6 tips om je woning op natuurlijke wijze te koelen

Karmijn Simons Karmijn Simons
Blinds, Bloc Blinds Bloc Blinds
Loading admin actions …

In ons koude kikkerlandje komt het niet vaak voor: snikhete dagen. Wanneer ze dan tóch voorkomen, zijn we vaak niet voorbereid. De warmte blijft in de woning rondhangen en we weten niet goed wat we ermee moeten doen. Gelukkig helpen wij jou uit de brand! Er zijn een aantal trucs die jou tegen warme dagen en nachten kunnen beschermen. Zo houdt je niet alleen het hoofd koel, maar ook je woning! 

Ben je van plan om voor een langere tijd naar een warm land te verhuizen? Ook dan kan je deze tips van harte nemen. Zo weet je waar je op moet letten tijdens de koop van een woning en wat je kunt doen om je woning te koelen. Van kleuren tot ventilatie: er zijn talloze zaken waar je aan kunt denken! Kijk je mee? 

Koele kleuren

Grijze betonlook gietvloer in eetkamer homify Eclectische eetkamers

Wanneer je je woning koel wilt houden, is het verstandig om koele kleuren te gebruiken in je woning. Niet alleen oogt dit fris, het trekt namelijk ook minder warmte aan. Wanneer je verkoeling zoekt, vraagt je woning om bepaalde kleuren. Een bijkomend voordeel is dat koele kleuren je woning ook wat pit kunnen geven. 

Mintgroen is fris en verkoelend. Bovendien werkt de kleur van groen ontspannend. Deze kleur zou perfect passen in een studeerkamer of slaapkamer. Hier kan je je rustig terugtrekken. 

Zacht blauw werkt verjongend en kalmerend. Wanneer je een druk leven leidt, is zacht marineblauw een geschikte kleur om te kalmeren en mediteren. Wat dacht je van de combinatie van blauw met wit? Voor veel ruimtes is dit een populaire combinatie. 

Citroengeel geeft extra pit in je woning. Het kan een hele boost geven aan je interieur! Een gele kleur houdt een ruimte luchtig en licht, terwijl het ook voor energie zorgt. 

Wit is een must-have om een ruimte koeler te laten ogen. Het fijne van wit is, dat je het met alles kan combineren. Het is een basis waarbij je zelf combinaties kunt maken met andere frisse kleuren. Je kunt niet de mist in gaan met wit! 

Tot slot is licht varen een kleur die vaak gebuikt wordt om een kamer koel te maken. Omdat deze bruinbeige-tint neutraal is, past het in iedere ruimte. 

Heb je geen idee welke kleuren goed in jouw woning zullen passen? Je kunt dit overlaten aan interieurontwerpers! Zij kunnen jou precies vertellen welke koele kleuren mooi zullen staan in jouw woning .

Planten

Skandinavisches Design, Connox Connox Scandinavische woonkamers Wandplanken

Een plant wordt vaak gezien als decoratie. Toch is deze groene vriend niet alleen leuk voor het oog, het is ook erg functioneel! Je kunt buiten bomen en struiken planten, zodat je schaduw creëert. Ook kun je planten binnen neerzetten. Planten verbeteren de binnenlucht door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren. Bovendien verhogen ze de luchtvochtigheid en kunnen het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren. Welke planten moet je in huis halen voor een goed leefklimaat in je woning? 

Aloë Vera is een erg makkelijke plant. Het helpt de lucht te zuiveren van chemicaliën uit schoonmaakproducten. Verschijnen er bruine plekjes op je plant? Dit is een teken dat de lucht in je woning sterk verontreinigd is. 

De Arecapalm heeft een goede reputatie. Deze plant is de beste lucht zuiveraar en is bovendien een uitstekende luchtbevochtiger. De Arecapalm zuivert tolueen en xyleen uit de lucht.  

