6 tips voor het modern inrichten van een oud pand | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 tips voor het modern inrichten van een oud pand

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Villa Borkeld Landelijke slaapkamers van reitsema & partners architecten bna Landelijk
Loading admin actions …

Een oud en statig pand is de droom van menig huizenkoper. Het kopen van een huis met een oude ziel waarin je je eigen verhaal op kunt bouwen op de spreekwoordelijke schouders van hen die je voorgingen. Nu zitten er natuurlijk prachtige voordelen aan een oud pand, waarbij de historie de grootste rol speelt, maar ook enkele nadelen. De gedateerdheid van een oud pand zien we vaak terug in een aantal elementen. In praktische zin lopen isolatie en leidingen vaak een (aantal) decennia achter op hun meer moderne familieleden. In esthetische zin is de indeling vaak een stuk minder modern dan we dat nu graag zouden zien. Toch is dit laatste, het esthetische aspect, vaak het onderdeel waar we wel degelijk op vallen. Hoe het dan vervolgens toch naar de 21e eeuw te halen? Met de inrichting van je huis natuurlijk! Wij wandelen met je langs mooie moderne ruimtes die een oude ziel hebben en niet bang zijn die te ontbloten. Prachtige combinaties tussen oude ruimtes en moderne inrichtingen, wij zetten ze voor je op een rij.

Oud en nieuw, wanneer modernisme en traditie samenkomen

Villa Louise Klassieke huizen van Foto Buro Brabant Klassiek
Foto Buro Brabant

Villa Louise

Foto Buro Brabant

Wanneer je basis een oud pand is, sta je direct al voor een belangrijke keuze: ga je voor wat betreft de inrichting mee met de historie, of kies je voor een meer gedurfd en modern interieur? Grofweg zijn dit de twee leren die je aan kunt hangen en toevalligerwijs staan ze ook nog een lijnrecht tegenover elkaar. De 'oude' school zegt dat de architectuur van een pand leidend is voor de inrichting ervan. De 'nieuwe' school echter, geeft de bewoner op als basis van alle keuzes die in het pand gemaakt moeten worden. Eigenlijk zijn wij het met die laatste toch wat meer eens. Kleine kanttekening: heb wel oog voor de lijnen van je oude pand. Er zit schoonheid in de architectuur van weleer, schoonheid zelfs in de,in meer of mindere mate vergane, glorie ervan. Wanneer je deze punten als uitgangspunt neemt en er vervolgens je eigen stijl op projecteert krijg je het beste van twee werelden: een oude basis met een moderne en persoonlijke twist.

Keuken

constructieve wand ingepakt in keukenblok met hout rondom afgewerkt Moderne keukens van homify Modern
homify

constructieve wand ingepakt in keukenblok met hout rondom afgewerkt

homify

De keuken die we hier zien is een prachtig voorbeeld van hoe je oude componenten aan kunt vullen met moderne meubels en accessoires. Het is hiermee een goed voorbeeld van het bouwen op oude en originele elementen om vervolgens een echt 'huisgevoel' te creëren. Wanner je basis een oud huis is, heb je verschillende componenten die je kunt gebruiken om de ziel van het huis bloot te leggen. In dit geval is gekozen voor het strippen van de muur om deze in al zijn eenvoud als basis te gebruiken. Ook balken, oude vloeren of een prachtig hoog plafond met de originele sierlijsten kunnen als basis dienen. In de keuken is het vervolgens van belang dat de ruimte vooral functioneel ingericht is. Nu zit je daarmee met een moderne keuken bijzonder goed, deze heeft de functionaliteit namelijk bijzonder hoog in het vaandel staan. Kies als vloer bijvoorbeeld voor een gegoten vloer en hou de boel open door een keukeneiland te integreren. In combinatie met de oude elementen heb je nu een solide basis voor een perfecte oud/nieuw match.

