Alle benodigdheden voor jouw eigen garage aan huis | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Alle benodigdheden voor jouw eigen garage aan huis

Karmijn Simons Karmijn Simons
Woonvilla Blaricum Moderne garage van Kabaz Modern
Loading admin actions …

Heb jij genoeg grond naast je huis en twijfel je wat je ermee moet doen? Misschien heb je erover nagedacht om de tuin uit te breiden, zodat de kinderen lekker kunnen spelen buiten. Heb je een riante tuinen zoek je een andere bestemming voor dat mooie stukje grond? Een garage kan een prachtig idee zijn! Behalve dat je auto droog en veilig staat, kan je hier ook lekker klussen en aanrommelen. Je kunt je fiets eens goed bekijken, je auto tijdens een regenachtige dag schoonmaken en al je gereedschap keurig opbergen. Een garage is dus niet alleen een plek om je voertuig te stallen, maar het kan ook een perfecte ruimte zijn om aan te rommelen. 

Waarom zou je een garage bouwen en wat zijn de benodigdheden? Wij hebben alle belangrijke aspecten voor je op een rijtje gezet, zodat jij succesvol je garage kan gaan bouwen! Lees je mee?   

De plaats van de garage

Folio Design | The Cricketers | Car Room Moderne garage van Folio Design Modern
Folio Design

Folio Design | The Cricketers | Car Room

Folio Design

Waar plaats je een garage? Natuurlijk wil je dat je garage praktisch en gemakkelijk te bereiken is. Niet alleen voor jou, maar ook voor je auto, fiets of brommer. Toch wil je niet je buurtbewoners belasten met je nieuwe garage. Voornamelijk in de zij- en achtertuin kan je een garage bouwen. Dit is het zogenaamd achtererfgebied, wat een niet openbaar toegankelijk gekeerd gebied is. Vraag voor de bouw altijd om informatie, want elke situatie en woning is weer anders. Gelukkig is er dankzij het bestemmingsplan meer vergunningvrij, waardoor de bouw sneller kan verlopen. Ook de Wabo helpt om gemakkelijk en sneller een vergunning te krijgen. De bouw en de ligging van je garage hoeft je dus niet tegen te houden! Ook hier geldt: vraag van tevoren waar je je garage mag plaatsen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Heb je de knoop doorgehakt en staat de bouw van jouw garage op de agenda? Super! Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je mag namelijk niet zomaar een ruimte aanbouwen. 

Sinds 1 oktober 2010 zijn aanbouwen omgevingsvergunningsvrij. Dit geldt niet voor alle aanbouwen, maar wel de meeste. De aanbouw is gebaseerd op de Bor bijlage II artikel 2. Het ministerie VROM is hier verantwoordelijk voor. Er is geen vergunning nodig als de garage voldoet aan het bestemmingsplan en niet hoger dan 5 meter is. 

Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat je garage aan alle regels voldoet. De gemeente toetst namelijk niet meer van tevoren of de garage aan het bouwbesluit voldoet. In het bouwbesluit staat onder andere hoeveel daglicht er in de garage moet zijn, wat de isolatiewaarde is en hoe je moet ventileren. Let op, de gemeente mag achteraf wél controleren of je garage aan alle eisen voldoet. Lees jezelf daarom goed in, zodat je zeker weet dat je garage volgens alle regels gebouwd kan worden. Voor het bouwen van een garage is het verstandig om architecten bij de hand te nemen. Zo kan de bouw niet mis gaan!

Aansluitingen

Garage Loft Industriële garage van BRICKS Studio Industrieel
BRICKS Studio

Garage Loft

BRICKS Studio

Een garage is een geschikte ruimte waar in huis verschillende zaken samenkomen. Hierbij kan je denken aan de ventilatie- of airco-unit, de buitenkraan, de verdeler van de vloerverwarming, de stofzuigerunit, het schrobputje, de extra gootsteen, een aansluiting voor een vijverpomp, de bewegingsmelders, saunaverbindingen en wasmachine en droger. Tegenwoordig heeft de garage er ook een nieuw doeleind bij gekregen: het kan een oplaadpunt zijn voor een scootmobiel, elektrische auto of elektrische fiets. Zoals je kunt lezen, zijn er talloze aansluitmogelijkheden! Bedenk daarom goed van tevoren welke aansluitingen je precies nodig hebt, of nodig zult hebben in de toekomst.

