Benut de ruimte in je hal

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Benut de ruimte in je hal

Sanne Sanne
FlipCrown: een plaatsbesparende fietsoplossing:   door Deltareference
Loading admin actions …

De hal is vaak het ondergeschoven kindje van het interieur. Een likje verf kan er vaak nog wel af. Er wordt waarschijnlijk een kapstok opgehangen en misschien een kastje of tafeltje neergezet. In een enkele hal hangt een verloren schilderij of er zijn wat vakantiefoto's bij elkaar gescharreld. Maar je kunt veel meer uit je hal halen!

Soms beslaat de hal een aanzienlijk oppervlak. Vooral dan is het zonde om daar niets mee te doen. Benut de ruimte in de hal en houdt meer vierkante meters over in de rest van je huis. Je gasten komen binnen in de hal en je weet: die befaamde eerste indruk is cruciaal. Als de hal niet meer is dan een plek om de jassen op te hangen zal die eerste indruk waarschijnlijk tegenvallen en verliest de rest van het huis automatisch ook wat van zijn glans. Ook overdag loop je vaak door de hal. Besteed daarom aandacht aan de hal en benut die onbenutte ruimte!

Boekenkast in de gang

Prins Hendrikstraat:  Gang en hal door De Werff Architectuur
De Werff Architectuur

Prins Hendrikstraat

De Werff Architectuur

Heb je een muur over? Perfect voor een mini-bibliotheek! Als al je boeken niet meer in de boekenkast in de woonkamer passen heb je een alternatief nodig. Een boekenkast neemt wel muuroppervlak in, maar als je een ondiepe kast of planken neemt past die ook prima in een smalle hal. Als je genoeg ruimte hebt kun je het uitbreiden met een fijn vloerkleed en eventueel zelfs een stoel of een bankje (dat ook nog van pas komt als je je schoenen aantrekt).

Vaak is de Nederlandse hal vrij smal. Daar pas je je meubels op aan. Kies in principe voor ondiepe (schoenen)kasten, tafels, dressoirs of bankjes. Ook al past het wel, je hal lijkt al snel heel smal als je er massieve, zware meubelen in zet. Houd het licht en ruimtelijk.

Je fiets als pronkstuk aan de muur

Hang je fiets als een kunstwerk aan de muur:  Gang, hal & trappenhuis door Deltareference
Deltareference

Hang je fiets als een kunstwerk aan de muur

Deltareference

In plaats van twee tegen de muur hangende fietsen die eigenlijk alleen maar in de weg staan, kun je er ook voor kiezen de fiets juist tot blikvanger van je hal te bombarderen. Men neme een ophangsysteem voor fietsen en een hippe fiets en voilà: een stijlvolle gang, waarin een kunstwerk overbodig wordt. De Nederlandse fiets als pronkstuk in je gang.

Handig in combinatie met zo'n ophangsysteem is dit inventieve hulpje van Deltareference. Je brengt een extra onderdeel aan op de fiets bij de stuurpen, waardoor je het stuur kunt omklappen, zonder dat het wiel mee draait. Zo zit het stuur niet in de weg als je de fiets tegen de muur zet of hem ophangt. Dit systeem is ook ideaal wanneer je je fiets vaak parkeert in de drukke stad. Je kunt je fiets namelijk veel gemakkelijker uit het rek trekken zonder uitstekende handvatten. Met een omgeklapt stuur is dit zo gepiept. Nadeeltje: je hebt wel een inbussleutel nodig om het stuur los te kunnen maken. Het is wel zo gemaakt dat je dan alleen het stuur kunt omklappen en dat het niet in hoogte verstelbaar is als je het losdraait. Dus het is wel zo simpel als losdraaien en omklappen (en als je weggaat natuurlijk weer stevig vastzetten).

Een handige kapstok

Wardrobe // Kapstok:  Gang, hal & trappenhuis door Studio Rene Siebum
Studio Rene Siebum

Wardrobe // Kapstok

Studio Rene Siebum

Een belangrijk element van de hal is de kapstok. Hoofdfunctie van de hal is meestal het herbergen van jassen en schoenen.

De kapstok op deze foto is ontworpen door Rene Siebum van Studio Rene Siebum uit Eindhoven. Hij keek naar de dynamiek van geometrische vormen en kwam zo tot dit ontwerp. Je kunt eindeloos zeshoekjes samenvoegen tot een dynamisch ontwerp dat past bij jouw ruimte. Als je een zeshoek een kwartslag draait verschijnt er een haakje waar je je jas of sjaal aan kunt hangen. Elke zeshoek van het geheel heeft zo'n haakje, dus je kunt veel jassen kwijt op een relatief kleine, subtiele kapstok.

Schoenenkast

Het beeld van de rij druipende regenlaarzen bij de verwarming in de gang is ons welbekend. Die laarzen moet natuurlijk eerst een beetje opdrogen voordat ze in de kast kunnen, maar voor de overige schoenen is het wel handig als je ze netjes kunt opbergen in een kast. Zo blijven ze stof- en vuilvrij en kunnen ze niet beschadigen wanneer je met je fiets door de gang loopt of wanneer kinderen iets te enthousiast naar binnen stormen. Neem een open of gesloten kast waar al je schoenen in passen of in ieder geval de schoenen van één seizoen. Zodat je je zomerse sandaaltjes in de winter droog kunt wegzetten.

Je kunt ook ruimte voor schoenen maken in je inloopkast, al is het wel praktisch om enige ruimte voor je schoenen te hebben in de gang, aangezien je daar over het algemeen binnenkomt en je schoenen uittrekt. Je kunt er sowieso wel mooi je snowboots opruimen als er nog geen sprake is van sneeuw. Dat scheelt weer ruimte in de hal!

Zitten in de hal

 Gang en hal door 3deko

Uitgebreid loungen zul je in de hal niet zo snel doen, maar even zitten om de post uit te zoeken of je schoenen aan te trekken wel. Het populaire houten bankje onder de kapstok is hiervoor ideaal. Denk ook na over opbergruimte. Als je meer ruimte nodig hebt neem dan een klapbankje, zo heb je veel extra ruimte voor jassen, schoenen of mutsen en handschoenen. Vooral als je geen andere losse kast hebt is deze extra ruimte geen overbodige luxe. 

Spiegels

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui:  Gang en hal door Joep van Os Architectenbureau
Joep van Os Architectenbureau

Aanbouw en renovatie van 2-onder-1-kapper met ruime woonkeuken met kookeiland, gietvloer en luxe aluminium vouwschuifpui

Joep van Os Architectenbureau

Onmisbaar in je hal is een spiegel. Zo kun je nog even snel je haar checken voordat je naar buiten gaat. Doordat een spiegel de ruimte weerspiegelt zorg een spiegel voor een optische vergroting van de ruimte. Denk ook goed na over het licht: door de goede punten uit te lichten lijkt je je hal ruimer en kun je er toch veel kwijt. Bestudeer de pagina met lichtdesigners voor inspiratie.

Ben je op zoek naar mooie meubels voor in je hal? Lees dan dit Ideabook waarin tien mooie items voor in de hal worden voorgesteld.

Wat doe jij met je hal? Benut je de ruimte optimaal?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!