Dubbele deuren

Wenteltrappen Renaissance Klassieke gangen, hallen & trappenhuizen van homify Klassiek
homify

Wenteltrappen Renaissance

homify

We vallen even op een belangrijk component in werkelijk oude en statige panden: de dubbele toegangsdeuren. Het is onze manier om op basis van een enkel element eigenlijk over een breed scala aan andere ingrepen te schrijven. De dubbele deur staat voor ons symbool voor alle andere originele elementen die de moeite van bewaren waard zijn. Want laten we wel wezen, op een gegeven moment ga je voor deze keuze gesteld worden: houden we dit, of doen we het weg? Dit kan gelden voor oude vloeren, oude panelen en zelfs de schrootjes op muur of plafond (al zal die keuze, naar wij hopen, snel genoeg gemaakt zijn). Wij raden je aan echt enorm goed na te denken voor je originele details wegdoet. Wil je zeker weten dat je geen spijt krijgt? Dek ze dan af. Voor eigenlijk elk detail is er een mogelijkheid om ze af te dekken of ze op zo'n manier op te bergen dat ze ook weer in oude glorie te herstellen zijn. Deze deuren bijvoorbeeld, voor de liefhebber van modern zijn ze gewoonweg uit hun hengsels te tillen en in de schuur te bewaren.

Slaapkamer

Ook in een slaapkamer in het oude huis kun je moderne elementen op een bijzondere manier mixen met de oude standaard. In deze slaapkamer is dat prachtig gedaan door de oude balken in hun verweerde staat het terechte middelpunt van de ruimte te laten zijn. De moderne aspecten zien we vervolgens terug in de witte ruimte, het prachtige daglicht dat binnenvalt door het enorme raam en de sferische elementen die in de aankleding zijn toegevoegd. In een fijne slaapkamer zijn, ook wanneer je een rustieke basis hebt, een aantal elementen van belang. Licht is er een van, en mogelijk zelfs de belangrijkste. In de slaapkamer moet het zowel perfect donker kunnen zijn, een solide basis voor een stevige nachtrust, als heerlijk licht tijdens het opstaan. In deze ruimte is dat 'probleem' opgelost door rolluiken te verwerken in de panelen boven de ramen. Behalve licht is het van belang om, vooral in een huis waarin je de oude elementen als basis wil gebruiken, te kiezen voor een inrichting die zowel modern is als ondersteunend. In deze slaapkamer is dat slim aangepakt met een minimalistische inricthing in strakke kleuren. Ons oog valt hierdoor direct op de balken, de ziel van deze ruimte.

Badkamer

Sanitair Klassieke badkamers van Affaire d' Eau Klassiek

Het inrichten van een oude badkamer in een moderne stijl vraagt om veel liefdevolle aandacht. Want ook hier staan we wederom voor een belangrijke keuze: hoe de oude componenten met onze eigen moderne stijl te combineren? Natuurlijk is het puur persoonlijk.. maar toch gaan we je aanraden om in de oldschool badkamer gebruik te maken van vintage elementen. Een bad met pootjes bijvoorbeeld, is nog steeds op de kop te tikken en zoveel mooier dan zo'n hypermoderne jetstream pool. Leef je dus eens uit op het internet door een zoektocht te wagen aan vintage voorbeelden in de badkamer. De luxe laat je vervolgens terugkomen in heerlijk zachte handdoeken, badjassen van het beste katoen en vloerverwarming, dat mag dan natuurlijk ook niet ontbreken.

Opbergruimte

The Harry Potter staircase Moderne studeerkamer van Zodiac Design Modern
Zodiac Design

The Harry Potter staircase

Zodiac Design

We eindigen ons Ideabook over het inrichten van een oud pand in moderne stijl met een mooi voorbeeld van hoe je opbergruimte vorm kunt geven. Op deze foto is een bijzondere thuisbibliotheek ingebouwd. Oude look, nieuwe stijl. Een perfecte combinatie die knipoogt naar de nieuwe vormen van oude concepten. Meubelbouwers en designers zijn er op het moment enorm mee bezig om te  putten uit oude beelden om er vervolgens een  eigen moderne draai aan te geven. Dit leidt, ook op het gebied van opbergruimte, tot kasten en opbergmeubels die in vorm bijvoorbeeld de barokke vormen volgen om in inhoud toch toe te geven aan de nieuwste vorm van verlichting of de meest geruisloze ladekasten. Een uitkomst voor iedereen die houdt van de oude stijl, maar toch niet zonder de moderne luxe kan. En laat dat nou precies zijn waar de crux van het inrichten van een oud pand met moderne meubels ligt: de sfeer van weleer met de luxe van nu.

Hoe zou jij oud met modern combineren? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!