Nederlandse topontwerpen: de verbeelding aan de macht

Stoa. Stoa.
L A M P E N, Ingrid Kruit Ingrid Kruit Meer ruimtes
Loading admin actions …

Vandaag laten wij je het werk zien van twee top ontwerpers: Joyce Flendrie en Ingrid Kruit. Beiden met een geheel eigen stijl en product, maar stevig op de creatieve Hollandse grond. Flendrie maakt bijzondere meubels, waarvan we er één hieronder aan je laten zien. Kruit heeft zich toegelegd op de creatie van bijzondere designlampen, ook haar werk zullen we in dit artikel onder de loep nemen. Deze prachtige creaties zorgen voor een creatieve input in je interieur, die ongekend en uniek is: dat is immers de kracht van topdesign! Het Nederlandse design van deze twee ontwerpers is speels, minimalistisch en erg sfeervol. Al nieuwsgierig geworden? Laten we snel kijken naar het gracieuze design van deze twee Nederlandse topontwerpers!

TurnToOpen III

Het bijzondere werk op de afbeelding mag beschouwd worden als een combinatie tussen een meubel en een kunstobject. Zoals elk goed meubelstuk heeft het een praktische toepassing, maar het uiterlijk is meer dan dat. Het mechanische gedeelte zorgt voor een grappige, interessante en kunstzinnige kant. Het handwiel heeft echt een functie, want als je er aan draait, dan worden de tandwielen in gang gezet en schuift een lade uit het houten blok. Dit meubel is daarom niet alleen statisch, maar ook dynamisch en het zorgt voor een interactie tussen meubel en gebruiker. Dit designmeubel heeft ook een uitdagende kant, je vraagt je af wat er gebeurt als je aan het tandwiel draait! Vooral kinderen zijn dol op dit speelse meubel. Als we terugdenken aan onze eigen jeugd, dan begrijpen we wel waarom.

De prachtige ontwerpen van Joyce Flendrie variëren van interieurs of interieuronderdelen tot meubelstukken, objecten en verlichtingselementen. Bij het ontwerpen zoekt ze altijd naar uitdagingen, zowel gedurende de ontwerpfase als tijdens de realisatie. Het niet alledaagse wordt via een hoogwaardige techniek gevangen in mooie eerlijke materialen. Haar ontwerpen fascineren, intrigeren en zorgen echt voor een beleving in je interieur. Wat ze hoopt met haar ontwerpen te bereiken? ¨Ik hoop dat ze een  glimlach tevoorschijn brengen¨ - Joyce Flendrie

Inzoomen

TurnToOpen III maakt deel uit van een serie meubels genaamd Mechanicasions, meubels waarin de relatie tussen techniek en meubel, stilstand en beweging wordt onderzocht. De tandwielen, wit en rood, hebben een abstracte vormgeving, ze doen dan ook denken aan abstracte kunst. Ook qua kleurenpalet is het meubelstuk bijzonder te noemen, het zuivere wit steek helder af bij het temperamentvolle hout. Waar deze kast van gemaakt is? Hij bestaat uit notenhout met wit gepoedercoat staal, waardoor de interactie tussen staal (koud, hard) en hout (warm, zacht) voor een mooie spanning zorgt. De afmetingen zijn: 40x57x115 cm

TurnToOpen III heeft al aardig wat opzien gebaard, zo was het meubelstuk te zien tijdens: Biënnale Interieur, 2012, D(esign)-Day #7-8 2013 en Cuypershuys Roermond 2014. Een mooie prestatie!

Staande lamp

Ingrid Kruit is die andere Nederlandse topontwerper die we vandaag graag aan je voorstellen. We denken vaak dat topdesign alleen uit steden als New York, Berlijn, Londen of Parijs kan komen. Maar die gedachte wordt door het design van onze ontwerpers weerlegd. Kruit timmert al enige tijd aan de weg: in 1966 studeerde ze af aan de Academie van Beeldende kunsten te Rotterdam in de richting: Monumentale vormgeving. Sinds die tijd werkt ze zelfstandig in haar houtwerkplaats, waar ze de wereld vergroot met haar beeldige creaties. Vandaag behandelen we haar lampen, deze zijn gemaakt van multiplex, hardboard, spaan- en/of vezelplaat. Soms zijn ze afgewerkt met wolvilt. Ze zijn voorzien van stofsnoer en een spaar- of ledlamp. Duurzaamheid en eenvoud zijn kernbegrippen in haar werk. 

Deze lamp heeft wel iets weg van een oude petroleumlamp en oogt tegelijkertijd traditioneel en eigentijds. Bijzonder mooi is de houten structuur rond de lamp, die er uitziet als een gloeilamp, maar toch echt een stuk milieuvriendelijker is, zoals gezegd kun je kiezen tussen een spaar- of ledlamp. Het ontwerp is sierlijk, conceptueel erg aantrekkelijk en heeft een minimalistische twist.  

Rotterdammertje

Elke lamp die uit de houtwerkplaats van Kruit komt is uniek. Haar creaties spreken van haar vakmanschap en de passie die Kruit heeft voor het vak. Deze lamp: het Rotterdammertje, laat zien hoe creatief deze ontwerper is. De lichtbron heeft het design van een vuurtoren, een duidelijke verwijzing naar Rotterdam als havenstad. Deze lamp verspreidt een fijn licht, dat zowel buiten als binnen voor een prachtige lichtsfeer zorgt. Als je affiniteit hebt met de grote vaart, dan is dit deze lamp natuurlijk helemaal het einde. De gelaagde structuur geeft deze lamp een speels uiterlijk. Het is een ingetogen ontwerp dat een zekere minimalistische rust uitstraalt, zeker een aanrader als je een minimalistisch interieur hebt. 

Tot zover de prachtige ontwerpen van de Nederlandse topontwerpers. We hopen dat je net zo enthousiast bent als wij. Blijf ons volgen, dan ben je altijd op de hoogte van de nieuwste trends. 

Zoek je inspiratie voor je woning? Lees dan dit artikel over en hypermodern penthouse, dat helemaal ingericht is door de Nederlandse ontwerpstudio Ciomé.

Op het forum wachten onze experts op jouw vragen!

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Hoogtepunten uit ons magazine