Veiligheidsmaatregelen

Houten garagedeur Landelijke garage van BenW architecten Landelijk Hout Hout
BenW architecten

Houten garagedeur

BenW architecten

Veiligheid gaat voor alles. Dit geldt natuurlijk ook in de garage. Vaak wordt deze ruimte bestempeld als rommelhok, waardoor talloze spullen rond kunnen slingeren. Een rommelhok kan natuurlijk fijn zijn, maar let wel op de veiligheid. De garage kan namelijk een vochtige ruimte zijn, waardoor uitsluitend spatwaterdichte schakelaars en stopcontacten geplaatst mogen worden. Het materiaal moet voldoen aan de IP 55 beschermingsklasse tegen vocht. Sla ook nooit vaten benzine, gasflessen of andere sterk ontvlambare producten op. Dit kan erg gevaarlijk zijn! Ben je een klusser en heb je heel wat gereedschap? Gebruik de apparaten alleen op een effen en horizontaal vlak, waardoor de stabiliteit wordt verzekerd en elk risico op slipgevaar vermeden kan worden. Tot slot moet je garage ook veilig zijn voor indringers. Zorg er daarom voor dat je goedgekeurd hang- en sluitwerk op de garagedeuren hebt zitten. Een slot dat voldoet aan een keurmerk is aan te raden.  

Gereedschap

Gereedschap: men kan tegenwoordig niet zonder deze handige rakkers! Natuurlijk wil je dat ze lang meegaan, want goed gereedschap kan wat kosten. Berg je gereedschap daarom goed op, zodat het niet kan stoten of beschadigen. Wat dacht je van dit handige rek? Niet alleen voorkomt dit beschadigingen, ook kan je je spullen hier heel handig vinden! Je bent nooit meer iets kwijt dankzij dit handige systeem. Welk gereedschap je ook nodig hebt, ga langs bij verschillende bouwmarktketen en laat je adviseren. Zij kunnen je namelijk precies vertellen welk apparaat niet in je nieuwe garage mag ontbreken. 

Werkplek

modern  door de-cube, Modern

De garage kan een heerlijke werkplek zijn. Je kunt hier lekker knutselen, klussen en kapotte spullen repareren. Wanneer je van plan bent je garage ook als werkplek te gebruiken kan je met een aantal meubels de ruimte functioneel en mooi inrichten. Opeen grote tafel kan je gemakkelijk alle spullen kwijt. Bovendien is de kans dat je een schroefje kwijtraakt of laat vallen een stuk kleiner. Er zijn verschillende werkplekken te vinden op internet en offline waarbij bureaus in alle vormen, soorten en maten worden gepresenteerd. Oriënteer je dus goed en bedenk van te voren wat mooi en handig zou zijn in jouw garage. 

Berging

Porsche 911 Turbo Moderne garage van Kabaz Modern
Kabaz

Porsche 911 Turbo

Kabaz

Berging is erg belangrijk in een garage! Hierdoor struikel je niet over je gereedschap en ben je niet continu je spullen kwijt. Behalve een grote werkplek, waar je veel spullen op kwijt kan, zijn er ook praktische rekken en kasten om je spullen in op te bergen. Kies voor een kast die hoog is, waardoor je niet al je ruimte verliest in de garage. Bovendien kan je ook haken aan de muur monteren, waar je touwen, helmen en fietsen kunt ophangen. Dit scheelt weer ruimte op de vloer. 

Heb jij al een idee hoe jij de garage van je dromen in gaat richten? Laat de garage vooral rustig, want er komen al vanzelf een hoop spullen in. Ben je toch gek op decoratie? Kies dan voor één of twee eyecatchers. Wij wensen je veel succes met de bouw van je garage!

Wat is voor jou onmisbaar in een garage? Laat hieronder je reactie achter! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!