7 briljante tips voor een warm welkomstgevoel in je woonkamer

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

7 briljante tips voor een warm welkomstgevoel in je woonkamer

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
 Woonkamer door Planungsgruppe Barthelmey,
Loading admin actions …

De woonkamer is een van de belangrijkste ruimtes in je woning, je brengt hier namelijk veel tijd door. Het is dan ook niet gek dat je wilt dat deze gezelligheid en rust uitstraalt. Niet alleen voor jezelf is het belangrijk dat hij fijn aanvoelt, ook voor eventueel bezoek dat je ontvangt wil je dat je woonkamer een warm welkom geeft, toch? 

Maar waar begin je en hoe pak je dit precies aan? In dit Ideabook delen we een aantal slimme tips die je bij het inrichten van je woonkamer zeker in je achterhoofd moet houden! Denk bijvoorbeeld aan de juiste materialen, de hoeveelheid lichtinval en de mooiste kleuren. We weten zeker dat jij met al deze ideeën binnen no time de meest gezellige woonkamer kan creëren. 

Kijk mee en laat je inspireren! 

Maak gebruik van natuurlijke lichtinval

Licht en kleur roepen niet alleen een bepaalde stemming op maar hebben ook effect op de ruimte. De twee eerder genoemde elementen bepalen voor een groot deel de sfeer in huis. Verlichting kan hierbij helpen, maar je doet er vooral goed aan om gebruik te maken van de natuurlijke lichtinval. Grote ramen of puien zijn hiervoor natuurlijk ideaal, maar ook kleinere ramen kunnen zorgen voor voldoende daglicht in je woning. Plaats het belangrijkste gedeelte van je woonkamer, vaak de zithoek, in de buurt waar het meeste daglicht binnenkomt.

De lichtinval in je woonkamer kan per dagdeel verschillen, bekijk voor jezelf op welke dagdelen bepaalde delen van je woonkamer 'uitgelicht' worden. Hier kun je rekening mee houden bij het inrichten van je perfecte woonkamer. Heb je hier moeite mee? Het inschakelen van een professional kan dan een goede oplossing zijn! 

Ga voor neutrale kleuren

Zoals hierboven ook al kort genoemd is zorgen kleuren en licht voor de sfeer en uitstraling van je woonkamer. Zo kunnen kleuren de woonkamer groter, lichter, luchtiger, langer of intiemer laten lijken. Lichte kleuren doen het altijd goed, met name voor het ruimtelijke gevoel. Ook aardetinten, zoals terracotta, bruin, zand kleuren, warme grijstinten, doen het goed. Ze zorgen samen voor een rustgevende, frisse sfeer in je huis. Het grote voordeel van neutrale kleuren is dat je ze bovendien kunt combineren met alle kleuren. Frisse, groene accenten, zwart of oranje, alles is mogelijk!

Ga je toch echt liever voor een ietwat donkere tint? Zorg dan voor voldoende inval van natuurlijk daglicht, kies bijvoorbeeld voor luchtige, lichte raambekleding. Een goed lichtplan is een vereiste om ook in de avond en op de donkere dagen gezellig te kunnen genieten in je woonkamer. Je leest hier meer over verderop in dit Ideabook. 

Gordijnen kunnen bijdragen aan de sfeer

Gordijnen zijn echte sfeermakers in de woonkamer en zijn daarom ook eigenlijk onmisbaar! De grootte van je woonkamer is bepalend voor de keuze van je gordijnen. Bij een kleine woonkamer kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor gordijnen in een lichte kleur en een luchtige materiaalsoort. Wanneer je wel kiest voor een donkere variant of één variant met een opvallende print zorgt dit ervoor dat je woonkamer nog kleiner oogt. Het is voor het samenhangende geheel ook erg mooi om te kiezen van een combinatie van verschillende raambekleding. Kies bijvoorbeeld voor rol en vouwgordijnen in combinatie met mooie, lange overgordijnen of vitrages die tot aan de grond komen. Wanneer je in dezelfde kleurtint blijft, zorg dat ze niet meer dan drie tinten afwijken, behaal je het mooiste effect! Bovenstaande foto geeft een mooi beeld van hoe dit toegepast is in een warme, gezellige woonkamer. 

