Voor & Na: Van bouwval naar charmante boerderij

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Elke zaterdag publiceren wij een bijzonder renovatie-project. Vaak gaat het om panden die al afgeschreven zijn, of die in staat van verval verkeren. Vandaag staat deze architectonische parel in het Duitse Bavaria centraal. De architecten en bouwkundigen verantwoordelijk voor deze verbouwing en renovatie, Betterhouse, hebben een voorkeur voor dit soort projecten. Hoe ouder het pand, hoe beter. In verval en slijtage zien zij juist een uitdaging. Laten we eens kijken wat ze van dit pand hebben weten te maken!

Voor

We beginnen onze tour met een foto van het pand voor aanvang van de werkzaamheden. Het betreft hier een monumentaal pand, daterend uit 1564. 

Start

In de zomer van 2011 kocht Jürgen Ronald Praxl van Betterhouse het pand, dat toen al veertig jaar leeg stond en op punt van instorten stond. Er werden 12 maanden uitgetrokken ter voorbereiding. Het kostte daarna nog eens 2,5 jaar om het gebouw compleet te renoveren. 

Dakbedekking

De gevel van het gebouw was voorheen bekleed met dakspanen. De architecten hebben dit historische stijlmiddel ook na de renovatie toegepast. De kleine, houten spanen zijn licht en helder van kleur maar nemen na verloop van tijd een donkere kleur aan, onder invloed van het weer. Het aanbrengen van dakspanen lijkt een grote investering te zijn. Deze dakbedekking gaat echter jarenlang mee. 

Nieuw dak

Om de bovenste verdiepingen geschikt te maken voor bewoning werd het gehele dak van de woning gerenoveerd. Historische elementen werden daarbij tijdelijk opgeslagen om ze op een andere moment weer te plaatsen. Zoals bijvoorbeeld het geval was bij de oude katrol, gebruikt om droogvoer te verplaatsen. 

De kamer

De woonkamer met keuken is opnieuw ingericht, terwijl de structuur van de ruimte behouden is gebleven. Met enkele fijne ingrepen hebben de architecten en ontwerpers de ruimte in één klap een stuk helderder weten te maken. De houten lambrisering werd verwijderd en de muren werden wit en strak gehouden. De rustieke, landelijke sfeer werd ingewisseld voor een meer moderne stijl. 

Badkamer

Op deze foto kunnen we goed het verschil zien tussen de oude en nieuwe situatie. De eens vervallen ruimte heeft plaats gemaakt voor een luxueuze badkamer. Het roestige bad werd ingeruild voor een modern bad, die het hoogtepunt van deze badkamer genoemd mag worden. De wand met rotsblokken vormt een bijzonder fraaie toevoeging aan deze ruimte.

Entree

De oude deuren van het huis zijn niet vervangen maar zijn zorgvuldig gerestaureerd en opgeknapt. Een vervelende taak die veel geduld en werk vergde maar die uiteindelijk de moeite waard bleek te zijn. In het venster treffen we nog steeds sporen van de oude groene verf. De kabels en leidingen linksboven zijn op subtiele manier uit het zicht verwijderd. De muren zijn van een nieuwe verflaag voorzien. 

Voorgevel

Nog zo'n fraaie foto waarop we het verschil tussen de oude en nieuwe situatie goed kunnen zien. Scheuren, slijtageplekken en oneffenheden zijn secuur weggewerkt. De deuren, ramen en andere elementen van de gevel worden nu vergezeld door een strakke en heldere wand.

Keuken

In de keuken werd de nadruk gelegd op natuurlijke materialen. De keuken komt qua stijl en uitstraling overheen met de keuken voor aanvang van de renovatie. Een rustieke en landelijke sfeer bepaald deze ruimte. 

Tot slot

We zien hier tenslotte het complete huis na voltooiing van de renovatie. De architecten en bouwkundigen hebben er een prachtige woning van weten te maken. Ingrijpende veranderingen in het ontwerp en de vorm van het gebouw geschiedde in nauw overleg met het Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege, een organisatie die zich inzet voor het behoud van typische Beierse architectuur. In 2014 kreeg de woning zelfs een prijs voor meest geslaagde renovatie in het Duitse Bavaria.  

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!