homify 360º: Bijzonder passiefhuis in het Belgische Blanden

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Belgische HASA-architecten bestaat uit tien architecten. De projecten die zij op hun naam hebben staan lopen uiteen van individuele woningen tot stedenbouwkundige studies. In nauw overleg met de opdrachtgever gaan zij op zoek naar de juiste vertaling van het programma op stedenbouwkundig en architecturaal vlak. Extra aandacht besteden ze daarbij aan de eigenheid van het programma en de omgeving. Hoe sluit de beleving van het gebouw aan op de verschillende functies en de omgeving? Op welke manier moeten de verschillende typen functies vertaald worden en op welke locatie of plek zullen zij gerealiseerd worden? Dat zijn het type vragen die de architecten van HASA zich stellen wanneer zij een project aangaan, deze vragen moeten vervolgens binnen een financieel kader beantwoord worden, in nauw overleg met de andere partijen. Tussen de projecten op hun homify-profiel vonden wij deze passiefwoning te Blanden. Laten we deze woning eens nader bekijken, zowel van binnen als van buiten. 

Passief

passiefwoning te Blanden: moderne Huizen door hasa architecten bvba
hasa architecten bvba

passiefwoning te Blanden

hasa architecten bvba

Deze woning was voor HASA-architecten ook een primeur, hun eerste hedendaagse passiefwoning. We spreken van een passiefhuis, of -woning, wanneer deze voldoen aan de eisen van het passiefhuis-certificaat. Voor Nederland en België geldt dat de woningen niet meer dan 15 kWh/m² per jaar mogen verbruiken voor verwarming. Om een idee te geven, een passiefhuis in Belgie of Nederland verbruikt vier keer minder energie dan een nieuwbouwwoning uit 2011 en stoot 54% minder CO2 uit dan normale woningen. Energie wordt verkregen uit passieve warmtebronnen, zoals de zon, de bewoners zelf en door middel van apparaten. Ramen worden voornamelijk op het westen, zuiden en noorden gepositioneerd, terwijl ramen op de noordgevel beperkt worden. Op deze manier maakt men optimaal gebruik van de zonnewarmte.

Compact

passiefwoning te Blanden: moderne Huizen door hasa architecten bvba
hasa architecten bvba

passiefwoning te Blanden

hasa architecten bvba

De vormen en contouren van het gebouw lieten zich deels bepalen door het terrein. De woning is gebouwd op een licht hellend terrein, om die reden hebben de architecten ervoor gekozen om de woning in split-level te bouwen, dat betekent dat een deel van de vloeren in hoogte van elkaar verspringen. We kunnen dat hier op de foto bijvoorbeeld zien aan de trap links, die ons naar het hogere gedeelte leidt en aan de deuren rechts daarvan, die ons leiden naar het lagere gedeelte van de begane grond. 

Uitzicht

passiefwoning te Blanden: moderne Huizen door hasa architecten bvba
hasa architecten bvba

passiefwoning te Blanden

hasa architecten bvba

De gevels laten zich kenmerken door grote grijzen vlakken, die het gebouw een robuuste en stevige uitstraling geven. De benedenverdieping aan deze zijde van het huis is zeer open, grote glazen deuren en ramen bieden de bewoners veel uitzicht en laten veel zonlicht binnen. Hierachter vinden we de woonkamer en keuken. Ook vanaf de eerste verdieping moet het uitzicht fantastisch zijn. Hier is gekozen voor een meer gesloten gevel, die de bewoners de nodige privacy geven. 

Inrichting

passiefwoning te Blanden: moderne Keuken door hasa architecten bvba
hasa architecten bvba

passiefwoning te Blanden

hasa architecten bvba

Al die raampartijen zorgen er natuurlijk voor de vertrekken op deze verdieping er heerlijk licht uitzien en voelen. Op deze foto zien we de woonkamer en keuken. De keuken vormt een halfopen ruimte binnen de woonkamer zelf, visueel en ruimtelijk gescheiden door de lage witte wanden waar we recht tegenop kijken. De woonkamer en keuken laten zich verder beschrijven als sfeervol en warm. Zachte, lichte kleuren worden afgewisseld met natuurlijke materialen en enkele kleurrijke details. 

Ruim

passiefwoning te Blanden: moderne Woonkamer door hasa architecten bvba
hasa architecten bvba

passiefwoning te Blanden

hasa architecten bvba

Het compacte volume herbergt bijzonder veel ruimte, ook op deze foto bevinden we ons nog in de woonkamer op de begane grond. Door de ruimte van veel lichtinval te voorzien en door de keuze voor lichte kleuren en zachte materialen lijkt de ruimte optisch groter. Frisse, kleurrijke details en meubels, zoals de twee sofa's hier vallen in positieve zin op. De architecten van HASA hebben met dit project bewezen dat het ontwerpen en realiseren van een prachtig passiefhuis ook voor hen is weggelegd. Laten we hopen dat er in de toekomst nog meer volgen. In ons magazine vindt u nog meer artikelen terug over passiefhuizen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!