De wondere wereld van Bernotat&Co | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3644:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De wondere wereld van Bernotat&Co

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Radiolaria: modern  door Bernotat&Co, Modern
Loading admin actions …

Jan Jacob Borstlap en Anke Bernotat vormen Bernotat&Co. In dit artikel laten we jullie een aantal van hun bijzondere werken zien. Het Amsterdamse designbureau probeert met haar ontwerpen het normale en het gebruikelijke te plagen, te pesten, en probeert op deze manier het contrast tussen het alledaagse en het bijzondere te vergroten. Binnen dit kader creëren zij inspirerende en praktische producten. Beide ontwerpers kennen een indrukwekkende staat van dienst. Zo werkte Anke Bernotat eerder al voor Norman Foster en Jasper Morrison. Momenteel bekleedt ze een positie als hoogleraar Industrial Design aan de Folkwang-University of Arts in Essen, in het verleden gaf ze ook les op de Design Academy Eindhoven. Jan Jacob Borstlap werkte eerder als tentoonstellingsontwerper en grafisch ontwerper bij het multidisciplinaire bureau BRS Premsela Vonk. Sedert 2011 werkt hij samen met Anke Bernotat voor Bernotat&Co.

Radiolaria

All the Radiolaria species : modern  door Bernotat&Co, Modern
Bernotat&Co

All the Radiolaria species

Bernotat&Co

De gelukkigen onder ons zullen het misschien herkennen. Deze lampen, met de poëtische naam Radiolaria, zijn geïnspireerd door microscopisch kleine organismen en het fenomeen dat bekend staat als bioluminescentie, een bekend voorbeeld daarvan is de vuurvlieg. Ook in Nederland kennen we dit fenomeen. Onder de juist omstandigheden licht de Nederlandse kust, onder invloed van zeevonk, blauw op. Een spectaculair en betoverend gezicht.

Radiolaria bestaat uit elf lampen gemaakt van zogenaamd spacergaas. Ook als het licht uitgeschakeld wordt zullen deze kleine beestjes nog nagloeien. De Duitse zoöloog en filosoof Ernst Haeckel vormde de belangrijkste bron van inspiratie voor dit project. Haeckel maakte meer dan honderd gedetailleerde illustraties van dieren en zeedieren, en besteedde daarbij extra aandacht aan symmetrie en organisatie. Onder zijn illustraties bevonden zich veel stralendiertjes (radiolaria). Deze eencellige organismen bestaan uit ingewikkelde minerale skeletten en komen in verschillende vormen voor. De beestjes doen ons een beetje denken aan de meetkundige figuren die bekend staan als fractals. 

Glow-in-the-dark

The glow-in-the-dark effect: modern  door Bernotat&Co, Modern
Bernotat&Co

The glow-in-the-dark effect

Bernotat&Co

Met het licht aan vormen de Radiolaria doorzichtige deeltjes, zwevend in de ruimte. Wanneer het licht uitgeschakeld wordt lichten hun bijzondere contouren fel op. De ontwerpers gebruikten hiervoor glow-in-the-dark-materiaal en integreerde dat in de naden. Bernotat&Co laten ons tot minuscule proporties krimpen en laten ons ervaren hoe het er uit zou kunnen zien in diepe, donkere wateren. Het kunstzinnige project, dat tot de verbeelding spreekt en de fantasie prikkelt, kent meerdere praktische toepassingen. Stelt u zich bijvoorbeeld eens voor, hoe het moet zijn om als kind in slaap te vallen onder dit prachtige schouwspel, één die we normaal alleen kunnen zien onder een microscoop of die we met behulp van computerprogramma's moeten simuleren.

Knit Net

Knit Net - from the CHAIR WEAR Collection: modern  door Bernotat&Co, Modern
Bernotat&Co

Knit Net – from the CHAIR WEAR Collection

Bernotat&Co

Van lichtgevende organismen naar beklede stoelen, het toont gelijk aan hoe divers het werk van Bernotat&Co is. We zien hier één van de stoelen die onderdeel zijn van de Chair Wear collectie. Wat begon als een klein grapje eindigde in een bijzonder bonte verzameling van kleurrijke en opvallende stoelen die gekleed zijn. Ook hier denken we niet gelijk aan het praktische nut, daarvoor gaat onze aandacht te veel naar de kleurrijke ontwerpen en de vindingrijkheid. Niets is echter minder waar. De stoelen krijgen nieuwe gebruiksdoeleinden en maken de harde houten stoelen tevens een stuk comfortabeler. Op deze foto zien we de Knit Net, waarbij gebruik is gemaakt van hoogwaardige technieken om het materiaal in deze vorm te vervaardigen. De Knit Net ontleent zijn inspiratie aan de schuimverpakkingen die onder andere gebruikt worden bij het verpakken van bepaalde soorten fruit. 

Hoodini

Hoodini - from the CHAIR WEAR Collection: modern  door Bernotat&Co, Modern
Bernotat&Co

Hoodini – from the CHAIR WEAR Collection

Bernotat&Co

Ook voor de Hoodini, hier afgebeeld, is gebruik gemaakt van hoogwaardige technieken om tot deze vorm te komen. De Chair Wear collectie valt onder de huidige trend van hergebruik en recycling. Oude meubelstukken worden omgetoverd tot kunst- annex gebruiksvoorwerpen. Voortaan kun je je capuchon achterwege laten want die zit bij deze stoel inbegrepen. We herkennen hier het uitgangspunt beschreven in de inleiding. Alledaagse voorwerpen worden uit hun context gehaald, worden benaderd vanuit een geheel nieuwe gedachte, en worden bewerkt en herontdekt. Op deze stoel wordt het mogelijk om je tijdelijk even te verschuilen, misschien wanneer de emoties hoog oplopen, of wanneer je om andere redenen behoefte hebt om je af te sluiten voor je omgeving. 

Chair Wear

The CHAIR WEAR Collection: modern  door Bernotat&Co, Modern
Bernotat&Co

The CHAIR WEAR Collection

Bernotat&Co

Op deze foto zien we de overige stoelen die onderdeel zijn van Chair Wear. De ontwerpers schenken de stoelen een antropomorfisch karakter en laten ons daardoor op een geheel andere wijze naar deze stoelen kijken, die verheven worden van gebruiksobject naar iets wat het midden houdt tussen object en persoonlijkheid. Een ogenschijnlijk simpele ingreep met grote kunstzinnige en filosofische waarde.  

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!