Multifunctionele ruimte in de tuin | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Multifunctionele ruimte in de tuin

Johan van Dijk Johan van Dijk
Atelier te Sittard Moderne studeerkamer van Joost Pennings Architect Modern
Loading admin actions …

Veel huiseigenaren of huisbewoners kennen vast het probleem van te weinig ruimte in huis. Zeker als je een (kleine) bedrijfsruimte nodig hebt dan kan daarvoor de ruimte in je huis soms ontbreken. Een aanbouw bij je huis bouwen kan vaak uitkomst bieden. Maar als je het geluk hebt dat je een grote tuin rond je huis hebt liggen dan is er ook een andere creatieve oplossing mogelijk: je bouwt een losstaande ruimte in je tuin. De mogelijkheden zijn op dit gebied zeer gevarieerd: van simpel tuinhuis tot zelfstandige woonruimte. Bij het project van Joost Pennings Architect zien we een architect aan het werk die een zelfstandige multifunctionele ruimte heeft weten te creëren in een tuin.

Charmante combinatie van hout en glas

Tuinhuizen zijn over het algemeen houten bouwwerken in een tuin. Variërend van een eenvoudige houten hut voor het opbergen van fietsen en (tuin)gereedschap tot een compleet chalet dat als ‘buitenhuis’ van het eigenlijke huis gebruikt wordt. In dit geval is gekozen voor meer dan alleen maar een houten ruimte: Joost Pennings Architect heeft met een houten skelet en veel glas en solide deuren een ruimte gemaakt die het traditionele houten tuinhuis ontstijgt. Mooie openslaande deuren maken deze ruimte geschikt voor zowel professioneel als recreatief gebruik.

Kunst in de tuin

Het traditionele houten tuinhuis was in een tuin als deze sowieso geen optie geweest. Door de aanwezigheid van meerdere beeldende kunstwerken in deze tuin moet een tuinhuis ook een artistieke lading meekrijgen. Door de juiste architect hiervoor in te schakelen hebben de bewoners van dit perceel ook in de vorm van hun tuinhuis een prachtige vorm van kunst gekregen. Zoals hier te zien is zorgt het vele glas in het ontwerp ook voor een grote hoeveelheid licht in dit gebouwtje. Ideaal om als atelier, studio of kantoor te gebruiken!

Raadselachtige architectuur

Vanuit dit perspectief roept het huisje iets raadselachtigs op: de functie van het gebouw is niet meteen duidelijk. Het is dan ook juist de functie die de bewoners aan de ruimte geven: dat kan van alles zijn! Daardoor is deze ruimte bij uitstek geschikt als multifunctioneel gebouw. Zonder al te veel aanpassingen is de functie van de ruimte aan te passen. Dit geldt ook voor eventuele toekomstige gebruikers. Met oog op verkoop in de toekomst hebben de bewoners dan ook zeker geïnvesteerd in iets dat voor een grote waardeverhoging van het gehele perceel zorgt.

Huisje in een huisje

Wat pas van binnen goed opvalt, is dat er in feite een ‘huisje in een huisje’ is geplaatst. Het sanitaire gedeelte wijkt qua architectuur duidelijk af van de rest van de ruimte maar vormt een prachtige eenheid. Dit komt ook mede door de enigszins asymmetrische plaatsing van de houten ruimte. De aanwezigheid van sanitair maakt de ruimte ook erg geschikt als gastenverblijf. Behalve de boekenkast kan deze foto ons nog niet vertellen wat de functie is geworden die de bewoners aan de ruimte hebben gegeven. Wat verder in het oog springt, is de mooie natuurstenen vloer die eigenlijk een verlengstuk is van het terras dat in de tuin ligt.

Schuin dak

Vooral op deze foto valt het schuine dak van de ruimte op. Handig met het oog op de afvoer van regenwater en het geeft daarnaast een wat speelser effect aan de toch redelijk strakke en rechtlijnige architectuur. Ook de zijkant is voorzien van openslaande deuren waardoor je in de zomer buiten hier echt naar binnen kunt halen. En als de zon toch teveel overlast gaat geven dan kunnen de mooie grijze luxaflex gesloten worden. Een prachtig project van Joost Konings Architect! Ben je benieuwd geworden naar meer creatieve oplossingen op het gebied van tuinhuizen? Neem dan ook hier een kijkje!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!