Tot slot zijn Vrouwentongen goed voor het leefklimaat. In tegenstelling tot andere planten, zet deze plant 's nachts in plaats van overdag koolstofmonoxide om in zuurstof. Dit maakt hem ook geschikt voor in de slaapkamer! 

Behalve deze planten, zijn er nog talloze andere planten die het leefklimaat in je woning bevorderen. Lees je dus goed in voordat je een plant koopt.

Houten vloer

Om je vloer koel te houden, kan je voor vloerverwarming kiezen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar het kan een perfecte oplossing zijn om je woning te koelen. Door de buizen waar normaal gesproken warm water doorheen stroomt, kan er ook koud water doorheen stromen. Hierdoor voelt de vloer lekker koud aan. Je kunt vloerkoeling ook onder een houten vloer plaatsen. Let op, want niet alle houtsoorten zijn geschikt! Er kan namelijk condensvorming ontstaan, waar sommige houtsoorten gevoelig voor kunnen zijn. Vraag van te voren om informatie, zodat je zeker weet dat jouw houten vloer hier tegen kan.

Rolgordijnen

Rolgordijnen en jaloezieën zijn populaire zonweringen. De werking van rolgordijnen hangt af van de reflectie en de doorlaatbaarheid van de stof. Wanneer de reflectiefactor erg groot is, is de doorlaatbaarheid van warmte erg klein. Rolgordijnen kunnen erg goedkoop zijn. Bovendien oogt het strak en valt het niet op. Op deze afbeelding is er gekozen voor zwart. Wanneer je je woning koel wilt houden, is dit niet een geschikte kleur. Het slokt namelijk alle warmte op! Kies voor een lichte kleur, zodat de warmte niet geabsorbeerd kan worden.

Watercontainer

Ben je aan het puffen en is de hitte ondraagbaar geworden? Een watercontainer kan je nog eens uit de brand helpen! Het water is altijd koud, waardoor dit een perfecte verfrissing kan zijn. Plaats een watercontainer in je keuken, zodat je snel en gemakkelijk wat water kan drinken. Door hem op een prominente plek te zetten vergeet je bovendien niet genoeg water te drinken. 

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën kunnen een woning speciaal maken. Ze ogen gezellig en warm, maar het kan ook strak en modern ogen. Bovendien zijn houten jaloezieën ook groen! Ze zijn namelijk energiebesparend. In de zomer houden de houten jaloezieën je huis koel en in de winter houden ze de warmte binnen. Hierdoor hoef je niet meteen je vloerkoeling aan te zetten. Wanneer je de jaloezieën sluit, kan je al genieten van een koele woning.

Ventilatie

homify Moderne eetkamers

Heb je een ventilator in huis? Dit kan je woning zeker verkoelen! Zet voor de ventilator een emmer met water en eventueel wat ijsblokjes. De koelere lucht wordt op deze manier beter verspreid. Vaak wordt gedacht dat je het beste je raam in de nacht kunt openzetten. Toch is dit niet verstandig. Zeker in een grote stad heb je altijd last van de stralingswarmte die wordt afgegeven door de muren van gebouwen. Zet daarom pas je ramen open tussen 07:00 en 10:00 uur, zodat je maximaal kunt profiteren van de laagste temperatuur. 

Natuurlijke bekleding

Kies voor natuurlijke materialen en bekleding in je woning. Dit ventileert beter en kan fris en luchtig ogen. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer ecologische designs, zoals bamboe, touw en jute. Een gebreide poef in frisse kleuren kunnen een woning opfleuren! 

Oriënteer je goed voordat je grote beslissingen maakt. Zorg dat je het eindresultaat in je hoofd houdt. Zo weet je op welke zaken je moet focussen en wat dus als eerste gedaan moet worden om je woning koeler te maken. Met deze handige tips én je eigen creativiteit heb je binnen de kortste keren een koele en frisse woning! 

Hoe koel jij je woning? Laat hieronder je reactie achter! 

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine