6 elementen die we in elke moderne keuken tegenkomen | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3688:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

6 elementen die we in elke moderne keuken tegenkomen

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Moderne Keukens Moderne keukens van Designed By David Modern
Loading admin actions …

De moderne keuken is het toonbeeld van de vooruitgang. We zien glimmende bladen en gladde voorwerpen met onbestemde knopjes en wanen ons in een toekomstbeeld. En toch is het de werkelijke wereld. De moderne keuken is er een van schijnbare eenvoud, maar dan met een 'shiny' laagje. Waar eerder vooral landelijke keukens in opkomst waren, keukens waarin de granieten bladen grote vrienden waren met de romantische grepen op de keukenkastjes, is het nu minimalisme dat de klok slaat. Het motto van de moderne keuken: als het niet functioneel is, laat het dan gewoon weg, is een verwijzing naar de industriële traditie. Het is niet voor niks dat juist deze traditie zijn stempel drukt op de moderne keuken. De keuken is natuurlijk nog steeds het kloppende hart van elk huis, maar liefst wel eentje van roestvrijstaal met strakke vormen.

In dit Ideabook de zes elementen die iedere huisbezitter in zijn keuken kan terugbrengen om er een moderne keuken van te maken. Toe aan een nieuwe keuken? Pak dit Ideabook erbij als leidraad om ook in de nieuwe keuken een moderne look te creëren.

Hardware

Moderne Keukens Moderne keukens van Designed By David Modern
Designed By David

Moderne Keukens

Designed By David

De moderne keuken bestaat bij de gratie van de look, maar wordt zeker ook bepaald door de inbouwapparaten die je kiest. Een keuken van de toekomst kan nou eenmaal niet meer toe met de heilige drie-eenheid der keukens (koffiezetapparaat, afwasmachine en koelkast). Er moet meer komen. Een braad/stoom/bak/blaas/oven bijvoorbeeld. Of een sous-vide apparaat. Nee, maar echt, het investeren in de hardware van je moderne keuken is een investering in je levensgeluk. Drie apparaten die je in ieder geval niet mag missen. Allereerst de dubbeldeurse koelkast met ijsblokjesmachine. Daarnaast een luxe espressoapparaat (liefst inbouw), want wie drinkt nog 'gewone' koffie? Ten slotte is het investeren in een gasfornuis onze laatste tip. Een vierpitter mag dan nog steeds de standaard zijn, inmiddels zijn er ook vijf- en zespitsfornuizen op de markt die bijvoorbeeld beschikken over een wokbrander. Extra hoog vuur voor een typische bereidingswijze. De gemiddelde keukenfabrikant kan je alles over de laatste mogelijkheden op keukenapparatuurgebied vertellen.

Een industriële vloer

We haalden al aan hoe de hedendaagse moderne keuken consequent blijft knipogen naar de industriële trends op woongebied. Een overlap zien we in het gebruiken van een gegoten vloer, liefst met betonlook. Ongezellig? Nee, niet met de juiste styling. In de keuken betekent dat kiezen voor de juiste verlichting en meubels die het geheel een huiselijke look geven. Bonus tip: planten mogen, ook in de moderne keuken en vooral in combinatie met een gietvloer, best drie maten groter ingekocht worden dan dat je gewend bent.

In praktische zin zijn gietvloeren in de moderne keuken ideaal om vloerverwarming onder kwijt te kunnen. Een praktische topper, want koffie drinken met je voeten op een koude vloer is wel heel erg het tegenovergestelde van onze visie op wat 'modern' zou moeten zijn.

Kookeiland

Kookeiland Industriële keukens van homify Industrieel
homify

Kookeiland

homify

Vanaf de vloer in de moderne keuken kruipen we langzaam iets verder omhoog. Het eerste element dat we nu tegenkomen is het zogenaamde 'kookeiland'. Een losstaand element in de keuken dat verschillende functies kan hebben. Sommige kookeilanden zijn de dragers van het vier-, vijf- of zelfs zespits gasfornuis, andere kookeilanden zijn vooral bedoeld als combinatie tussen 'breakfast bar' en extra werkruimte. In weer anderen, zoals hier, zien we hoe de gootsteen is geïntegreerd in het kookeiland. Wat de eilanden in ieder geval gemeen hebben is dat ze de keuken extra werkruimte bieden. Ze maken optimaal gebruik van het vloeroppervlak en betrekken daarmee op een interessante manier ook de rest van het huis bij de open keuken. Door als basis van de moderne keuken nu ook nog een gietvloer te gebruiken, en ook die door te laten lopen in de rest van het huis, ontstaat helemaal een modern geheel.

