homify 360°: Villa in Reeuwijk | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

homify 360°: Villa in Reeuwijk

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Villa Oudeweg Reeuwijk Landelijke huizen van Gerard Rijnsdorp Architect Landelijk
Loading admin actions …

In Reeuwijk vinden we het architectenbureau ir. Gerard Rijnsdorp Architect. Gerard Rijnsdorp is afgestudeerd aan de TU Delft en heeft onder andere gewerkt voor de bureaus OD205, Klunder, Broek en Bakema, en Abken. In 1988 richtte hij zijn eigen architectenbureau op. Gerard Rijnsdorp hecht veel waarde aan persoonlijk contact, in samenwerking met de opdrachtgever worden dromen en wensen verkend, worden schetsen gemaakt en wordt er vooral goed naar elkaar geluisterd. Op deze manier weet Gerard Rijnsdorp een ontwerp te maken dat precies het juiste verhaal vertelt. Gerard Rijnsdorp werkt daarnaast samen met een aantal vertrouwde specialisten die hij in de loop der jaren om zich heen heeft verzameld. Aandacht voor detail, materiaal, ruimte en ambacht zijn enkele van zijn belangrijkste thema's. In dit artikel bekijken we één van zijn bouwwerken, terug te vinden in het Zuid-Hollandse Reeuwijk.

De gevel

gevel woonkamer eetkamer Landelijke huizen van Gerard Rijnsdorp Architect Landelijk
Gerard Rijnsdorp Architect

gevel woonkamer eetkamer

Gerard Rijnsdorp Architect

Doordat het bebouwde oppervlakte niet vergroot mocht worden kent de villa een beperkte omvang. De architect was genoodzaakt om op slimme en inventieve wijze om te gaan met de beschikbare ruimte. Op deze foto zien we de voorgevel, waar de woonruimte en eetkamer zich bevinden. De eetkamer beschikt over een glazen luifel die naar gelang open of dicht geschoven kan worden. 

De woonkamer

Het zicht vanuit de woonkamer naar de eetkamer. Landelijke huizen van Gerard Rijnsdorp Architect Landelijk
Gerard Rijnsdorp Architect

Het zicht vanuit de woonkamer naar de eetkamer.

Gerard Rijnsdorp Architect

Sommigen van ons zullen het misschien al gezien hebben. De woonkamer staat op een verhoging. Deze verhoging verbetert het uitzicht die we vanuit dit perspectief hebben. Omdat de villa een beperkte oppervlakte kent is er gekozen voor de aanleg van een kelder. Om er voor te zorgen dat er voldoende lichtinval in de kelder is heeft men de kelder tot net iets boven het maaiveld geplaatst, dat is ook de reden dat we hier iets hoger staan dan bijvoorbeeld in de kelder. Een keuze die zowel esthetisch als praktisch veel nut heeft.  

De ramen voor het souterrain.

De ramen voor het souterrain. Landelijke huizen van Gerard Rijnsdorp Architect Landelijk
Gerard Rijnsdorp Architect

De ramen voor het souterrain.

Gerard Rijnsdorp Architect

We kijken hier tegen de achterkant van de woonkamer aan. Naast de woonruimte is een zogenaamde koofconstructie geplaatst, deze koofconstructie is voorzien van grote vensters waardoor de kamers in het souterrain verzekerd zijn van voldoende lichtinval.  In het souterrain zijn drie slaapkamers ondergebracht. Het schuine dak is bedekt met zonnepanelen en voorziet de woning van elektriciteit.

De keuken

De keuken eetkamer met het begroeide dak. Landelijke huizen van Gerard Rijnsdorp Architect Landelijk
Gerard Rijnsdorp Architect

De keuken eetkamer met het begroeide dak.

Gerard Rijnsdorp Architect

Op deze foto zien we het lange bouwvolume waar de keuken zich bevindt, vanuit een andere hoek. Grote, panoramische ramen bieden de bewoners voldoende uitzicht en zorgen ervoor dat de keuken helder en licht is. Deze charmante villa gaat een bijzondere symbiose aan met zijn omgeving. De houten gevel past goed in deze groene omgeving. Daarnaast heeft men gekozen voor het aanleggen van een zogenaamd groen dak.

Groen dak

Het met grassen begroeide dak. Landelijke huizen van Gerard Rijnsdorp Architect Landelijk
Gerard Rijnsdorp Architect

Het met grassen begroeide dak.

Gerard Rijnsdorp Architect

Op de keuken is een groen dak geplaatst. Dit biedt meerdere voordelen. Met deze begroeiing zorgt men ervoor dat de keuken koel blijft, gebouwen met platte daken kunnen immers snel opwarmen. In de winter vormt de begroeiing juist een extra laag isolatie. Overtollig regenwater wordt op natuurlijke wijze opgenomen en luchtverontreinigende stoffen worden gefilterd. Daarnaast geeft het groene dak de woning een natuurlijke uitstraling. In ons magazine kunt u meer artikelen vinden over groene daken.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!