Het herindelen van je woning: de do's en don'ts!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Het herindelen van je woning: de do's en don'ts!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Garage Loft:  Eetkamer door BRICKS Studio
Loading admin actions …

Soms ben je gewoon even helemaal klaar met de huidige indeling van je woning. Omdat verhuizen niet meteen voor de hand ligt, is een herindeling van je woning of appartement een goede alternatieve optie. Misschien ligt gezinsuitbreiding in het vooruitzicht of ben je gewoon weer toe aan iets nieuws? Wat de reden ook mag zijn, het uiteindelijke doel is om de huidige leefruimte te verbeteren. Een nieuwe indeling van bepaalde ruimtes zorgt namelijk voor een aantal nieuwe mogelijkheden wat betreft je inrichting. Denk bijvoorbeeld eens aan de verschillende functionele doeleinden en mogelijkheden van een specifieke ruimte. In een keuken valt prima te loungen en ook zien we met name in kleinere woonruimtes een gecombineerde woon en slaapkamer. 

Maar waar begin je? Misschien heb je de mogelijkheden voor jouw woning nog niet helemaal voor ogen. In dit Ideabook delen we aantal inspirerende voorbeelden en handige tips zodat jij thuis ook lekker aan de slag kunt gaan. Kijk mee en laat je vooral inspireren door onderstaande foto's! 

Loungeruimte in de keuken

Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar wanneer je er over nadenkt brengen we toch redelijk veel tijd door in onze keuken. Het is dan ook niet zo heel gek dat een lounge area in de keuken een heel goed idee kan zijn. Ideaal voor wanneer je zelf staat te koken, visite kan heerlijk meegenieten onder het genot van een wijntje. Ook uren natafelen is met een lounge hoek geen enkel probleem. Je kunt dit idee uitvoeren en aanpassen op de grootte van je eigen keuken. Eindeloos veel mogelijkheden! 

Op bovenstaande foto zien we een stijlvolle hoekbank als onderdeel van een kleine zithoek waar je prima een hapje kunt eten. Wanneer je de loungeruimte in de keuken ook daadwerkelijk wilt gebruiken om te ontbijten, lunchen en dineren, zorg dan wel dat hij gemakkelijk schoon te houden is. Denk goed na over de vorm, stijl en de materiaalsoorten. 

Betrek het balkon bij je woonkamer

Appartement aan Zee:  Terras door Grego Design Studio
Grego Design Studio

Appartement aan Zee

Grego Design Studio

Vooral in de warmere seizoenen is het een erg goed idee om je buitenruimte (terras, veranda of balkon) bij je woonruimte te betrekken. Ook hier zijn weer eindeloos veel mogelijkheden voor. Kies er bijvoorbeeld voor om buiten te kiezen voor dezelfde stijl meubels als binnen. Op deze manier zorg je ervoor dat beide ruimtes moeiteloos in elkaar over lopen. Andere elementen die van invloed kunnen zijn op het laten samenvloeien van twee ruimtes zijn de keuze voor vloer, de kleuren van de wanden en de eventuele overkapping. 

Wil je ook in de winter genieten van deze extra leefruimte buiten? Investeer dan in handige buitenverwarmingen, een mooie open haard en/of vuurkorf. Ook kaarsen, warme plaids en lampjes zijn ideaal om de buitenruimte in koudere tijden wat meer leefbaar te maken. Wil je meer mooie buitenruimtes zien? Bekijk dan ook zeker deze foto's nog even. 

Keuken en eetkamer

Garage Loft:  Eetkamer door BRICKS Studio
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

De eetkamer is een ruimte die we over het algemeen het vaakst gecombineerd zien met een andere leefruimte dan welke andere woonruimte ook. Vaak zien we de eetkamer samen met de woonkamer, maar ook de combinatie met de keuken zien we erg vaak terug. We zijn niet allemaal gezegend met een ruime woonkeuken, maar dat wil absoluut niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn bij een kleine(re) keuken. 

Bekijk de opties voor de juiste meubels passend voor jouw keuken. Kom je hier niet helemaal zelf uit? Het inschakelen van een expert kan dan een goede oplossing zijn. Deze kan je helpen bij het in kaart brengen van je smaak en wensen en deze passend te maken voor de beschikbare ruimte in je woning. 

Woon- en slaapkamer

De woon- en slaapkamer combineren is niet voor iedereen een voor de hand liggende optie. Toch valt deze verandering zeker te overwegen wanneer je te maken hebt met een klein appartement of kleine studio. Deze woonruimtes zien we voornamelijk veel terug in grote steden en onder woningen voor studenten. 

Waar moet je rekening mee houden wanneer je ervoor kiest om de woon- en slaapkamer te combineren? Bezuinig absoluut niet op je bank en bed, dit zijn de belangrijkste elementen in deze ruimtes omdat je er simpelweg de meeste tijd op doorbrengt. Je kunt investeren in een multifunctionele slaapbank, maar afzonderlijke meubels kunnen ook erg mooi zijn – mits de ruimte dit toelaat. Ook leuk: maak gebruik van een afscheiding tussen het woon- en het slaapgedeelte. Op deze manier creëer je iets meer privacy. 

Kinderkamer als onderdeel van de woonkamer

Speelt jouw kleintje veel op zijn of haar slaap of speelkamer maar vind je dit toch een beetje ongezellig? Je kunt er ook voor kiezen om de kinderkamer onderdeel uit te laten maken van je woonkamer. Nu hoor ik je al denken: en hoe zit het met al het speelgoed? Door middel van de juiste opbergmogelijkheden hoeft dit helemaal geen probleem te zijn! Maak gebruik van mooie, afgesloten kasten of werk met opbergboxen. Je kunt er bovendien ook voor kiezen grote speelelementen in stijl van je interieur aan te schaffen. Maak het geheel af met een mooi vloerkleed en goede verlichting en we garanderen je dat een speelhoek in de kamer helemaal niet zo storend is! En wat is er nou fijner dan genieten van je kleine terwijl je zelf ook heerlijk kunt relaxen? Gezellig! 

Multimedia in de woonkamer

Sommigen kiezen er bewust voor om de multimedia kamer af te scheiden van de woonkamer. Wanneer je geen extra kamer of ruimte tot je beschikking hebt kun je er ook voor kiezen om je multimedia gewoon in de woonkamer te plaatsen. Dit is natuurlijk ook een goede optie wanneer je juist een extra ruimte vrij wilt maken. Tegenwoordig ziet het design van spelcomputers, geluidsinstallaties, televisies en andere media en zo stijlvol uit dat het absoluut niet storend is in je interieur. 

Tot zover dit Ideabook met handige tips voor het herinrichten van je huis of appartement. We hopen dat je thuis lekker aan de slag kunt! Mocht je toch op zoek zijn naar meer inspiratie om je woonkamer gezellig te maken? Bekijk dan ook nog even dit inspirerende Ideabook

Ben jij voldoende geïnspireerd? Wellicht heb je meer ideeën die dit Ideabook zouden kunnen aanvullen? Deel je mening of tips hieronder!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!