Voor & Na: Renovatie van een Toscaanse villa

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Google+
Loading admin actions …

In het schilderachtige stadje Suvereto, gelegen in de Italiaanse provincie Toscane, vinden we het gebouw terug waar we het in dit artikel over gaan hebben. Groene weiden, statige bomen en spaarzame bebouwing domineren het beeld van deze streek, waar jaren geleden deze grote boerderij, omringd door boomgaarden, werd gebouwd. Na drie generaties en verschillende decennia werd het hoog tijd om dit gebouw, met een oppervlakte van 450 meter verdeeld over twee verdiepingen, onder handen te nemen. Het Italiaanse architectenbureau MC2 Architettura was verantwoordelijk voor de verbouwing en renovatie van dit historische gebouw. Ontdek hoe zij het gebouw nieuw leven in hebben geblazen, zonder de banden met het verleden te verbreken. 

Voor: Het exterieur

We beginnen met een foto van de situatie voor aanvang van de renovatie. Op de muren ontwaren we vochtplekken en we merken op dat het gebouw in het verleden op grove wijze is uitgebreid. De gevel op deze foto is weinig uitnodigend en laat goed zien dat het gebouw in de loop der jaren aan schoonheid heeft ingeboet. 

Na: Het exterieur

Vanaf een iets grotere afstand zien we nu dezelfde gevel na voltooiing van de renovatie. Een van de bouwvolumes is verwijderd om het complex en zijn onderdelen meer harmonie te geven. De muren, glad en wit, geven het gebouw een zachte en lichte uitstraling. Net zo belangrijk waren de ingrepen die gedaan werden in de tuin en aan de vegetatie.

Een nieuw dakterras

Een deel van de eerste verdieping heeft plaats gemaakt voor een dakterras, omsloten door een houten raamwerk. We vinden dit houten raamwerk tevens terug in enkele ramen en deuren, de houten latjes geven de woning een natuurlijke uitstraling. Om de verbinding tussen binnen en buiten te verbeteren heeft men enkele ramen toegevoegd, op deze manier schijnt er meer licht naar binnen en heeft men vanuit de woning meer uitzicht op de omgeving. 

Voor: het terras

Het dakterras werd in de jaren 80 aangelegd en gaf de bewoners de mogelijkheid om te genieten van het landschap. Het ontbrak echter aan beschutting, waardoor het dakterras alleen in zonnige en droge dagen gebruikt kon worden. Daarnaast lag het dakterras vrij geïsoleerd en bestond er geen tot weinig verbinding met de woning zelf. Het hekwerk lijkt ten slotte in verval te zijn en de staat van de muren dragen ook niet echt bij aan een aangename sfeer. 

Na: Het terras

De architecten zagen veel potentieel in het dakterras en hebben het dan ook met grote zorgvuldigheid aangepakt. De open ruimte wordt gekenmerkt door het gebruik van hout, die in deze situatie tevens voor beschutting zorgt. Aan de buitenzijde is een externe trap geplaatst waardoor de verbinding tussen binnen en buiten wordt versterkt. 

Na: Schaduw

Het dakterras, dat voorheen koud en guur aandeed, is veranderd in een adembenemende ruimte. De larikshouten structuur zorgt ervoor dat de ruimte zowel beschut als open is. Het zonlicht vindt zijn weg naar het dakterras en het landschap opent zich voor de toeschouwer, op de vloer zien we de immer bewegende schaduwen van het houten raamwerk. 

Na: Blik op het interieur

Eén van de tekortkomingen van de woning was het ontbreken van een juiste verbinding tussen het interieur en het exterieur, deze ontbrak vrijwel geheel. Hier zien we hoe de architecten dit probleem hebben aangepakt. Grote schuifdeuren stellen de bewoners in staat om hun woning te openen. Het dakterras en de kamer die we op de foto zien gaan nu een relatie met elkaar aan en zijn niet langer twee losse elementen. 

Na: het interieur

Het nieuwe bouwvolume doet dienst als woonkamer. De woonkamer vormt een grote vloeiende ruimte waarin we ook de eetkamer terugvinden. Voor de constructie werden grote houten balken gebruikt. Zowel de isolatie als de ventilatie van de woning werd onder handen genomen. Daarnaast werden er zonnecollectoren aangelegd.

Ten slotte

Het gebouw vormt na de renovatie een prachtige eenheid met het landschap, het warme en gezellige huis kan nu gebruikt worden door een nieuwe generatie bewoners, die kunnen genieten van het huis van hun grootouders met het comfort van vandaag. 

Meer voor en na projecten vindt u in ons magazine. Voor vragen kunt u terecht op ons forum.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa: moderne Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!