Voor & Na: Van oude portierswoning naar moderne studio

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

Vandaag behandelen we in onze Voor & Na de transformatie van een oude portierswoning. De architect Géraldine Laferté was verantwoordelijk voor de verbouwing van deze 17 m² grote woning. Géraldine Laferté is gespecialiseerd op het gebied van kleine ruimtes, de verbouwing van deze portierswoning met zijn beperkte oppervlak, was hem dus op het lijf geschreven. De woning bevond zich waarschijnlijk in slechte staat voor aanvang van de renovatie. De architect heeft met handige ingrepen een woning weten te creëren die flexibel is in te richten en die multifunctionele kwaliteiten met zich meedraagt. De woning blinkt uit in consistentie en esthetiek en is daarnaast functioneel en praktisch ingericht. 

Vóór: Keuken en badkamer

  door Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La cuisine et la salle de bain avant

Géraldine Laferté

We zien hier de staat van de keuken en badkamer voor aanvang van de renovatie. We treffen hier onder andere verouderd sanitair, vochtvlekken en een oubollige en ouderwetse vloer aan. Een complete renovatie van de keuken en badkamer was nodig om te voldoen aan de hedendaagse normen.  

Na: Keuken en badkamer

Dezelfde ruimte ziet er tegenwoordig zo uit. Op de voorgrond zien we de keuken die compact maar functioneel is. De badkamer is gemakkelijk bereikbaar via de trap en wordt afgeschermd van de keuken door een betonnen wand. De badkamer en keuken zijn op een functionele manier van elkaar gescheiden zonder dat de ruimtes elkaar uitsluiten. De badkamer en keuken gaan door middel van hun contrast in vorm en kleur een dialoog met elkaar aan. Door het beperkte oppervlak is de badkamer hoger geplaatst dan de keuken, in de verhoging is onder andere de boiler weggewerkt. 

Voor: Eetkamer

  door Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La salle à manger avant

Géraldine Laferté

Ook de eetkamer behoefde veel verbetering. De foto die we hier zien spreekt boekdelen. Gescheurde muren en loslatend behang geven de ruimte een verpauperde uitstraling. 

Wittinten en houtkleuren

Het grote raam biedt uitzicht op de binnenplaats. Omdat de gebouwen aan deze binnenplaats niet zo hoog zijn valt er veel licht in de kleine kamer. De architect heeft daarnaast handig gebruik gemaakt van kleuren en materialen. Zo versterkt de glanzende witte lak van het meubilair de frisse en heldere sfeer van deze nieuwe eetkamer. 

De kleuren en materialen van de eetkamer zetten de toon voor de overige vertrekken in de woning. De houten vloer geeft de ruimte een toegankelijke en warme sfeer. Het contrast tussen de heldere en witte meubels en het warme hout zorgt voor een fris effect. 

Voor: Eetkamer en kleedruimte

  door Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La salle à manger/ dressing avant

Géraldine Laferté

De voormalige eetruimte van de kleine studio vertoonde dezelfde deplorabele staat als waar de andere ruimten zich in bevonden. Slecht geïsoleerde ramen en deuren, vocht en schimmel, en dezelfde afbrokkelende muren geven deze kamer een verschrikkelijke uitstraling. 

Na: Eetkamer met modulaire apparatuur

De eetruimte is na voltooiing van de renovatie bijna onherkenbaar geworden. Het eigentijdse behang, met grijze en witte grafische patronen completeert de ruimte op een frisse manier. 

Om de ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten, werden er een aantal creatieven oplossingen bedacht. Zo bestaat de witte bank waar we tegenaan kijken uit drie losse elementen, die verplaatst of verwijderd kunnen worden. Wanneer de banken niet nodig zijn kunnen ze ergens anders opgeslagen worden. 

Wie goed heeft opgelet moet hier nog iets anders zijn opgevallen. De eettafel! Omdat eettafels vaak veel ruimte innemen werd er gekozen voor een inklapbaar model. Tussen de twee sierlijke zwarte lampjes, zien we een dunne houten plaat die uitgeklapt kan worden en daardoor dienst kan doen als eettafel. De tafel is daarna weer net zo makkelijk in te klappen. 

Voor: Woon- en slaapkamer

  door Géraldine Laferté
Géraldine Laferté

La chambre / salon avant

Géraldine Laferté

Op deze foto zien we de ruimte die later ingericht zal worden als woon- en slaapkamer. Er is een hoop verbeelding nodig om deze ruimte voor te stellen als aangename woon- en/of slaapkamer.

Na: Woon- en slaapkamer

Bij het beoordelen van de ruimtes is het belangrijk om de focus van het project in ons achterhoofd te houden: innovatieve oplossingen en efficiënt gebruik van de beschikbare oppervlakte. In de woon- en slaapkamer springen deze kwaliteiten namelijk extra in het oog. Zo kan bijvoorbeeld het kleine tafeltje links in- en uitgeklapt worden. Ook de bank herbergt een verrassing. Twee grote witte kubussen en een zwarte salontafel zijn in de bank verwerkt.  

Slimme opslag

Vanuit deze hoek hebben we goed zicht op de verschillende creatieve oplossingen die voor deze kamer bedacht zijn. In deze situatie is het kleine tafeltje aan de linkerkant ingeklapt en zijn de twee kubussen en de salontafels van onder de bank tevoorschijn gekomen. De grootste verrassing moet dan nog komen. 

Inklapbaar bed

Van studieruimte naar woonkamer naar slaapkamer! Boven de bank verschool zich al die tijd een comfortabel bed. Het was niet gemakkelijk om deze op maat gemaakte constructie te maken en bevestigen, het bed en de constructie moeten immers stevig genoeg zijn en voldoende draagkracht kunnen bieden. 

Opbergruimte

Doordat de trap toegang biedt tot de hogere gedeeltes van de kamer heeft men gekozen om daar enkele opbergruimtes te creëren. Weer zo'n slimme en creatieve oplossing die ruimte bespaard. In ons magazine vindt u nog meer artikelen terug over slimme ideeën voor meer opbergruimte

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!