Een rieten dak: de voor- en nadelen | homify

Een rieten dak: de voor- en nadelen

Karmijn Simons Karmijn Simons
Jörn Dreier photography Landelijke huizen
Loading admin actions …

Een rieten dak kan zo mooi ogen. Misschien loop je regelmatig langs woningen met een prachtig rieten dak en fantaseer je erover hoe dit bijzondere dak op jouw woning zal staan. Een rieten dak ziet er soms zelfs pittoresk en sprookjesachtig uit. Toch twijfelen mensen vaak over een rieten dak vanwege de kosten, de brandveiligheid en onderhoud. Gelukkig zijn zorgen niet nodig! Wanneer je je afvraagt wat de voordelen zijn en waar je op moet letten tijdens én na het leggen van een rieten dak, hoef je niet verder te zoeken. Wij geven je namelijk een aantal tips waar je op moet letten en wat je kunt verwachten. 

Zeker wanneer je milieubewust leeft is een rieten dak wat voor jou! Niet alleen is het goed voor de ventilatie, ook heeft het een isolerende werking. Wil je meer weten over de functionaliteit, uitvoering en kosten van een rieten dak? Lees dan snel verder!

Materialen

Stro of rieten daken zijn de enige daken waarvan de dikte maar liefst 25 tot 35 cm kan zijn. Rieten dakbedekking bevat uniek materiaal, dat de woning een bijzondere uitstraling geeft. Organische rieten daken kunnen zorgen voor een gezellige en huiselijke sfeer zorgen. De keuze van het materiaal kan afhangen van verschillende omstandigheden. Langstelig stro, gras en riet kunnen ook als basis dienen voor het rieten dak. Riet is de meest duurzame keuze en kan zelfs wel 50 jaar meegaan! 

Het rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil in rieten daken zit hem in de kap van het huis. Er zijn twee verschillende soorten kapconstructies. De eerste constructie is de traditionele kap. Deze bestaat uit een raamwerk van balken en latten. Het riet wordt door middel van draad aan de latten bevestigd. Dit is een open constructie. 

Uitvoering en daksoorten

Wil jij dolgraag een rieten dak? Er zijn twee constructies mogelijk: het gesloten dak en het open traditionele dak. Bij een open constructie wordt het riet op latten gebonden. Voordat het riet wordt vastgemaakt, komt er eerst een spreilaag op de latten. Hier bovenop wordt het riet aangebracht. Voor het vastleggen van het riet wordt er gebruik gemaakt van gegalvaniseerde staafjes, die aan de onderzijde van het riet bevestigd worden. Zo wordt er laag per laag het hele dak afgewerkt. Deze techniek bestaat al eeuwenlang, maar heeft concurrentie van het schroefdak. Dit is een moderne techniek. Toch biedt de traditionele constructie voordelen. Het is een lichte constructie, heeft goede ventilatie en goede vochtafvoer. 

Wanneer je voor de moderne constructie kiest, wordt het riet op een dichte ondergrond geplaatst. Hierbij kan je denken aan multiplex, underlayment of een isolatieplaat. Dit is een open manier van werken en de brandveiligheid is dankzij de gesloten ondergrond sterk verbeterd. Er is geen sprake van stof aan de onderzijde van de dakconstructie. Deze constructie bestaan nog niet heel lang, waardoor het nog niet duidelijk is wat de levensduur op lange termijn zal zijn. 

Laat je goed informeren door dakbedekkers. Zij weten precies wat bij jouw woning past en waar je op moet letten. 

Voordelen

Woonhuis Laren Maas Architecten Moderne huizen
Maas Architecten

Woonhuis Laren

Maas Architecten

Een rieten dak heeft heel wat voordelen. Het is een duurzaam en natuurlijk materiaal, wat bovendien een bijzonder karakter heeft. Riet heeft dankzij zijn holle stengel een goede isolerende werking. Bovendien reflecteert het de warmte, wat koelte in de zomer en warmte in de winter betekend. Rieten daken zijn zeer geliefd bij energiezuinige woningen. Een rieten dak is zelfs geschikt voor een passiefhuis

Het dak kan dankzij de natuurlijke materialen jaren meegaan. Is het rieten dak toe aan vervanging? Het oude riet wordt van het dak gehaald en kan hergebruikt worden als brandstof in energiecentrales of meststof. Je bent dus gegarandeerd groen bezig met een rieten dak! 

Verzorging en onderhoud

De verzorging en onderhoud van een rieten dak is erg belangrijk. Mossen en algen kunnen na enige tijd een laag op het rieten dak vormen. Deze laag kan het riet afsluiten van licht en lucht. Hierdoor zal na een forse regenbui het riet langer nat blijven. Omdat riet niet goed tegen vacht kan, zal de laag dus wegrotten. Hoe los je dit op? Dit doe je door het mos te verwijderen, door middel van kammen. Met een broodmes of heggenschaar kan je dit eenvoudig doen. Je kunt hiermee het laagje mos van je dak verwijderen. Let er wel op dat je niet teveel van het dak afsnijdt, want dit kost levensduur! Met een dekspaan klop je vervolgens het riet glad en strak. Hierna kan je het riet schoonvegen met een harde bezig. Je zult zien dat je dak er weer mooi en verzorgd uitziet. Niet onbelangrijk: je dak heeft weer een langere levensduur. Het verwijderen van algengroei kan je met een algendodende spray doen. Wanneer je een goed resultaat wil, moet je het dak jaarlijks met deze spray behandelen. 

Levensduur en kosten

Woonhuis Katlijk Sipma Architecten Landelijke huizen
Sipma Architecten

Woonhuis Katlijk

Sipma Architecten

De levensduur van een rieten dak hangt af van verschillende factoren, zoals het onderhoud, de hellingshoek van het dakvlak en de staat van het riet. Een hoge levensduur heeft te maken met de architect, de rietdekker en de eigenaar. Wanneer het goed gebouwd is en op de juiste wijze is aangebracht en bovendien goed verzorgd is, kan een rieten dak minimaal 25 jaar meegaan. Toch is 40 jaar of langer geen uitzondering! Helaas zijn er geen garanties voor een lange levensduur. 

De kosten voor een rieten dak is afhankelijk van veel factoren. Zo kan de prijs afhangen van de moeilijkheidsgraad van het dak, de kwaliteit van de rietdekker en de geografische ligging. Per m² zal de prijs ongeveer tussen de €65,- tot € 100,- excl. btw liggen. Laat je informeren door een expert, want de prijs kan erg variëren. 

Verzekering en alles wat erbij komt kijken

Vaak wordt aangenomen dat een rieten dak duur is om te verzekeren. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Wanneer je huis een rieten dak heeft volgens het schroefdaksysteem, worden de hoogste kortingen door de verzekeraars gegeven. Het brandgevaar is namelijk aanzienlijk minder. Bovendien kan er ook een korting worden gegeven wanneer het dak brandvertragend is behandeld en er bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie in het riet in aangelegd. Is je dak niet bevestigd volgens het schroefdaksysteem? Ook dan zijn er kortingen mogelijk. Het is dan wel van belang dat je binnen niet tegen het riet aan kunt kijken. Je kunt hiervoor gips gebruiken, dit is namelijk het best brandwerend. 

Ook hier geldt dat een expert je exact kan vertellen welke verzekering voor jou geschikt is. Iedere woning en ieder dak is immers verschillend. Wie weet ziet jouw huis er binnenkort uit als een van deze foto's! 

Waarom kies jij voor een rieten dak? Laat hieronder je reactie achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Lab32 architecten Moderne huizen

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!