homify 360°: een moderne yurt biedt veel comfort | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3648:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

homify 360°: een moderne yurt biedt veel comfort

Stoa. Stoa.
Moderne woonkamers van Virginie Farges Modern
Loading admin actions …

Het is even een kleine verandering van je perspectief en wellicht je smaak, maar dit project is een slimme oplossing voor de huidige huisvestingsvraagstukken. In het traditionele leefgebied van de nomaden van Centraal-Azië vinden we vaak een tent die een verwijderbaar houten frame heeft, we noemen deze tent een yurt. De cirkelvormige constructie kan worden bekleed met vilt of andere coatings, dit zorgt voor een goede isolatie tegen kou. Dit ongewone huis kan worden omschreven als ecologisch, dit vanwege de lage impact op het milieu bij de bouw en de ecologische voetafdruk die nihil is. Als je in een yurt verblijft, voel je opnieuw de verbinding met de natuur. De yurt die we vandaag aan je laten zien is ook milieuvriendelijk en bestaat uit onbehandeld ecologisch hout. Het zou in de toekomst een goed alternatief voor de conventionele architectuur kunnen zijn. Kijk met ons mee en laat je inspireren door deze bijzondere woning!

Bijzonder

Net als op de vlakten van Mongolië staat de yurt bloot aan de elementen: de sterke wind waait over het rotsachtige terrein, maar krijgt geen kans om binnen te komen, terwijl hij buiten te keer gaat geniet je binnen comfortabel van een adembenemend uitzicht over het landschap. De yurt heeft een  groen dak dat vriendelijk en gastvrij in tune is met de omgeving.  Aan de zuidgevel beschermt een pergola de yurt tegen de zomerzon. De ronde vorm van het huis is zeer geschikt om de energie van de zon op te vangen, waardoor het huis op milieuvriendelijke wijze wordt verwarmd. De yurt is snel op de bouwplaats in elkaar te zetten, omdat de onderdelen van de woning in een werkplaats in elkaar gezet zijn. We hebben het hier dus over een prefabwoning.

Lichtval

Het dak van de yurt is in het midden open, waardoor het dakraam de gehele binnenruimte verlicht, dit betekent dat je weinig tot geen elektrische verlichting hoeft te gebruiken, waardoor je het milieu en je portemonnee ontziet. Deze opening dient ook als natuurlijke ventilatie en is erg fijn als het in de zomer warm is, daarnaast is de opening juist in de winter erg handig bij het gebruik van de houtkachel, die we ook in deze yurt aantreffen. Het ontwerp van de yurt is traditioneel nomadisch, dat wil zeggen dat de vormgeving van de woning de cyclische orde van het heelal volgt, waardoor er een bijzonder evenwicht in de woning ontstaat. Deze cyclische benadering van het heelal vinden we in veel niet westerse culturen. Nu wordt hij dus ook in onze westerse cultuur geïmplementeerd. 

Geen hoeken

Hier zien we hoe de cirkelvorm van het huis zorgt voor een bijzondere vormgeving van het interieur. Er zijn geen conventionele hoeken, waardoor de kast op een bijzondere wijze tegen de wand staat. De alomtegenwoordigheid van het hout zorgt hier voor een warme uitstraling en voelt erg huiselijk aan. De yurt is oorsponkelijk bedoeld als mobiele woning, dat is met deze variant een beetje anders, want deze is voor permanente bewoning gebouw. Toch heeft de woning een dynamische sfeer.

Terras

Dit prachtige terras is de perfect aanvulling op de yurt en is gemaakt van hetzelfde hout als de woning. Het hout gaat schitterend in de omgeving op. Al het hout dat je ziet is onbehandeld en dus milieuvriendelijk. In een woning als dit is de natuur nooit ver weg. 

Bouwwijze

Zoals we hier op de afbeelding in detail kunnen zien, worden de wanddelen aan elkaar gebonden zodat ze een cilinder vormen. Vervolgens worden er riemen langs de wanden gespannen die voor de stevigheid zorgen. Daarna wordt de deur met het hoofdframe verbonden. Deze bouwwijze is een slimme manier om een comfortabele leefomgeving te creëren, en dan te bedenken dat dit al sinds mensenheugenis zo gedaan wordt! Via een houten trap kun je de nok van de yurt bereiken.

Licht en helder

De yurt heeft aan alle kanten voldoende zonlicht, het ronde ontwerp van het gebouw maakt het mogelijk om veel  natuurlijk licht te vangen, omdat er geen hoeken zijn wordt het licht niet geblokkeerd. Deze woning heeft veel grote ramen waardoor het daglicht het binnenste van de yurt kan bereiken, hierdoor is het binnen licht en helder. Vergelijk dat maar eens met een traditionele variant! Deze manier van bouwen eert de traditionele nomadische cultuur en zou wel eens een antwoord op nieuwe ecologische en stedenbouwkundige vragen kunnen zijn. 

Tot zover de tour door de yurt. We hopen dat je geïnspireerd bent en net zo enthousiast als wij. Blijf ons volgen, zodat je telkens op de hoogte bent van de nieuwste trends. 

Een moderne kinderkamer is hip en kleurrijk. In dit artikel zetten we een aantal eigentijdse trends voor je op een rijtje!

Op het forum treft je experts die je vragen kunnen beantwoorden!

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!