Meer over het kiezen van de juiste raambekleding vind je in dit Ideabook

Het ophangen van een charmante kroonluchter

Een mooie sfeermaker in je woonkamer nodig? Denk dan eens aan opvallende plafondverlichting. Plafondverlichting wordt vaak geplaatst onder algemene verlichting, maar wanneer je kiest voor een variant met dimmer zou deze ook prima dienst kunnen doen als sfeerverlichting. We hoeven je vast niet te vertellen dat een goed lichtplan en goede verlichting essentieel zijn in je woonruimte. Naast een functionele functie zorgt verlichting ook voor een persoonlijke, sfeervolle touch. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende kroonluchter! Ze komen in verschillende stijlen, kleuren, vormen en formaten dus er zal er vast en zeker ook één zijn die helemaal bij jouw interieur en smaak past! 

Een comfortabele bank doet wonderen

Woonkamer :  Woonkamer door Evelyne Ontwerp,

Als er één meubelstuk bepalend is voor je woonkamer, dan is het absoluut de bank. Je zithoek is de basis van je woonkamer en brengt daarom ook een bepaalde, uitnodigende sfeer met zich mee. Althans, dat is natuurlijk de bedoeling! Hoe kies je nou de perfecte bank? Er zijn een aantal zaken die je zeker in je achterhoofd moet houden bij het kiezen van de juiste zithoek voor jouw woonkamer. Kies van tevoren de gewenste vorm van je bank, is er bijvoorbeeld ruimte voor een L-vormige bank? Of kies je voor een twee of driezitter met losse fauteuils? Daarna kies je voor de kleur en de stijl, dit maakt het zoeken een stuk gemakkelijker. Is het doel van dit meubelstuk om te relaxen en entertainen of zal je zithoek ook een ietwat formelere functie hebben? 

De zoektocht naar de perfecte bank die jouw woonkamer een uitnodigende en relaxte sfeer gaat geven kan weken, soms zelfs maanden duren! Neem daarom rustig je tijd en beslis niet overhaast. 

Een persoonlijke touch in je woonkamer

Appartement aan Zee:  Woonkamer door Grego Design Studio,
Grego Design Studio

Appartement aan Zee

Grego Design Studio

Wanneer de basis van je woonkamer gezet is, maak je het geheel af met persoonlijke accessoires en decoratie. Door middel van het kiezen van de juiste decoratie en accessoires heb je mogelijkheid om je woonkamer een persoonlijke draai te geven en een mooie, comfortabele woonomgeving te creëren. Het leuke aan accessoires en decoratie is dat je ze kan blijven veranderen, vernieuwen en herschikken zodat je op je woning op ieder moment een nieuwe uitstraling kan geven. 

Kies bijvoorbeeld voor warm textiel in de vorm van gordijnen, plaids en kussen. Niet alleen sfeervol maar ook enorm functioneel. Daarnaast doen boeken, kaarsen, fotolijsten en souvenirs van vakantie het ook altijd erg goed. Deze persoonlijke touch kan bovendien ook zorgen voor een spontaan gesprekje wanneer je voor het eerst gasten en visite ontvangt. Hoe geef jij je woonkamer uitnodigende, persoonlijke sfeer?

Maak gebruik van mooie wanddecoratie of opvallend behang!

We sluiten dit Ideabook af met een opvallend element voor iedere woonkamer, namelijk: een opvallend behangetje of mooie wanddecoratie. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende structuur, kleurrijk patroontje of maak het af met een grote poster of fotoprint op je wand. De mogelijkheden zijn eindeloos. Houd het rustig door het bij een enkele, kleine wand te houden of pak het groots aan door te kiezen voor een statement wall

Tot zover dit Ideabook, we hopen dat je thuis lekker aan de slag kunt om je woonkamer zo gezellig en uitnodigend mogelijk te maken. Meer foto's van inspirerende woonkamers vind je hier

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!