6 trucs voor een lagere energierekening die jij nog niet kende! | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 trucs voor een lagere energierekening die jij nog niet kende!

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
Moderne slaapkamers van Markham Stagers Modern
Loading admin actions …

Nu het wat kouder is buiten verlangen we nog meer naar die heerlijke warmte binnenshuis. Maar met de stijging van de gas- en stroomtarieven moeten we opletten dat we niet voor plotselinge verrassingen komen te staan. Het is altijd weer zo'n teleurstellend moment wanneer je de jaarnota ontvangt en een flink bedrag moet bijbetalen. Daarom hebben we zes minder bekende tips voor je verzameld die niet alleen maar gericht zijn op je verwarming maar ook op het vasthouden van warmte in je huis. Laten we eens kijken naar deze 6 trucs om zo deze koude dagen wat beter en voordeliger door te komen.

​1. Ontlucht je CV systeem

Met het ontluchten van je radiatoren verwijder je lucht die zich heeft verzameld in de leidingen tijdens de zomermaanden. Daardoor kan de radiator niet volledig worden gevuld met heet water en heeft de radiator minder kracht waardoor je ruimtes minder goed warm krijgt. Om de radiator te ontluchten heb je alleen maar een speciale CV sleutel nodig en wanneer je de radiator hebt geopend, laat je de lucht er simpelweg uitstromen. Vergeet niet om een kom onder de radiator te plaatsen want er kan wat water uitkomen. Het is goed om na afloop even de druk van de ketel te controleren.

​2. Plaats reflecterende panelen

Een goede truc om een ruimte warm te houden is door reflecterende folie tussen de radiator en de muur te plaatsen zodat de warmte wordt weerkaatst en beter kan worden verspreid in je huis. Alleen al met deze truc kun je tussen de 10% en 20% besparen op je verwarmingskosten.

3. De locatie van de radiator

Klassieke kinderkamers van Dec&You Klassiek

Wil je het meeste uit je verwarming halen dan is het het beste om deze op de juiste plek te plaatsen. In het ideale geval staat er geen meubilair tegenaan want dit verhindert het gemakkelijk stromen van de warmte. In dit voorbeeld zorgt de opstelling van het bureau voor maximale ruimte, warmte en daglicht. Plaats liever ook geen natte kleding op de verwarming om te drogen. Het vraagt veel energie en zorgt ervoor dat de ruimte minder warm wordt.

4. Kies warme kleuren voor je muren

De kleur die we kiezen voor onze muren is veel belangrijker dan we in eerste instantie denken. Het beïnvloedt niet alleen maar onze stemming, vitaliteit en rust… Op dit moment zien we dat overal wordt aangeraden om de muren wit te verven, maar vergeet niet om ook wat kleur toe te voegen om je interieur wat warmer te maken. Het is ook een goed idee om een aantal muren in een een warme kleur te schilderen zoals geel, oranje of rood. Dit zorgt voor een warmer gevoel en houdt de warmte in huis beter vast. Kleuren zoals blauw, paars en wit stralen weliswaar rust uit maar zorgen ook voor een wat koeler gevoel. Uiteraard blijft het een persoonlijke beslissing, waarbij je natuurlijk zelf kiest wat het beste past bij jouw stijl of persoonlijkheid.

​5. De keuze voor het type vloer

Minimalistische keukens van ELIX Minimalistisch

Wanneer je overweegt om je vloeren te vervangen dan kan dit echt een goede investering zijn. Vloeren van aardewerk of traditionele tegels zijn daarbij het koudste materiaal. Wanneer we in de winter op blote voeten lopen, vriezen ze min of meer vast aan de vloer en dus moet je de ruimte veel warmer houden. Dat kost dus een hoop energie. Houten vloeren daarentegen geven warmte en daar kun je zelfs tijdens de koudste dagen rustig op je blote voeten op lopen. Wanneer je bereid bent om wat meer te investeren dan kan vloerverwarming of extra vloerisolatie een goed idee zijn. 

​6. Vergeet niet textiel toe te voegen

Een goed idee is om op deze koude dagen lekker neer te ploffen op de bank en jezelf heerlijk warm te houden met een zachte warme deken. En textiel is er in veel meer varianten dan alleen maar in de vorm van dekens, plaids of dekbedden. Denk ook aan gordijnen, kleden, beddengoed en zelfs kussens. Textiel in huis houdt de warmte vast, dus hoe meer hoe beter. Voor je beddengoed is flanel de meest warme en zachte stof en ook al lijkt deze misschien wat ouderwets, het is heerlijk warm en zacht op koudere dagen. En het belangrijkste tijdens deze koude dagen is toch om het warm te hebben, of niet? Wil je graag meer bespaartips voor je stookkosten lezen? Blader dan ook dit artikel even door.

De kleur van de muren van invloed op je energieverbruik? Da's zeker nieuw!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!