Voor & Na: Herbouw van een boerderij in Limburg

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Tussen Roermond en Venlo vinden we het kleine plaatsje Neer. En daar, in Neer, staat deze oude boerderij, gebouwd rond 1930. Bijvoet architectuur & stadsontwerp werd gevraagd om de boerderij te herbouwen zodat deze geschikt zou worden als woonhuis met drie slaap- en logeervertrekken. Caroline Bijvoet van Bijvoet architectuur & stadsontwerp geeft de voorkeur aan opdrachtgevers met een beetje lef. Let wel, de opdrachten worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers. Tegelijkertijd maken zij dankbaar gebruik van de vrijheid en flexibiliteit die hen toebedeeld wordt. Het is een uitgangspunt die tot bijzondere resultaten heeft geleid, één daarvan is de ingrijpende en spectaculaire nieuwbouw van deze oude boerderij.

Straatgevel voor de verbouwing

We treffen hier de straatgevel aan zoals deze was voor aanvang van de verbouwing. Een weinig opvallende verschijning in een grotendeels rurale omgeving. Het gebouw is breed en kent een zogenaamd mansardedak, een dak met naar buiten geknikte dakvlakken. De grote deur aan de rechterkant verraadt de historie van het gebouw en maakt ons gelijk duidelijk dat we te maken hebben met een gebouw waarin niet alleen gewoond werd, maar waar ook gewerkt werd. 

Achtertuin voor verbouwing

De oorspronkelijke tuingevel inclusief aanbouwen:   door bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

De oorspronkelijke tuingevel inclusief aanbouwen

bijvoet architectuur & stadsontwerp

De achtertuin oogt rommelig en het lijkt alsof er in een later stadium nog een aanbouw tegen het huis is geplaatst. 

Situatie na de verbouwing

straatgevel nog in de grondlak, achtergevel al gereed:   door bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

straatgevel nog in de grondlak, achtergevel al gereed

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Op deze foto zien we zowel de straatgevel als de aanblik vanuit de achtertuin. Het valt ons meteen op dat de vorm van het gebouw onaangepast is. Door de sloop van de aanbouw krijgt het gebouw zelfs iets meer terug van zijn oorspronkelijke vorm. Voor zowel de voor- als achtergevel geldt dat deze compleet zijn vernieuwd. Het gebouw is tot op het bot gestript, waarbij slechts drie van de oorspronkelijke gevels en de spantconstructie gehandhaafd werden. De tuin is compleet vernieuwd en oogt nu overzichtelijk en ruim. Aan de achterzijde van het gebouw heeft men gekozen om de gevel te bedekken met hout, het geeft de woning een fris uiterlijk. Let ook op de nieuwe raampartijen.

Woonkamer voor verbouwing

Van de schommelstoel tot het bijzettafeltje met kleedje. De kamer ademt een sfeer uit van vervlogen tijden. De woonkamer oogt ouderwets maar straalt wel een zekere romantiek uit. Alsof we weer even thuis zijn, bij onze ouders of grootouders. 

Verbouwing

Deze foto dient ter illustratie, we kunnen hier namelijk goed zien in hoeverre het gebouw ontdaan is van zijn exterieur en interieur. Slechts het geraamte laat ons de oorspronkelijke vorm van het gebouw zien. Een verbouwing als deze mag met recht speciaal genoemd worden, want het komt niet vaak voor dat men zo rigoureus te werk gaat. Het hele gebouw is binnenstebuiten gekeerd en maakt ons zeer nieuwgierig naar het resultaat.

Woonkamer na verbouwing

Scrol nog even naar boven en bekijk de woonkamer voor aanvang van de verbouwing, het is bijna niet te bevatten dat we ons in hetzelfde gebouw bevinden. De donkere kleuren en verschillende bruintinten zijn vervangen door helderwitte muren en plafonds, die de ruimte in één klap groter doen lijken. Donkere, onoverzichtelijke hoeken hebben plaats gemaakt voor strakke volumes. De donkere vloer contrasteert met de witte vlakken die wij om ons heen en boven ons treffen. Verschillende elementen, zoals de verwarming en de ventilatie, zijn op onopvallende wijze ingepast. We zien hier een kamer die modern en sfeervol oogt. De oude spant herinnert ons op zeer smaakvolle en bijzondere wijze aan de oude boerderij van vroeger en vormt een prachtig contrast met de verder strakke ruimte.

Vide

woonkamer richting kopgevel, ​foto: Scagliola Brakkee:   door bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

woonkamer richting kopgevel, ​foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

De hoge plafonds moeten op de vorige foto al zijn opgevallen. We zien hier dat dat te danken is aan de keuze voor een vide in de woonkamer. Niet alleen wordt zo op slimme wijze het spantwerk gedeeltelijk blootgelegd, ook draagt dit bij aan het gevoel van ruimtelijkheid. De woning wordt gecompleteerd door een aantal moderne meubels uitgevoerd in opvallende kleuren, let bijvoorbeeld op de stoelen, de rolgordijntjes en de lamp. Wit, zwart en blauw wisselen elkaar op een smaakvolle manier af. 

Keuken en eethoek na verbouwing

eethoek en keuken met op de achtergrond slaapkamer; foto: Scagliola Brakkee:   door bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

eethoek en keuken met op de achtergrond slaapkamer; foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Het kleurgebruik en de inrichting van de vertrekken wordt op consistente wijze doorgevoerd. De grote, open ruimtes doen ons in geen enkele zin meer herinneren aan de benauwde en rommelige kamers die deze ruimte voorheen kenmerkten. Laten we daarnaast niet vergeten dat het totale volume van de woning minder is geworden, de aanbouw die we op de tweede foto zagen is immers weggehaald. Het is bijzonder hoe dit geen invloed heeft gehad op de beleving binnen, sterker nog, het lijkt alsof alles een stuk groter en ruimer is geworden. Ook in de eethoek is het spantwerk een ware blikvanger. De onregelmatige en robuuste houten balken vormen als het ware een raamwerk van herinneringen en vervlogen tijden waarop deze moderne woning rust. 

De oude trap

We keren nog even terug naar de oude boerderij van vroeger en betreden de trap naar de eerste verdieping. 

Tijdmachine

Trap en overloop, ​foto: Scagliola Brakkee :   door bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

Trap en overloop, ​foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Eenmaal boven aangekomen lijkt het wel alsof we zojuist een tijdreis hebben gemaakt. Met elke trede lag het verleden weer iets verder achter ons. We hebben vanuit deze hoek goed uitzicht op de vide, die we op de achtergrond kunnen zien. De vide geeft de woning een aangename dynamiek en draagt bij aan het grote gevoel van ruimte die binnen wordt ervaren.

Versleten

Voordat we de rest van de bovenverdieping laten zien, kijken we nog even in welke staat deze zich bevond. We zien hier namelijk goed in welke mate de woning verouderd was. In de loop der tijd moet het gebouw verschillende keren aangepast zijn, links zien we bijvoorbeeld een raampje dat welhaast niet meer geopend of gesloten kan worden door de muur die daar haaks op is geplaatst. Deze raampjes doen ons bovendien twijfelen aan de isolatie van het oude pand. 

Fris

badkamer eerste verdieping, ​foto: Scagliola Brakkee:   door bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

badkamer eerste verdieping, ​foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

Ook in de badkamer vinden we grote donkere tegels. Daarnaast heeft men gekozen voor enkele mintgroene tinten, die de badkamer een frisse en hygienische uitstraling geven.

De slaapkamer

slaapkamer eerste verdieping, ​foto: Scagliola Brakkee:   door bijvoet architectuur & stadsontwerp
bijvoet architectuur & stadsontwerp

slaapkamer eerste verdieping, ​foto: Scagliola Brakkee

bijvoet architectuur & stadsontwerp

De badkamer geeft ons een vrije doorgang naar één van de hoogtepunten van deze woning. Laten we het eerst hebben over de elementen die hier ontbreken. Vanuit dit perspectief ziet de kamer er vrij minimaal uit. Een aantal gebruikelijke meubelstukken ontbreken, nachtkastjes en kledingkasten bijvoorbeeld. Deze staan waarschijnlijk aan de andere kant van de kamer. De muren en de plafonds zijn strak en helder, en worden nergens onderbroken door decoratieve elementen. 

Wat we wel kunnen zien: twee grote ramen aan de linkerkant die de ruimte van voldoende licht voorzien en een kamerplant rechts die de slaapkamer kleur geeft. We willen het belang van al deze zaken niet bagatelliseren, ze versterken namelijk ook datgene wat wel direct in het oog springt: de immer aanwezige spantconstructie, die in deze slaapkamer zijn hoogtepunt bereikt. De architecten en bouwkundigen komen hier tot een apotheose in een woning die in zijn algemeenheid al uitblinkt vanwege zijn schoonheid. Oud en nieuw, modern en historisch komen hier op wonderlijke wijze samen. 

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!