoned Factories van Blom & Blom
Blom & Blom

Abandoned Factories

Blom & Blom

We kunnen werkelijk van alles tegenkomen in de oude fabrieken van de DDR,  zoals deze prachtige industriële potten. Nu zien ze er nog vuil en onbruikbaar uit, maar na een grondige schoonmaak passen ze in vrijwel ieder modern interieur. Het speuren in oude fabrieken is niet geheel zonder gevaar, er kunnen nog steeds gevaarlijke stoffen in aanwezig zijn, helemaal als je bedenkt dat men het in Oost-Duitsland destijds niet zo nauw nam met de regels, als die er al waren. Blom & Blom weet wat ze doet en neemt alleen datgene mee naar huis wat te redden en ongevaarlijk is. 

Een Schat

Abandoned Factories van Blom & Blom
Blom & Blom

Abandoned Factories

Blom & Blom

Als je rondstruint in het verleden dan kun je werkelijk van alles tegenkomen. Vaak is datgene wat je tegenkomt bedekt onder dikke lagen stof, al dan niet gecorrodeerd of verscholen onder een berg rommel. Een getraind speurders-oog weet het kaf van het koren te scheiden om zo bruikbare schatten te kunnen ontdekken. Zoals deze prachtige lamp. Nu ziet hij er niet echt bruikbaar uit, maar wacht maar tot Blom & Blom er klaar mee is.

Fabriek van een afstand

Abandoned Factories van Blom & Blom
Blom & Blom

Abandoned Factories

Blom & Blom

We zien hier een foto van één van de oudste fabrieken van Oost-Duitsland, en niet geheel toevallig het favoriete  werkterrein van Blom & Blom! De grauwheid van de plek is werkelijk onovertroffen, het heeft in al zijn mistroostigheid toch iets moois.

Lichtbak

Abandoned Factories van Blom & Blom
Blom & Blom

Abandoned Factories

Blom & Blom

De lichtbak die we aan het plafond zien hangen is typisch een voorbeeld van een prachtige kans. In deze setting heeft de lamp natuurlijk de poëtische schoonheid van verval, maar we kunnen er ook weer een levendig object van maken, daar is wel creatieve durf en inzicht voor nodig. Op een vreemde onalledaagse manier is deze kamer een plaatje. Gek genoeg zoeken we in onze woning vaak een sfeer die is afgeleid van dit soort desolate ruimtes, denk maar aan de industriële of rustiek designstijl, die kunnen ook zo'n afgebladderde en door de tijd aangeknaagde look hebben.

Corrosie

Abandoned Factories van Blom & Blom
Blom & Blom

Abandoned Factories

Blom & Blom

Metaal dat gecorrodeerd is heeft een bepaalde levendigheid, of laat zien dat het geleefd heeft, dat laatste is een belangrijk gegeven in de moderne designstijlen. Het devies lijkt te zijn: design mag een beetje lelijk zijn, als het maar mooi gedaan is. Deze verroeste schakelkast lijkt mijlenver van ons interieur, maar kijk eens naar de vacante bakstenen muur, komt die stijl je niet bekend voor? En wat dacht je van die corrosie op het staal, zien we dat niet vaak terugkomen in de landelijke of rustieke stijl? Vacante ruimtes en verweerd staal lijken een belangrijke inspiratiebron voor hedendaagse designstijlen te zijn. 

Bewijs

Abandoned Factories van Blom & Blom
Blom & Blom

Abandoned Factories

Blom & Blom

Om te bewijzen dat het echt om een fabriek uit de DDR-tijd gaat, laten we je hier een octrooi of patent zien dat in deze fabriek gevonden is. Authentiek en bijzonder natuurlijk! De historische waarde overvleugeld natuurlijk de economische waarde, hoewel sommige verzamelaars er flinke sommen geld voor over hebben. Al met al is het een echte avontuurlijke onderneming die Blom & Blom aangegaan is, en het levert veel mooi design op. In deel twee van het verhaal over deze broers gaan we zien hoe de lampen zijn opgeknapt en wat hun nieuwe plaats geworden is. 

Blijf ons volgen, dan ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends!

A-lex is is een Nederlandse interieurarchitect met een geheel eigen stijl. Je vindt zijn werk hier

Een bijzondere garage begint met een goed idee: hier vind je deze garageideeën!

Heeft jouw interieur al een industriele update gehad? Laat een reactie achter bij de comments!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!