Elementen om te behouden tijdens het renoveren van een oud huis | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Elementen om te behouden tijdens het renoveren van een oud huis

Mariska Middelbeek Mariska Middelbeek
​UITBREIDING EN UPGRADE VRIJSTAANDE WONING Moderne eetkamers van EIKplan architecten BNA Modern
Loading admin actions …

Een oude woning is karakteristiek, roept een bepaald gevoel op en heeft net een streepje voor op de gestroomlijnde nieuwbouwwoningen die vandaag de dag worden gebouwd. Nadeel is alleen dat woningen niet het eeuwige leven hebben en daarom komt er altijd een moment dat een ouder huis moet worden gerenoveerd. Dat is hét moment om al jouw droomwensen in vervulling te laten gaan, uiteraard afhankelijk van je budget. Toch is het zonde om alles in jouw karakteristieke oude woning zomaar achteloos te vervangen voor nieuwe materialen. Er zijn tenslotte bepaalde elementen die jouw oude huis zoveel charme geven, en het ook geliefd maken bij vele anderen. Iets wat bij een eventuele verkoop in de toekomst ook weer goed van pas kan komen. Bij het renoveren van een oud huis zouden wij je daarom willen aanraden om een aantal karakteristieke elementen te behouden. Dan kun je denken aan mooie ensuite deuren, sfeervolle houtenbalkenplafonds en onverwoestbare houten vloeren. En hoe meer elementen je behoudt, hoe minder je hoeft uit te geven aan nieuwe materialen. 

In dit Ideabook lees je meer over de elementen waarvan wij vinden dat je ze tijdens de renovatie van je oude huis moet behouden. Lees snel verder om te kijken of je het met ons eens bent! 

De karakteristieke muren tijdens het renoveren behouden

Het mooie aan het renoveren van een oude woning is dat je eindelijk de kans krijgt om bepaalde ruimtes in je huis anders in te delen. Zo wil je de keuken die zich voorheen in de gang bevond wellicht deel uit laten maken van de woonruimte. De gehate tussenmuur kun je er tijdens de renovatie eindelijk tussenuit laten halen. Op de bovenverdieping droom je misschien al jaren van een inloopkast, die je direct vanuit je slaapkamer kunt bereiken. Een renovatie is het uitgelezen moment om deze droom uit te laten komen. Toch zijn er ook van die karakteristieke muren in oude huizen die je wat ons betreft beter kunt behouden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de muur die zich in veel jarendertigwoningen tussen de woonkamer en de eetkamer bevindt. Hierdoor wordt de door zoveel mensen geliefde ensuite gecreëerd. Wat ons betreft is het echt eeuwig zonde als je deze karakteristieke muur uit je huis laat halen. 

De houten balken aan het plafond laten zitten

Prachtige moderne boerderij keuken Moderne keukens van Tieleman Keukens Modern
Tieleman Keukens

Prachtige moderne boerderij keuken

Tieleman Keukens

Uit veel oudere huizen zijn ze allang verdwenen, de prachtige houten balken aan het plafond die een oude woning zoveel sfeer en charme geven. Als ze in jouw oude huis nog aanwezig zijn, dan raden we je aan om de houten balken ten koste van alles te behouden. Een oudere woning is eigenlijk gewoon niet compleet zonder een houtenbalkenplafond. Toch kan het zijn dat je de balken te aanwezig vindt, waardoor je het gevoel krijgt dat ze de ruimte in je huis verkleinen. Om de aanwezigheid van de houten balken iets minder zichtbaar te maken, kun je ze wit schilderen. Een geheel wit plafond zorgt meteen een veel ruimtelijker effect, zonder dat de charme van de houten balken teniet wordt gedaan. 

De karakteristieke keramische tegels deels behouden

Vroeger waren de karakteristieke keramische tegels niet uit een badkamer weg te denken, maar in de voorbijgaande jaren hebben deze plaats moeten maken voor de grotere, strakke tegels. Maar zoals dat met de meeste trends gaat, zijn ook de kleurrijke keramische tegeltjes weer terug van weggeweest. Ze worden misschien niet meer in de hele badkamer gebruikt, maar vervullen een iets bescheidener rol. Daarom is het wat ons betreft een goed idee om tijdens het renoveren van je oude huis een deel van de kleurrijke keramische tegels te laten zitten. Dit kunnen de muurtegels zijn, maar natuurlijk ook de tegeltjes op de vloer. Voor de rest van je badkamer ga je dan op zoek naar bijpassende grotere tegels.  

De oude houten vloer tijdens een renovatie laten liggen

Houten vloeren zijn geliefd, voor vele vooral vanwege hun robuuste uiterlijk. Daarnaast bieden ze ook een aantal voordelen, waarvan de belangrijkste toch wel hun duurzaamheid is. Houten vloeren kunnen namelijk moeiteloos jaren mee, mits ze door de jaren heen natuurlijk goed worden onderhouden. Hierdoor is de kans groot dat de houten vloer in je huis voorafgaand aan een renovatie nog helemaal niet aan vervanging toe is. Dan is het natuurlijk zonde om de houten vloer toch maar weg te doen, zeker gezien de prijs die je voor een mooie houten vloer moet neerleggen. Ons advies luidt dus: laat je houten vloer gewoon liggen. Mocht je de vloer in het kader van de renovatie een ander uiterlijk willen geven, dan kun je er voor kiezen om deze te laten schuren. Wellicht kunnen een van deze professionals je hierbij helpen. 

De karakteristieke deuren en ramen in je oude woning behouden

Ensuite: modern  door Puurbouwen, Modern
Puurbouwen

Ensuite

Puurbouwen

In veel oude woningen zie je ze niet meer terug, de prachtige karakteristieke ensuite deuren die zich tussen de woonkamer en de eetkamer bevinden. En dat is eeuwig zonde, want ze geven je oude woning zoveel charme en uitstraling. Denk daarom nog eens goed na of je deze deuren tijdens het renoveren van je oude huis wel wilt laten weghalen. Dat geldt uiteraard ook voor de andere deuren in je oude woning. Dit zijn veelal paneeldeuren, die juist zoveel meer spreken dan de deuren van tegenwoordig. Ook erkers en karakteristieke keuken- en badkamerramen zouden wij te allen tijde laten zitten. Omdat juist deze elementen je oude huis de sfeer geven die vele van ons in onze nieuwbouwwoning zouden willen hebben. 

Wil je meer lezen over renovaties? Lees dan ook dit Ideabook eens! 

Hoge plafonds tijdens de renovatie in tact houden

Hoge plafonds hebben een enorm ruimtelijk effect, waardoor je woning dus een stuk ruimer lijkt dan het eigenlijk is. Met hoge plafonds in je woning mag je dus van geluk spreken. Daarom zou het ook zo zonde zijn als je er tijdens een renovatie voor kiest om de hoge plafonds in je woning te verlagen. Mocht je overwegen om je plafonds te verlagen omdat je niet weet wat je met de ruimte aan moet, dan hebben wij nog wel wat goede tips voor je. Zo is het erg mooi om een grote kroonluchter op te hangen, je kamerhoge ramen te voorzien van lange gordijnen of een hele hoge boekenkast met trappetje tegen de hoge muur te plaatsen. 

Ken jij nog meer elementen die je tijdens het renoveren van je oude huis zou moeten behouden? Laat het ons in een comment hieronder weten!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!