8 geheime tips voor een (altijd) schoon en opgeruimd huis

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

8 geheime tips voor een (altijd) schoon en opgeruimd huis

Marjolein Leenstra Marjolein Leenstra
 Keuken door Dittrich Hudson Vasetti Architects
Loading admin actions …

We kennen allemaal het gevoel wanneer we ergens op bezoek zijn en binnenkomen in een huis dat zo onvoorstelbaar schoon en netjes is dat het vrijwel onmogelijk lijkt. En we vragen ons dan vaak af: waarom kunnen andere mensen dit wel, maar lukt het ons niet? Dat deze andere mensen een heel leger aan schoonmaakhulpen hebben of zelf de hele dag aan het poetsen zijn, is zeer onwaarschijnlijk. Want bij niemand groeit het geld aan een boom. Eigenlijk is de oplossing heel simpel. De meeste mensen die een echt schoon en netjes huis hebben, passen een aantal belangrijke basisregels toe. En daarover vertellen we je vandaag graag meer. Luister je mee?

1. De badkamer: reinig je wastafel dagelijks

Laten we eens een wastafel in de badkamer vergelijken die eenmaal per week een doekje ziet met één die elke dag even snel gereinigd wordt. Tandpasta, make-up, zeep: al deze zaken laten elke dag hun sporen na in je wasbak en laten meestal geen goede indruk achter. Haal er dus elke dag even een doekje over. Tip: leg een pak met kant en klare doekjes in je wastafel-lade hiervoor. En vergeet ook je spiegel en toilet niet. Wil je graag nog meer informatie over slim en efficiënt schoonmaken? Lees dan ook even 10 schoonmaakfouten die ook jij waarschijnlijk maakt door.

2. De slaapkamer: maak je bed op en lucht de ruimte!

Deze tip is eigenlijk niet echt geheim want die zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Je bed opmaken evenals het luchten van je slaapkamer zou eigenlijk standaard tot je dagelijkse ochtendritueel moeten behoren. Zo ververs je de opgebruikte lucht weer en maak je de ruimte netjes en uitnodigend. En in de avond word je dan verwelkomd door een fris prachtig opgemaakt bed waar je toch echt veel prettiger in slaapt dan in die rommelige muffe kamer, of niet?

3. De woonkamer: speelgoedboxen voor minder rommel

 Kinderkamer door homify

Kleine (en ook grotere) kinderen zorgen voor veel rommel op de plek waar ze spelen, dat is nu eenmaal een feit. Daarnaast spelen ze vaak overal behalve in hun eigen kamer waar we deze rommel niet zo erg zouden vinden. Zorg er dus voor dat het speelgoed makkelijk te verplaatsen is en ook per soort gesorteerd is. De plastic gekleurde boxen die je zo uit de kast haalt, zijn daarbij ideaal. En natuurlijk kun je ook kiezen voor manden of houten kisten. Onze tip: laat je kind wel zelf zijn of haar eigen speelgoed opruimen en gekleurde boxen zijn daarvoor ideaal. Vergeet ook niet om de boxen eenmaal in de maand te reinigen met een desinfecterend middel.

4. De keuken: maak de oppervlaktes leeg en de tafel smetteloos

Het is niet zo moeilijk om in je woning oppervlaktes te vinden die waterkringen, spatten of vlekken bevatten. Vooral de oppervlaktes in je keuken zijn daar gevoelig voor (maar ook de badkamer). En er is niets dat zo onverzorgd toont als een aanrecht met kringen of kranen met vlekken. Met een goede antikalk-reiniger verwijder je al deze vlekken met gemak en laat je je kranen weer blinken. Het is ook niet zoveel werk om dit elke dag even te doen. Onze tip: behandel de houten oppervlaktes met een speciale houtreiniger en houtglansmiddel zodat ook je houten oppervlaktes je tegemoet glimmen.

5. De basisregel: een vaste plek voor alles

Autosleutels, portemonnee, schoenen en jassen: dit alles wordt over het algemeen in de hal van een woning opgeborgen, ergens, op de één of andere manier! Dit gebeurt zelden netjes. Je kunt het jezelf daarbij veel makkelijker maken. Een kleine mand op de vloer voor de opslag van kleine spullen zoals mutsen, sjaals en sleutels. Jassen hang je op aan de kapstok die bij voorkeur uit het zicht is. En voor de binnenkomende post, rekeningen of tekeningen van school is een lade zeer praktisch, zodat je ook niets kwijtraakt.

6. Materialen die je vaak aanraakt: reinig ze regelmatig!

Hoeveel mensen in je huis raken dagelijks de afstandsbediening van de tv aan? En hoeveel handen grijpen naar deurklinken, lichtknoppen, de koelkastdeur of smartphones? Onze oppervlaktes worden dagelijks met vele bacterieën besmet. En bovendien zien vieze vingervlekken op deuren in huis er ook allesbehalve aantrekkelijk uit. Reinig al deze delen die veel worden aangeraakt dus regelmatig (en desinfecteer ze). En doe eens in de zoveel tijd ook de stekkerdozen, lampen en trapleuning. Bovendien gaan al deze zaken zo ook veel langer mee.

7. Maak opruimen makkelijk: plan je tijd zorgvuldig in

 Keuken door Dittrich Hudson Vasetti Architects
Dittrich Hudson Vasetti Architects

Kitchen remodelling in South Bristol

Dittrich Hudson Vasetti Architects

Zoals we allemaal weten: tijd is geld in onze huidige maatschappij. Daarom is het handig om onze tijd goed in te plannen. Daar horen ook de klusjes in en om het huis bij. Wil je graag voorbeelden? De vaatwasser kan draaien terwijl je onder de douche staat en het vlees kan in de oven bakken terwijl je de kinderen van school haalt. En de ontbijttafel kun je ook 's-avonds alvast dekken of je kunt alvast het brood voor de lunch smeren zodat je in de ochtend stress-vrij kunt opstaan.

8. De laatste check: controleer je huis van plafond tot bodem

Spinnenwebben en stof zijn duidelijke tekens van een verwaarloosde ruimte. De algemene trend daarbij is dat spinnenwebben zich graag verstoppen in de hoeken en gaatjes van onze kamers. Een regelmatige check is daarom absoluut noodzakelijk. Wanneer de spinrag zich aan de muur heeft verzameld, gebruik dan een plumeau of gebruik de stofzuigerslang. Vergeet geen enkele hoek of gaatje!

Praktische tips: zo kun je je gasten met een gerust hart ontvangen!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!