Bijgebouw met unieke mogelijkheden op een landgoed

Johan van Dijk Johan van Dijk
Loading admin actions …

Landgoederen zijn vaak mooie uitgestrekte parken met een kasteel of een ander groot huis als stralend middelpunt. Naast dit centrale punt in het park is er vaak een orangerie of een theehuis te vinden. Ook maken (boeren)schuren vaak onderdeel uit van een landgoed. Vaak hebben deze bijgebouwen hele diverse functies. In dit geval wordt een project onder de loep genomen waarbij de Nederlandse architecten van DI-vers architecten te hulp zijn geschoten waarbij een verkeerd verbouwd bijgebouw op een Vlaams landgoed op een eigentijdse wijze een metamorfose heeft ondergaan. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk hier dan zeker de resultaten van dit grensoverschrijdend project.

De ‘oude’ situatie

Tiendenschuur Van Mol Schoten: moderne Huizen door DI-vers architecten - BNA
DI-vers architecten – BNA

Tiendenschuur Van Mol Schoten

DI-vers architecten - BNA

Wat hier op de foto te zien is betreft de staat waarin dit gebouw zich bevond voor dat de verbouwing van start ging. Duidelijk is te zien dat dit al lang niet meer de oorspronkelijke staat van het gebouw is. Lelijk was deze situatie niet. Vooral het ingangsportaal straalde wel enige allure en moderne architectuur uit, maar vooral de uitbouw aan de zijkant van het gebouw was iets minder geslaagd. Het reclamebord op de gevel droeg ook zeker niet bij aan de uitstraling die het gebouw eigenlijk zou moeten hebben… Het was dus zeker tijd voor vernieuwing!

Moderne architectuur

Tiendenschuur Van Mol Schoten: moderne Huizen door DI-vers architecten - BNA
DI-vers architecten – BNA

Tiendenschuur Van Mol Schoten

DI-vers architecten - BNA

Een compleet andere situatie laat deze foto zien. De latere aanbouwen zijn verdwenen en de zijkant van het gebouw is veranderd in een vrijwel compleet glazen muur. Heel anders dan de iets te gekunstelde serre-achtige aanbouw die het pand kende voor deze verbouwing. Terwijl het achterste gedeelte van de schuur een modern uiterlijk heeft gekregen doet het voorste gedeelte weer eer aan de oorspronkelijke architectuur van het gebouw. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar veel mensen zullen beamen dat deze verbouwing zeker een positieve draai aan de uitstraling van het gebouw heeft gegeven.

Grote werkruimte

Tiendenschuur Van Mol Schoten: moderne Huizen door DI-vers architecten - BNA
DI-vers architecten – BNA

Tiendenschuur Van Mol Schoten

DI-vers architecten - BNA

Pas als je de schuur van de achterkant bekijkt zie je wat voor ideale werkruimte het geworden is! De grote raampartijen zorgen voor een geweldige lichtinval. Ook de tuin heeft een metamorfose ondergaan en is helemaal in een lijn gebracht met de moderne architectuur van het gebouw. Een mooie strakke vijver versterkt het geordende effect maar zorgt ook voor een speels element. Het terras biedt gelegenheid voor een lunchpauze in de buitenlucht of misschien wel voor een aangenaam overleg bij mooi weer. Buiten kan hier door middel van de mooie grote schuifpuien ook letterlijk naar binnen gehaald worden.

Vrolijk kantoor

Tiendenschuur Van Mol Schoten:  Muren door DI-vers architecten - BNA
DI-vers architecten – BNA

Tiendenschuur Van Mol Schoten

DI-vers architecten - BNA

Deze interieurfoto geeft een goed beeld van de vrolijke en ontspannen sfeer waarin hier gewerkt wordt. De ruimte draagt daar zeker ook aan bij! De al van nature aanwezige lichtinval wordt nog eens extra benadrukt door het gebruik van veel wit in het interieur. Daarnaast zorgt de verlichting van het plafond ervoor dat het extra licht is. Een lichte werkruimte stimuleert mensen om geconcentreerd aan het werk te gaan. Rechts in beeld is heel duidelijk het ruime keukenblok zichtbaar. Ideaal voor de koffie en lunch, maar eventueel ook goed te gebruiken om wat uitgebreider aan het koken te gaan. Dat komt zeker van pas als dit onderkomen voor een ander doeleind wordt gebruikt als kantoor.

Mooi uitzicht

Tiendenschuur Van Mol Schoten:  Ramen door DI-vers architecten - BNA
DI-vers architecten – BNA

Tiendenschuur Van Mol Schoten

DI-vers architecten - BNA

Vanuit dit perspectief blijkt ook hoe fijn het is om op deze locatie te werken. Een mooi uitzicht helpt ook mee aan de werksfeer. De buitenruimte is zo ingericht dat die stimulerend werkt zonder te veel af te leiden. Daarnaast blijkt dat originele elementen van het pand nog steeds duidelijk aanwezig zijn en iets over het verleden van het gebouw zeggen. Een ideale combinatie tussen oud en nieuw! 

Er zijn natuurlijk veel meer oude gebouwen die op een moderne wijze verbouwd zijn en daarnaast kun je ook kiezen voor een nieuw, multifunctioneel bijgebouw. Benieuwd naar zo'n nieuw gebouw? Zo'n  project vind je hier!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!