Delicate verlichting

Herenpand met originele uitstraling Moderne keukens van Kodde Architecten bna Modern
Kodde Architecten bna

Herenpand met originele uitstraling

Kodde Architecten bna

Nog even blijven we bij de moderne keuken en haar link met het industriële erfgoed. Ook bij het kiezen van de juiste verlichting namelijk, komen we de overlap tussen deze twee trends tegen. Op deze foto zien we 'm mooi geïllustreerd.  De 'kale' peertjes zouden enigszins kil over kunnen komen als je geen weet heb van de huidige designtrends, we zijn ons daar terdege van bewust. Toch kun je op het moment op geen enkele manier om deze hype heen. Ook in de keuken, en vooral in de moderne keuken, is het op dit moment de meest gekozen manier van verlichting brengen. Ledverlichting is inmiddels ook verkrijgbaar in deze vorm, inclusief gloeiende kooldraad. Kies behalve voor deze duurzame vorm van verlichting ook een kleurrijk snoer en een passende fitting. Wanneer je nou ten slotte niet voor een enkel peertje, maar voor een aantal gaat, kijk dan goed naar de plaatsing van de bollen. Jouw invulling van modern kan symmetrisch, maar juist ook speels en juist niet symmetrisch zijn. Speel daarmee! Laatste tip als je voor dit soort peertjes kiest, ga ook nog voor een ander soort meer functionele verlichting. (Je zult ons dankbaar zijn op winterochtenden en late nachten.)

Open planken in de keuken

NX902 Polariswit mat glas Moderne keukens van Eiland de Wild Keukens Modern
Eiland de Wild Keukens

NX902 Polariswit mat glas

Eiland de Wild Keukens

In de moderne keuken is openheid een belangrijke factor. We mogen zien wat we krijgen. Dat begon al toen we het keukeneiland dichter op de rest van het huis plaatsten en de keuken daarmee een andere plek kreeg. We zetten de trend door door open planken in de keuken te gebruiken. Voedsel in potjes en zakjes is toch achterhaald (tenzij zelf ingeblikt of geweckt) en de noodzaak om dat soort lelijke producten achter slot en grendel weg te werken is dus minimaal. In een open kast zet je enkel en alleen het eten en drinken dat gezien mag worden. De beste wijnen, lokale jams of dus je eigen ingeblikte oogst uit eigen moestuin. Om het geheel af te toppen mag je kiezen voor een aantal kookboeken ('De zilveren lepel' bijvoorbeeld, mag zeker niet ontbreken) die laten zien dat jij het koken bijzonder serieus neemt.

Focus op de diepvries

Voor een laatste tip richten we ons op een wel heel specifiek onderdeel van de moderne keuken: de diepvries. Niet zomaar een element dat maar ergens neergezet kan worden, maar een onderdeel van de keuken dat sfeerbepalend kan werken. In de moderne keuken heb je grofweg twee soorten diepvriezen waar je uit kunt kiezen. De strakke roestvrijstalen variant met ijsblokjesmaker, we noemden 'm hiervoor al, is de eerste. Tweede optie is, en het lijkt tegenstrijdiger dan dat het daadwerkelijk is, het vintage model in opvallende kleur. Tegenstrijdig als het klinkt, vintage heeft zijn plek inmiddels verworven in ons moderne huis. Ook in de moderne keuken is het daarmee niet vreemd om terug te grijpen op dit soort producten van weleer. Natuurlijk zijn deze diepvries/koelkast combi's uitgevoerd op basis van de meest moderne onderdelen en daarmee is eigenlijk alleen het uiterlijk ervan nog vintage te noemen.

Wat is jouw favoriete tip voor een moderne keuken? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!