6 veelgemaakte interieurmissers en hoe ze te voorkomen

Дом из сруба, Ново-Рижское шоссе, Amazing Studio Светланы Панариной Amazing Studio Светланы Панариной Rustieke woonkamers
Loading admin actions …

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: interieurmissers maken we allemaal. Ergens in je leven heb je een meubelstuk in huis gehaald of een inrichting bij elkaar bedacht waarvan je nu denkt: hoe kreeg ik het voor elkaar. En toch was je toentertijd ongetwijfeld trots en vol enthousiasme over je zelfbedachte interieur, terwijl je met de wijsheid van nu wel beter weet. In dit Ideabook bekijken we een aantal veelvoorkomende interieurfouten die op dit moment spelen. Laten we samen op basis van de kennis die we nu over interieurontwerp hebben de lijst van veelgemaakte missers bekijken en met elkaar afspreken dat we deze in ieder geval niet in ons eigen interieur toelaten. Want als we samen zo'n lijst hadden opgesteld ten tijde van jouw persoonlijke misser, had ongetwijfeld ook die voorkomen kunnen worden.

Vergeet je verlichting niet

Grote interieurmisser numero drie: enkel met functionele verlichting werken waardoor je interieur een wel erg vlakke uitstraling krijgt. Waar kunst bij uitstek geschikt is om een persoonlijke draai aan een interieur te geven, is licht bij uitstek geschikt om diepte aan te brengen. Door naast functionele verlichting ook sfeerverlichtingselementen aan te brengen, kan je bijzondere elementen in je interieur uitlichten. Kies bijvoorbeeld voor inbouwspotjes in je kast, ledstrips (zoals op deze foto) langs je wanden of mooi vormgegeven tafellampjes voor extra sfeer. Licht krijgt hiermee niet alleen de functie om 'domweg' licht te brengen, maar kan ook een extra dimensie geven aan je inrichting. Lichtontwerpers zijn bijzonder goed in meedenken, dus loop je zelf vast, nodig er dan eens eentje uit om met je mee te kijken naar de mogelijkheden en laatste trends.

Koop geen sets

De verleiding kan groot zijn: het kopen van meubelsets. Showrooms staan er natuurlijk vol mee en ergens lijkt het ook zo ongelofelijk handig: je loopt een showhuiskamer binnen en schaft gewoonweg alles aan wat je daar in ziet staan. Toch is de werkelijkheid vervolgens wel anders, eenmaal thuis aangekomen is de inrichting toch niet precies wat je in gedachten had. Nog niet in de laatste plaats omdat het gewoon een onpersoonlijk samenraapsel is dat bedacht werd door een slimme marketingmedewerker. Te gemaakt, te gelikt. Gouden regel: koop nooit meubelsets. Wat natuurlijk wel kan: inspiratie opdoen in een showroom en vervolgens je eigen draai eraan geven. Een goede inrichting bestaat bij de gratie van een persoonlijke aanpak, en zodoende mag een interieur ook best tijd krijgen om organisch te groeien. Een bank van daar, een stoel van opa en een kunstwerk van die ene markt in Parijs.

Waar is je kunst?

Gouden regel nummer 1 is inmiddels uitgesproken. Regel twee staat op de rol: denk aan je kunst. Welke kunst, dat maakt ons eerlijk gezegd niet direct uit. Of je nu groot voorstander bent van het kubisme of meer een aanhanger van het realisme, dat mag je helemaal zelf bepalen. Misschien mix en match je wel de hele kunstgeschiedenis door elkaar. Of je kiest een enkel groot doek. Als je maar iets kiest. Kunst geeft namelijk leven en persoonlijkheid aan je interieur. Wat we hierboven ook al zeiden, geldt ook voor kunst: een mooi interieur bestaat bij de gratie van de persoonlijkheid die je er in door laat schemeren. Kunst is bij uitstek geschikt om daar aan bij te dragen. Weet je niet waar je moet beginnen? Op internet zijn een aantal mooie websites waar beginnende professionals van over de hele wereld hun werk voor zeer schappelijke prijzen aanbieden. 

Mix materialen en kleuren

De vierde tip die we je kunnen geven om te voorkomen dat je een flater op interieurgebied slaat, is het mixen van materialen en kleuren. Toegegeven, het is een bijzonder schimmig gebied waar je je op begeeft want te veel kleuren is, nouja, als snel teveel en te weinig is al snel veel te saai. Belangrijkste uitgangspunt: ga voor twee hoofdtonen en vul deze aan met een (of hooguit twee) accentkleuren. Wanneer je voor harde kleuren kiest, mag je je vrij voelen om met complementaire kleuren te werken. Kies je voor pastelkleuren, zoals hier op de foto, ga dan voor tonen die wat dichter bij elkaar liggen. Diepte kan je, vooral bij pasteltinten, het beste geven door verschillende materialen toe te voegen of met verschillende lichtbronnen te werken. Koper is bijvoorbeeld op het moment een trend om van te houden, en op lichtgebied kan je al bijna niet meer fout gaan door voor de industriele kale-peertjes-look te gaan.

Ben niet bang voor nieuwe trends

Een sleur in je relatie is misschien nog wel net wat erger, maar de sleur krijgen in je interieur is ook heus heel vervelend. Je raakt nu eenmaal in de loop van de tijd gehecht aan bepaalde meubels en de fijne stijl je neergezet hebt. Toch is het belangrijk om bij tijd en wijle weer eens kritisch naar de inrichting van je huis te kijken. Interieurstijlen veranderen net als kledinghypes aan de lopende band en voor je het weet zit je in 2016 nog opgescheept met een look die vooral in de jaren '80 veel lof oogstte. We zeggen hiermee trouwens niet dat je zomaar om de vijf jaar je inrichting om moet gooien. Sterker nog, we zijn groot voorstander van het behouden van de spullen waar echt waarde aan zit. Het doorvoeren van een stijl echter, zit 'm voor een groot gedeelte in de nieuwe decoratiestukken die je in huis haalt. Af en toe een nieuw vloerkleed of een likje nieuwe muurverf als je er dan toch een keer tijd voor hebt. Restylen hoeft niet duur te zijn, vooral niet als je stelselmatig je ogen open houdt voor nieuwe trends en op die manier stukje bij beetje mee kan dobberen op de spreekwoordelijke vaart der volkeren.

Voeg je persoonlijke touch toe

Laatste  tip in dit Ideabook over missers in je interieur gaat over jou. Ja, over jou persoonlijk ja! Al in eerdere tips haalden we aan hoe belangrijk het voor een goed doordachte inrichting is om je persoonlijkheid er in door te laten schemeren. Zonder persoonlijke noot kan je net zo goed in de showroom van eender welke interieurgroothandel dan ook gaan wonen. Onpersoonlijk, inwisselbaar en anoniem zijn daarbij de kernwoorden. Wat je kan doen om te voorkomen dat je huis neigt naar de inrichting van een woonhal is kiezen voor objecten met een verhaal. Het mag kunst zijn, het mag de bank zijn die nog van je bedovergrootmoeder geweest is, maar het kan ook de verf op de muur zijn wanneer je drie maanden lang elke dag naar een set kleurstaaltjes gestaard hebt… zo lang jouw persoonlijkheid er een rol in speelt, vinden wij het al heerlijk.

Wat is jouw grootste interieurmisser geweest? Laat een comment achter!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine