José den Hartog: Oudhollandse creatieve kracht | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3566:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

José den Hartog: Oudhollandse creatieve kracht

Stoa. Stoa.
the wall van José den Hartog Landelijk
Loading admin actions …

José den Hartog neemt oude traditionele vormen, zoals handgeschilderde tegels, tableaus en geeft er een nieuwe vorm aan. Ze werkt in opdracht van architecten, particulieren, bedrijven en instellingen, waardoor ook haar werk wordt gekenmerkt door veelzijdigheid. Vandaag gaan we je een aantal onderwerpen laten zien die een knipoog naar het verleden geven, maar stevig in het hedendaagse design verankerd zijn. Kijk snel met ons mee naar de mooie werken van José den Hartog

Sfeervol

vegetables Rustieke keukens van José den Hartog Rustiek & Brocante

We stappen deze moderne keuken binnen en voelen ons direct helemaal thuis. De sfeervolle vrolijke kleuren van de mediterraans aandoende wanddecoratie, genaamd Vegetables, heeft een oppeppende visuele kracht. Deze mosategels (15x15 cm) hebben prachtige tekeningen in onderglazuur en sieren de wand achter het fornuis. We zien belangrijke herkenbare groenten, zoals de ui en knoflook, maar ook verschillende lang vergeten groenten. De kleurrijke tegels zijn een schitterend tegenwicht voor de strakke vormgeving van het moderne fornuis. In deze keuken heb je altijd een goed humeur!

Blue red and yellow

blue red and yellow Eclectische keukens van José den Hartog Eclectisch
José den Hartog

blue red and yellow

José den Hartog

We zien hier wederom een wanddecoratie die is aangebracht onder het glazuur van de tegels. De tegels zijn een echo van de Oudhollandse tegeltjes, maar hebben een geheel eigen hedendaagse klankkleur. De stalen afzuigkap zorgt voor een ingetogen en krachtige eenvoud, die contrasteert met de uitbundige decoraties. De wanddecoratie heet Blue red and yellow, natuurlijk vanwege zijn kleurenpalet. Het is mooi om te zien hoe José den Hartog de tekeningen vrij over de tegels laat bewegen, heel anders dan de Oudhollandse tegeltjes, waarbij de voorstelling steeds beperkt was tot één tegel. 

The Wall

We denken bij het zien van deze houten muur aan de ouderwetse kalender met verrassingen erin, die vooral aan het einde van het jaar in trek zijn. De muur heeft verschillende luiken waarachter verschillende tegeltableaus te zien zijn. Den Hartog maakte het werk in 2011 voor een presentatie op 100% design, nu design district, een tentoonstelling die werd gehouden in de van Nelle fabriek, een culturele hotspot in Rotterdam. De tegelwand loopt in onze verbeelding door achter het hout en is alleen te zien als we de luikjes openen. Het werk creëert een spanning tussen zichtbaar en onzichtbaar. The Wall is een werk dat de verhouding tussen de wand en de vloer lijkt te becommentariëren, want het hout heeft wel wat weg van een houtenvloer. Kortom, het is een werk waar je naar blijft kijken.

Birdsnest

We treffen hier een zeer bijzonder design. Het draagt de naam Birdsnest. Waarom zou José den Hartog dit werk deze naam geven? Hoe kan een haard een vogelnest zijn? Misschien is het niet zozeer de aard van het werk of de afbeeldingen op de schouw, maar de schoorsteen die uitkomt op het dak. Het is wellicht het einde van de schouw waar de vogels hun woonstee hebben. De tekeningen in Delfts blauw onderglazuur hebben een authentieke vibe, maar zijn toch ook zeer eclectisch. Let ook op het bijzondere zwarte sculptuur in de nis aan de rechterkant van de haard, en de witte en betonkleurige daarboven. Uit deze nis straalt een prachtig licht dat de decoraties sterk naar voren brengt. Hou je van een traditioneel ontwerp, maar met een hedendaagse twist? Dan is het werk van José den Hartog precies wat je zoekt! 

Tot zover dit schitterde design. We hopen dat je geïnspireerd bent en net zo enthousiast als wij. Blijf ons volgen, zodat je telkens op de hoogte bent van de nieuwste trends. 

Wil je meer werk zien van José den Hartog? Bekijk dan haar profiel met nog meer prachtige projecten!

Op ons forum zitten experts voor je klaar om je vragen te beantwoorden!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!