6 manieren om meer ruimte in huis te creëren

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

6 manieren om meer ruimte in huis te creëren

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Slaapkamer door RON Stappenbelt, Interiordesign
Loading admin actions …

Gezinsuitbreiding, een nieuwe studie of een nieuw begin als zelfstandige zijn maar enkele voorbeelden waarom je ineens behoefte kunt hebben aan wat extra leefruimte in huis. Een uitbouw of aanbouw is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar hoe pak je dit dan wel aan? Gelukkig bestaan er heel wat snellere en makkelijkere oplossingen voor het creëren van extra opberg- en leefruimte in je woning. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van de kelder of het optimaal benutten van de loze ruimte onder je trap. Het zal je verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn met de bestaande ruimte en zones in je woning! 

Met dit Ideabook hopen we je wat nieuwe inzichten te geven zodat je inspiratie op kunt doen die je thuis kan doorvoeren. Kijk mee en laat je inspireren! 

Transformeer je veranda of balkon

Appartement aan Zee:  Terras door Grego Design Studio
Grego Design Studio

Appartement aan Zee

Grego Design Studio

Ben je in het bezit van een ruim balkon of grote veranda, maar maak je hier weinig tot geen gebruik van? Denk er in dat geval eens over na om hem bij je woonruimte te betrekken! Dit kan je vrij gemakkelijk doen door de bestaande (buiten)deuren te laten zitten en de ruimte af te sluiten door het plaatsen van een pui van glas. Hierdoor creëer je eigenlijk een soort serre. Wanneer je ook nog eens kiest voor een pui die je deels of helemaal open kan schuiven, heeft je balkon of veranda nog steeds meerdere doeleinden. In de koudere maanden betrek je hem bij de 'binnenwoonruimte' en wanneer de lente en zomer in aantocht is blijft hij gewoon dienst doen als buitenruimte. 

Op bovenstaande foto zien we een terras waarbij gekozen is voor het hanteren van dezelfde stijl als binnen. Door de samenhang in stijl, kleuren en meubels vormen binnen en buiten een prachtig geheel! Zou jij dit project thuis uit willen voeren? 

Transformeer je garage

 Garage/schuur door Taffin

Het betrekken van de garage bij je woning is een goedkope en snelle manier om meer leefruimte te creëren. Door een verbouwing als deze kun je al snel zo'n 18 m extra aan je woonruimte toevoegen die je voor veel verschillende doeleinden kan gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een extra slaapkamer, een grote woonkamer of uitgebreide woonkeuken. Ook wordt een garage regelmatig gebruikt voor een kantoor of praktijk aan huis. Het grootste deel van de verbouwing en het nieuwe uiterlijk van de bestaande garage wordt gevormd door de garagedeur zelf. Je kunt ervoor kiezen om de deur te behouden en hem netjes af te werken met hout of een groot enkel wandpaneel. Ook kun je ervoor kiezen om hem, net als op bovenstaande foto, te vervangen voor een mooie partij ramen. Hierdoor creëer je meteen een enorme inval van daglicht, die deze ruimte prima leefbaar kan maken. 

Verander de zolder

Slaapkamer:  Slaapkamer door MEF Architect
MEF Architect

Slaapkamer

MEF Architect

Hoe wordt jouw zolder op dit moment gebruikt? Als opslagruimte voor spullen of als logeerkamer? Bekijk eens wat voor mogelijkheden je hebt om deze ruimte om te toveren in een extra slaapkamer, badkamer of geheel nieuwe verdieping. Door het verven en het plaatsen van ramen of een mooie dakkapel zou dit ook een prima leefruimte kunnen worden. We publiceerden onlangs dit Ideabook, vol bijzondere en inspirerende ideeën om zo veel mogelijk uit je zolderverdieping te halen. Zo zien we een mooie slaapkamer met inloopkast en zelfs een heuse privé spa. Neem snel een kijkje, je zult je verbazen over de mogelijkheden en hoe zonde het eigenlijk is om de zolder als opslag te gebruiken!

Creëer een extra verdieping

Deze optie is vooral handig wanneer je te maken hebt met een woonruimte met een hoog plafond. Een hoog plafond in een kleinere ruimte kan zorgen voor optisch meer ruimte en een open gevoel. Maar wat als je te maken hebt met een enorme ruimte waarbij je lastig gezelligheid en sfeer creëert? Een dergelijke woonruimte verleent zich prima voor het realiseren van een extra verdieping of vide. Op bovenstaande foto zien we dat er gekozen is om een vide te creëren die dienst doet als tv-area en werk- en studeerruimte. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om er een extra opbergruimte of een kleine slaapkamer te situeren. Je kunt gaan voor een vaste trap naar deze extra verdieping, maar een (opklapbare) ladder behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Zou jij een extra verdieping of vide kunnen realiseren binnen jouw woning? 

Ruim de kelder op

De kelder ligt nou niet echt voor de hand om in gebruik te nemen als extra woonverdieping, vooral niet als deze ruimte niet voorzien is van ramen. Dit betekend echter niet dat deze ruimte geen mogelijkheden biedt. Een kelder wordt namelijk vaak gebruikt als speelkamer voor de kinderen, een logeerkamer of zelfs als home gym. Hoe pak je dit slim aan? Het meest belangrijke element van de verbouwing of aanpassing van de kelder is voldoende licht en warmte. Wanneer je te maken hebt met een kelder zonder ramen is een goed lichtplan een vereiste. Op bovenstaande foto zie je bijvoorbeeld dat er gekozen is voor verlichting die daglicht perfect nabootst. Het lijkt bijna wel of er een dakraam geplaatst is. Vind je het lastig om de kelder om te toveren tot een degelijke extra woonruimte? Dan kun je er ook altijd voor kiezen om de hulp van een expert in te schakelen. 

Benut de ruimte onder je trap

Penthouse:  Gang en hal door CioMé
CioMé

Penthouse

CioMé

De ruimte onder trap wordt vaak niet ten volste benut. Een gemiste kans volgens ons, want het is een perfecte plek om wat vierkante meters aan kastruimte te winnen. Op bovenstaande foto zie je een trap waarbij een op maat gemaakte opbergkast geplaatst is. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een werkruimte of pantry. Wil je meer inspiratie op het gebied van trappen, hallen en gangen? Scroll dan zeker ook nog even door deze foto's

Met deze laatste foto sluiten we dit Ideabook af. We hopen dat je je geïnspireerd voelt zodat je thuis lekker aan de slag kunt gaan. We zijn ook erg benieuwd of jij zelf nog meer ideeën en tips hebt om meer leefruimte in huis te creëren. Laat het ons weten in de comments!

Wat vond jij van bovenstaande inspiratie?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!