Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

De botanische trend: haal groen in huis

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Een van dé woontrends van 2015 is de botanische stijl. Terug naar de natuur! We zien gedeconstrueerde boeketten en geplukte veldbloemen, groene planten, zoals cactussen, en bladeren, maar ook insecten en beestjes, zoals torren en vlinders. Er wordt gespeeld met de interactie tussen afbeeldingen van bijvoorbeeld bladeren en echte (ingelijste) bladeren. Ook in de kleurstelling van het interieur komt de natuur terug: muren worden groen geschilderd – helemaal of een geschilderde lambrisering, vaak gecombineerd met donkere, aardse tinten en natuurlijke materialen als hout, beton en marmer.

Het belangrijkste element van de botanische woontrend is de 'echte' plant. Wil je ook meer groen in je interieur brengen met behulp van planten? Creëer een hele botanische tuin in je huis, combineer meerdere kleine planten of kies voor één blikvanger. Doe inspiratie op in dit Ideabook en haal groen in huis!

Welke planten zijn geschikt?

 Woonkamer door Connox
Connox

String – Regalsystem

Connox

Kies altijd de juiste plant voor de juiste plek. Check altijd of een plant (direct) zonlicht nodig heeft of juist schaduw. Als de planten in je vensterbank het grootste gedeelte van de dag in de zon staan, moet je geen schaduwplant nemen. Denk ook na over hoeveel verzorging een plant nodig heeft. Dat klinkt wat overtrokken, maar niets is minder zonde dan een dure plant kopen die elke dag water moet hebben en die vervolgens na anderhalve week dood is, omdat je daar toch regelmatig niet aan denkt. (Een eventuele oplossing voor dit probleem vind je overigens hieronder!) Planten hebben frisse lucht nodig. Zorg altijd voor voldoende ventilatie. Andere eigenschappen waar je op kunt letten: sommige planten zuiveren de lucht (bijvoorbeeld de graslelie), sommige planten zijn giftig voor huisdieren en andere planten zijn heel geschikt voor in een vochtige omgeving, zoals de badkamer (bijvoorbeeld de kruipende ficus).

Wil je meer dan een paar planten hier en daar? Denk er dan eens over na een binnentuinarchitect te raadplegen.

Water geven

WATERWORKS:  Binnenbeplanting door House of Thol
House of Thol

WATERWORKS

House of Thol

Sterven planten in jouw huis ook altijd een stille dood? House of Thol heeft de oplossing. Dit op een lampenpit lijkende bewateringssysteem geeft je plant precies zoveel water als hij nodig heeft. Handig als je een tijdje niet thuis bent, maar ook ideaal als je er wel bent en gewoon niet wilt nadenken over het bewateren van je plant.

Je vult de glazen bol bij via het gat dat is afgesloten met een kurk. De terracotta onderkant geeft het water af aan de aarde. Zo laten je planten hun kop niet hangen en hoef je niet meer na te denken over het water geven van het groen in je huis. Nu kun je ook eens een 'moeilijkere' plant nemen dan het eeuwige vetplantje. Een ideaal systeem en een stuk mooier dan het gemiddelde plantenbewateringssysteem.

Muurbloempjes

Voor de Urban Jungle:  Binnenbeplanting door Kleuroptafel
Kleuroptafel

Voor de Urban Jungle

Kleuroptafel

Een originele optie: hang je planten aan de muur in plaats van ze in potten op tafel of op de grond te zetten. Muurcollages zien we steeds vaker voorbij komen. Steeds vaker ook bestaan die collages niet alleen uit afbeeldingen en foto's, maar hangen er ook allerlei spullen tussen: mooie, beschilderde borden, kleine plankjes met daarop gevonden schatten, geweven werkjes en dus ook planten. Vaak zien we een natuurthema: planten en natuurlijke materialen. Weer eens wat anders dan het geijkte plantje in pot in de vensterbank!

Kies voor grotere of kleinere witte potjes met een haakje om ze aan de muur te bevestigen of hang je plant met pot in zo'n grof 'gehaakte' hanger. Laat je muurtuintje doorlopen in de kamer, zoals op de foto, om het wat minder te isoleren. Een andere optie is een verticale tuin in een pallet. Van een pallet maak je heel gemakkelijk zelf een plantenbak door een paar latjes te bevestigen. Je kunt de tuin ophangen of tegen de muur laten leunen (pas dan wel op dat hij niet onderuit glijdt). Erg leuk en praktisch voor in de keuken met verse kruiden als peterselie en koriander.

Zie hier voor een Ideabook met meer ideeën voor aan de muur.

Originele potten: glas

Dïst Groeilamp normaal 60 Watt:  Binnenbeplanting door Dïst Dutch Design
Dïst Dutch Design

Dïst Groeilamp normaal 60 Watt

Dïst Dutch Design

Het is leuk om een plant eens in een andere pot te zetten dan het witte of terracotta potje dat de gemiddelde Nederlander in zijn vensterbank heeft. Hoewel terracotta qua kleur en materiaal goed bij de botanische trend past zijn er natuurlijk meer bijzondere opties. Glas is een mooie mogelijkheid.

Kies bijvoorbeeld voor een potje dat is gemaakt van een lampenpit. Dit peertje van DïST Dutch Design is duurzaam, doordat er gebruik wordt gemaakt van oude pitten die worden gerecycled. In de eigen kwekerij worden kleine kruipplantjes opgekweekt en in het glaasje geplaatst. Ze worden geselecteerd op groeikracht, dus je bent verzekerd van een goede plant. Je geeft het plantje één keer per twee weken een beetje water met een kleine plantenspuit. Dïst beplant verschillende soorten peertjes. Ze worden op hout geplaatst of opgehangen aan een kettinkje.

Een andere trend op pottengebied is het glazen terrarium. Een veelhoekig 'kasje' met een opening waardoor je de plant kunt planten en water geven. De pot heeft vlakke zijden met veel hoeken en past daarom goed in een grafisch interieur.

Originele potten: hout en beton

Glas is een mooi materiaal, maar andere, natuurlijke materialen als hout en beton doen het goed in combinatie met een botanische stijl. Betonnen en houten potten kun je gemakkelijk zelf maken.

Beton kun je gieten in een mal. Om de pot hol te maken heb je eigenlijk twee mallen nodig: een grote en een kleinere die ruim in de grote past. Ook een houten pot is eenvoudig te maken, door wat plankjes aan elkaar te schroeven. Je maakt de pot waterdicht door de binnenkant met plastic te bekleden. Beits de pot eventueel in een warme, donkere kleur.

Seizoensplanten

 Woonkamer door Farrow & Ball
Farrow & Ball

Christmas '14

Farrow & Ball

Als we het hebben over seizoensgebonden planten gaat de kerstboom veruit aan kop. Wanneer de Nordmann-sparren zijn gearriveerd vliegt Nederland naar de bouwmarkt of het tuincentrum om de mooiste uit te zoeken. Meer kerstgroen: de krans en de maretak (de mistletoe), die steeds meer komt overvliegen vanuit Amerika.

Maar ook in andere seizoenen kunnen we groen in huis zetten. Met Pasen versieren we de paastak, in de herfst halen we bladeren en kastanjes naar binnen. En in de zomer staat er zoveel in bloei dat je op elke straathoek wel iets moois kunt plukken!

Hou jij van groen in je interieur? Wat voor planten heb jij in je kamer?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!