Voor & Na: Van vervallen huis naar oase van rust

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Een eigen woning is op de eerste plaats een toevluchtsoord, hier kunt u zich in uw eigen persoonlijke ruimte comfortabel voelen en tot rust komen. In het beste geval komt het huis dan ook overeen met een deel van uw persoonlijkheid. De bewoners van dit huis in Mülheim, dat we in dit artikel behandelen, zochten naar zo'n plek maar troffen bij aankoop een huis aan dat al een lange geschiedenis had en daarom niet helemaal aan hun eisen voldeed. Met behulp van de architecten ONE!CONTACT hebben zij getracht deze woning om te vormen tot hun persoonlijke toevluchtsoord, tot hun oase van rust. Aanschouw deze indrukwekkende transformatie, waarbij de architecten tevens rekening hielden met duurzaamheid en zuinigheid.

De oude façade

We zien hier het huis in zijn oude staat. De bouwvallige gevel oogt niet erg aangenaam, het donkere dak en de kleine zwarte luiken helpen daar niet bij. De gevel biedt echter voldoende ruimte voor verbetering. Een bijkomende uitdaging voor de ontwerpers van ONE!CONTACT was het respecteren van het oorspronkelijke bouwvolume. Hoe ze dat hebben gedaan zien we op de volgende foto's.

De gevel na verbouwing

Na slechts 12 maanden werd het familiehuis in 2014 voltooid. Een van de opdrachten die de architecten meekregen was het creëren van extra lichtinval. De grote ramen die we hier kunnen zien zorgen daar voor. De witte gevel en het nieuwe dak geven het gebouw daarnaast een frisse en heldere uitstraling. De aangebouwde erker, bedekt met cederhout, vormt een mooi accent, terwijl het niet vloekt met het oorspronkelijke bouwvolume. Ook de tuin werd aangepakt, het rommelige knollenveld is omgeruild voor een modern Japans design.

Verhoging van de erkers

Op deze foto kunnen we goed het verschil zien tussen de oude en de nieuwe situatie. Het dakterras moest wijken zodat de erker aan de rechterkant verhoogd kon worden. Als onderdeel van de renovatie werden de ramen herschikt. De grote ramen aan de rechterkant bieden ons alvast een blik op het interieur en daarbij valt de enorme wenteltrap gelijk op. De architecten van ONE!CONTACT hechten veel belang aan duurzaamheid en energiebesparing. Het gebouw beschikt over een warmwaterpomp, hierdoor wordt tot 90% van de verloren energie teruggewonnen. Er is een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie aangelegd en de tuin wordt geïrrigeerd door regenwater dat wordt opgevangen. 

Woonkamer

De fotograaf Jannis Wiebusch heeft voor ons deze foto's vastgelegd en stelt ons in staat om eens goed te kijken hoe het er van binnen uitziet. De bewoners hebben veel woonruimte ter beschikking, de woning telt in totaal 185 vierkante meter. Dankzij een inventief ventilatiesysteem heerst er in alle kamers een aangenaam klimaat. De meubels en vloertegels van hout bieden comfort en gezelligheid.

Moderne keuken

De architecten hebben rekening gehouden met specifieke verzoeken van de bewoners. Zo loopt het kookeiland bijvoorbeeld over in de eettafel, die afgewerkt is met Indonesisch suarhout. De bewoners vonden het daarnaast belangrijk om de vertrekken licht en helder te houden, de woon- en eetkamer zijn daarom op het zuiden georiënteerd. 

De badkamer

Het familiehuis telt twee badkamers. De grootste daarvan is gelegen op de zolder en kunnen we hier op de foto zien. Het dakraam links laat veel zonlicht binnen, waardoor de badkamer helder en ruim oogt. Verschillende nissen zijn aangebracht die naar gelang voorkeur gebruikt kunnen worden. De houten wastafel maakt het extravagante uiterlijk van deze badkamer compleet. 

Douchen met luxe

De grote badkamer is voorzien van de nodige luxe. Bij het zien van deze douche wordt dat meteen duidelijk. Een enorme regendouche is in het plafond verwerkt en ook vanaf de zijwaarts bereiken de waterstralen ons. Het kleine venster rechts zorgt ervoor dat ook de doucheruimte goed verlicht is. En wanneer dat niet voldoende is zorgen de ingebouwde LED-lampen daarvoor. 

De gastenbadkamer

Ook voor de gasten ontbreekt het niet aan luxe. Grote natuurstenen tegels sieren deze badkamer en worden afgewisseld met houten accenten. Een deel van de wastafel is bekleed met een mozaïek van verschillende soorten keramische tegeltjes. Het geheel wordt afgemaakt met een prachtige koperen kraan. 

In ons magazine vindt u nog meer artikelen over bijzondere verbouwingen en renovaties, zoals bijvoorbeeld de verbouwing van deze portierswoning.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!