homify 360º: Eigentijdse villa in Haelen

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Het Nederlandse architectenbureau Lab32 wordt geleid door de architect Loek Stijnen. Het werk van Lab32 kenmerkt zich door horizontale en lengte-ondersteunende elementen, eenvoudige volumes, minimalistische vormentaal, heldere en eerlijke materialen en herkenbare verhoudingen. Daarbij wordt immer rekening gehouden met de menselijke maat. Hiernaast besteden de architecten van Lab32 veel aandacht aan kwalitatieve vormgeving, duurzaam- en energiezuinig bouwen, klantgerichte service en kwaliteit in detail. Wanneer het nodig is werken zij samen met professionals uit andere disciplines. Lab32 heeft ervaring en kennis op het gebied van stedenbouw, architectuur, interieurarchitectuur, vormgeving en inrichting, tuinontwerp, design keukens en designproducten. In dit artikel nemen wij één van hun projecten onder de loep en maken wij een rondleiding om en door het gebouw. 

Zweven

Eigentijdse bungalow: moderne Huizen door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Op de plek waar deze villa in Haelen staat, stond voorheen een jaren '60 bungalow. De villa is gebouwd voor een echtpaar met kind, die op zoek waren naar een woning waarbij extra aandacht uit zou gaan naar het buitenleven. We zien op deze foto hoe het gebouw op een subtiele en wonderbaarlijke manier net iets boven het glooiende landschap zweeft. Het exterieur bestaat uit wit stucwerk in combinatie met blank geanodiseerde aluminium kozijnen. Op deze foto liggen de kozijnen verscholen achter de houten onbehandelde latten, die de woning een natuurlijke uitstraling geven en zijn relatie met de omgeving versterken.

Kopgevel

Eigentijdse bungalow: moderne Huizen door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Hoewel de villa een moderne vorm heeft, is deze op een natuurlijke manier ingepast in het landschap. De grote, strakke witte façade die we hier zien vormt een mooi contrast met het weelderige groen en de organische vormen van het landschap. De omgeving en het gebouw versterken elkaar en vullen elkaar aan. We zien hier de toegang tot het souterrain, die plaatst biedt aan een garage, de berging en de technische ruimte. Het zwevende karakter van het gebouw komt hier nog krachtiger naar voren. 

Lichtstraat

Eigentijdse bungalow:  Gang en hal door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

De bewoners van het huis verzochten een woning met één bouwlaag. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om alle vertrekken met elkaar te verbinden door middel van een zogenaamde lichtstraat. Op de foto zien we deze lichtstraat en wordt gelijk duidelijk waar deze zijn naam aan heeft ontleend. Transparantie, witte oppervlakten en een imposante hoeveelheid lichtinval zetten de toon in deze abstracte en heldere ruimte. 

Materiaalgebruik

Eigentijdse bungalow: moderne Eetkamer door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

De vloer op de begane grond is een geïsoleerde prefabvloer, de wanden zijn gemaakt van kalkzandsteen. De gevels zijn voorzien van een stucsysteem met een hoge isolatiewaarde. De vloer is afgewerkt met beton, zoals we op de foto kunnen zien. Hardglazen deuren begrenzen de verschillende ruimten. De kastenwanden, zoals hier op de foto te zien zijn, bestaan uit donker fineerhout. Deze robuuste wanden contrasteren mooi met de wit- en grijstinten waaruit de rest van de woning bestaat. We zien hier tevens hoe op inventieve wijze een open haard is ingepast. De strakke en minimale esthetiek van de woning wordt hier afgewisseld met warme materialen en kleurtinten. De architecten weten daarmee een woning te creëren die zowel modern en minimalistisch is, als warm en gezellig. 

Eethoek

Eigentijdse bungalow: moderne Keuken door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

We zien hier de eethoek met op de achtergrond de open keuken. De grote glazen panelen aan de linkerkant laten veel zonlicht binnen in een ruimte die op zichzelf al schittert in helderheid. De strakke, witte tafel loopt evenwijdig met de ruimte en weerspiegelt het bouwvolume. Strak en recht. Spaarzame, doch opvallende eigentijdse decoraties versieren de ruimte en geven het vertrek een bijzondere invulling.

De keuken

Eigentijdse bungalow: moderne Keuken door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

De keuken is van Bulthaup en gaat verder waar we gebleven waren. Strakke, minimalistische lijnen voeren ook hier de boventoon. Vrijwel nergens worden de oppervlakken onderbroken, uitstekende elementen, zoals bijvoorbeeld deurknoppen of -hendels zijn vanuit dit perspectief niet te ontwaren. Merk op hoe de betonnen vloer door de gehele verdieping doorloopt. Door het ontbreken van harde scheidende elementen, zoals deuren en muren, ontstaat er een groot gevoel van ruimtelijkheid. Dit is niet alleen te danken aan de vloeiende ruimtes maar ook aan de betonnen vloer die nergens wordt onderbroken of afgewisseld wordt met andere materialen.

De woonkamer

Eigentijdse bungalow: moderne Woonkamer door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Zowel de woonvertrekken als de hoofdslaapkamer zijn op de tuin gericht. Ook hier laten de glazen panelen veel natuurlijk licht binnen. Het gigantische vloerkleed en de houten wandkast vergroten de huiselijke sfeer in de woonkamer. 

Slaapkamer

Eigentijdse bungalow: moderne Slaapkamer door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

De slaapkamer is spaarzaam ingericht. De kracht van deze woning zit hem namelijk in de minimale en strakke vormgeving. Overbodige details zouden daar te veel van afleiden. Een ruimte zo sereen en minimaal als deze haalt zijn kracht uit eenvoud. Of wat dacht u van het uitzicht? Wanneer de gordijnen opzij zijn geschoven hebben we uitzicht op de tuin met zwembad. Met zo'n uitzicht moet het heerlijk zijn om wakker te worden. 

Badkamer

Eigentijdse bungalow: moderne Badkamer door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Vanuit de hoofdslaapkamer hebben we direct toegang tot de badkamer, waar het aan luxe niet ontbreekt. In het centrum van de badkamer vinden we een luxueus bad terug die in vorm en kleur overeenkomt met het ontwerp van de badkamerruimte. Strakke witte lijnen voeren ook hier de boventoon. Het geeft de badkamer een schone en hygienische uitstraling. 

Achtergevel en -tuin

Eigentijdse bungalow: moderne Huizen door Lab32 architecten
Lab32 architecten

Eigentijdse bungalow

Lab32 architecten

Vanuit deze hoek hebben we uitzicht op de achterkant van de woning. We kunnen hier goed zien hoe de belangrijkste vertrekken van de woning een plaats hebben gekregen aan deze zijde, en daarmee verzekerd zijn van genoeg lichtinval en een prachtig uitzicht hebben op het zwembad, de vijver en de rest van de tuin. De glazen panelen bieden de bewoners bovendien de mogelijkheid om vanuit de verschillende vertrekken het overdekte terras te betreden. Deze overkapping, alsmede het open karakter van de achtergevel, laten binnen en buiten in elkaar overvloeien en weten daarmee de relatie tussen de woning en de omgeving te versterken. 

Voor nog meer homify 360º-projecten kunt u ons magazine raadplegen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!