6 tips om een huis met een laag plafond in te richten | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 tips om een huis met een laag plafond in te richten

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
Moderne woonkamers van Niyazi Özçakar İç Mimarlık Modern
Loading admin actions …

Bij het inrichten van ons huis lopen we met regelmaat tegen beperkingen aan. Onze woonkamer is te smal of te breed, onze keuken te klein en onze hal te groot. Gelukkig zijn er voor al deze problemen, als je al zo mag noemen, gemakkelijke oplossingen voor handen. Je moet alleen wel even weten wat deze oplossingen zijn. Zo zijn er ook oplossingen voor een laag plafond. Het inrichten van een ruimte met een laag plafond vereist een aantal slimmigheidjes om te voorkomen dat de ruimte klein gaat aanvoelen. Nu lijken de tips voor het inrichten van een huis met een hoog plafond ons om de oren te vliegen, maar over een laag plafond daarentegen is veel minder te vinden. Daarom hebben we dit Ideabook voor je samengesteld. 

Heb je een ruimte met een laag plafond in huis en weet je niet goed hoe je deze het beste kunt inrichten? Of sta je op het punt om je droomhuis met laag plafond te betrekken? Lees dan snel verder. In dit Ideabook geven we 6 tips om een huis met een laag plafond in te richten. 

Tip 1: leg de nadruk op verticale elementen

Een ruimte met een laag plafond kan klein en compact aanvoelen. Er gebeurt precies het tegenovergestelde als bij een hoog plafond, wat juist een heel ruimtelijk gevoel geeft. Gelukkig zijn er veel trucjes die je kunt toepassen om dit gevoel een beetje te manipuleren. Bij een ruimte met een laag plafond wil je het plafond hoger doen lijken dan deze in werkelijkheid is. Door de nadruk te leggen op verticale elementen kunnen we onze waarneming in de maling nemen en de ruimte optisch hoger laten lijken. Deze verticale elementen pas je toe op de muren van de ruimte. Zo kun je de muren met verf van verticale strepen voorzien of ervoor kiezen om een enkele baan behang op de muur aan te brengen. Wat ook heel goed werkt is het aanbrengen van verticale houten planken op de muur. Ten slotte is het ophangen van een vakkenkast in verticale richting een goede manier om je ruimte optisch te verhogen. 

Tip 2: kies bij verlichting voor de juiste spotlight

Bij het optisch verhogen van een laag plafond denk je waarschijnlijk niet direct aan de verlichting in de ruimte. Toch kun je met verlichting heel veel bereiken. Sowieso werkt verlichting heel erg goed bij het vergroten van een ruimte, en dan vooral wanneer je het midden van de ruimte goed verlicht. Er zijn een aantal specifieke dingen die je bij het verlichten van een ruimte met een laag plafond kunt doen. Allereerst is het aan te raden om te kiezen voor spotjes. Deze kun je op verschillende delen van de ruimte te laten schijnen, waardoor de totale oppervlakte groter aanvoelt. Bij een laag plafond werkt het ook heel goed om je verlichting vanaf beneden naar boven te laten schijnen. Dit kan wederom met spotjes, die het plafond hoger laten lijken door erop te schijnen.

Kom je er zelf niet helemaal uit met de verlichting? Misschien kan een van deze professionals je dan helpen! 

Tip 3: kies de juiste raambekleding

Residential Apartment Scandinavische woonkamers van Wonderwall Studios Scandinavisch
Wonderwall Studios

Residential Apartment

Wonderwall Studios

De juiste raambekleding uitzoeken is een uitdaging op zich. Laat staan als je dan ook nog rekening dient te houden met een laag plafond. Toch loont het de moeite om op te zoek te gaan naar de juiste raambekleding voor een laag plafond, omdat het effect hiervan de zoektocht meer dan waard is. Wat erg goed werkt zijn gordijnen met een verticale plooi. Hierdoor lijken de gordijnen langer, waardoor de ruimte tussen de grond en het plafond ook meteen weer groter aandoet. Bij een laag plafond kun je ook kiezen voor lambrisering, maar alleen als deze niet lager komt dan tweederde van de muur. Het is dan het mooist als het bovenste deel van de lambrisering dezelfde kleur heeft als het plafond. 

Tip 4: kies voor horizontale meubels

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne woonkamers van Lab32 architecten Modern
Lab32 architecten

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa

Lab32 architecten

Een ruimte met een laag plafond kun je ook groter laten lijken door de juiste meubels. Met horizontale meubels verleng je de ruimte, waardoor deze minder klein aandoet. Van horizontale lijnen is namelijk bekend dat ze een ruimte groter doen lijken. Waar verticale muurbekleding een laag plafond juist hoger doet lijken, zorg je er met horizontale zitmeubels voor dat de ruimte wordt verlengd. Kies dus liever voor een lange, lage bank, dan voor twee hoge stoelen. Plaats hier een langwerpige, maar niet te massieve salontafel voor en kies voor een laag tv-meubel. Zo doe je er alles aan om de ruimte optisch te vergroten. 

Tip 5: hang de muurdecoratie op de juiste hoogte

De kans is groot dat je ervan uitgaat dat het niet verstandig is om het beetje muur dat je hebt in een ruimte met een laag plafond vol te hangen met schilderijen en foto's. Toch kan dit je plafond juist hoger doen lijken, zolang je de muurdecoratie maar op de juiste manier ophangt. Zo werkt het erg goed om je schilderijen en foto's helemaal bovenaan je muur te hangen. Hierdoor lijkt het alsof de muur hoger is dan deze in werkelijkheid is. Je moet tenslotte helemaal omhoog kijken om de muurdecoraties te kunnen zien. Wat je ook kunt doen is je schilderijen en foto's in een verticale lijn boven elkaar te hangen. Zo creëer je verticale lijnen op de muur die het plafond hoger doen lijken dan deze eigenlijk is.  

Tip 6: kies de juiste kleur op de muren

Bij een laag plafond is het ook erg belangrijk om de juiste kleur voor op de muren te kiezen. Donkere kleuren maken een ruimte kleiner, en dus is dat bij een laag plafond geen goed idee. Je kunt voor op de muren daarom het beste een lichte kleur kiezen. En het plafond lijkt ook hoger door de muren dezelfde kleur te geven als het plafond. Wil je de muur toch net in een andere kleur? Dan kun je ook alleen het randje van het plafond dezelfde kleur geven, waardoor dit gedeelte optisch bij de muur lijkt te horen. Mocht je toch graag een wand donker willen schilderen, houdt het plafond dan helemaal wit. Zo lijkt het door het grote contrast toch nog iets hoger dan het in werkelijkheid is. 

Wil je nog meer lezen over het inrichten van je huis? Lees dan ook dit Ideabook over een Scandinavisch interieur eens! 

Heb jij nog meer tips voor het inrichten van een ruimte met een laag plafond? Laat het ons in een comment hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!