Het afscheiden van ruimtes zonder muren: zo doe je het!

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Het afscheiden van ruimtes zonder muren: zo doe je het!

Roxanne Latupella Roxanne Latupella
Verbouwing en inrichting jaren '30 woning:  Woonkamer door StrandNL architectuur en interieur
Loading admin actions …

We zien het steeds vaker, appartementen en woningen bestaande uit één ruimte. Te denken valt bijvoorbeeld aan stadse, kleine appartementen of studio's en enorme loften. Ook voormalige kerken of kantoorpanden kunnen ervoor zorgen dat je te maken hebt met één woonruimte. Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat je bewust wilt kiezen voor zo min mogelijk muren in je woning. Wat kun je doen om muren zo veel mogelijk te mijden? Of hoe kun je de focus van bestaande muren afleiden? 

In dit Ideabook delen we een aantal slimme ideeën waardoor je ruimtes van elkaar kunt scheiden zonder daarbij gebruikt te hoeven maken van muren. Kijk mee naar de ruimtelijke, inspirerende voorbeelden op onderstaande foto's! 

Met behulp van gordijnen

Wanneer ruimtelijkheid en openheid centraal moeten staan in je woning, dien je groots te denken. Vooral wanneer je ruimte aan de kleine kant is. Hoe dan ook, we willen door creatieve oplossingen zoveel mogelijk van de ruimte benutten zonder dat muren en wanden nodig zijn. 

Een optie is bijvoorbeeld het toepassen van lange gordijnen, die vanaf het plafond tot aan de grond lopen. Wanneer je kiest voor lichte en/of semi-transparante materialen geeft dit je ruimte een open, frisse en luchtige uitstraling. Kies je voor een donker en zwaarder materiaal, dan zul je zien dat het effect in de betreffende ruimte ook zwaarder en harder is. Gordijnen zijn ideaal om het slaap van het woongedeelte af te scheiden, maar je kunt ze ook handig gebruiken bij het creëren van een walk-in-closet in je slaapkamer. 

Door het plaatsen van meubels

 Woonkamer door homify

Een andere optie is om gebruik te maken van (grote) meubels om diverse ruimtes van elkaar af te scheiden. Wanneer je te maken hebt met een grote ruimte, kunnen grote, opvallende meubelstukken erbij helpen om de woonruimte een gezellige uitstraling te geven. Heb je juist te maken met een kleinere ruimte? Zoek dan naar goede mogelijkheden waarbij je je meubels multifunctioneel kunt gebruiken. 

Neem bijvoorbeeld de kast: hiermee sla je twee vliegen in één klap! Een kast geldt als flexibele muur in je woonruimte én biedt daarnaast ook nog eens extra opbergruimte. Op bovenstaande foto zie je een uitstekend voorbeeld! Als je echt wilt uitpakken, laat dan inbouwkasten op maat maken door een professional. Deze zullen alle beschikbare ruimte optimaal benutten, denk bijvoorbeeld aan de te gebruiken hoogte. 

Door het plaatsen van schuifdeuren

Grote schuifdeuren zijn een ideale mogelijkheid om op een dynamische manier meer ruimte te creëren. Ze zijn eigenlijk ideaal voor elke ruimte, van slaapkamer met inloopkast tot keuken en woon of eetkamer. Glazen deuren zorgen voor een transparante en lichte uitstraling. Glazen met een donkere tint zijn ideaal wanneer je wat meer privacy wilt behouden. 

Ook kun je juist gaan voor spiegelende deuren, waarbij je ook weer twee vliegen in één klap vangt. Niet alleen zorgen spiegelende schuifdeuren voor een optisch ruimtelijkere woonkamer, ook heeft de spiegel een functionele functie. Fan van deze mooie slaapkamer? Bekijk dan zeker ook nog even deze foto's van inspirerende slaapkamers. 

Met zwevende wandpanelen

Naast de optie voor grote schuifdeuren kun je ook hier weer voor een alternatieve mogelijkheid kiezen. Denk bijvoorbeeld eens aan afzonderlijke wandpanelen. Deze bevestig je, net als bij de schuifdeur, op een rails. De afzonderlijke wandpanelen lijken te zweven, en op deze manier kun je er ook nog eens zelf voor kiezen hoe open je de ruimte wilt hebben. Schuif ze allemaal open of houdt het juist bij twee. 

Zwevende wandpanelen zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen. Het is trouwens ook heel gemakkelijk om ze zelf te maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor panelen van glas of staal. Ook erg mooi een houten variant, kies voor onbewerkt hout voor een industriële  look of ga juist voor een Scandinavische finish. Als laatste bestaat ook nog de variant van stof. We zien ze veelal geplaatst worden als raambekleding of decoratie, maar ze kunnen ook erg goed dienst doen als luchtige afscheiding in een bepaalde woonruimte. 

Door te kiezen voor verschillende typen vloeren

Prachtige moderne boerderij keuken:  Keuken door Tieleman Keukens
Tieleman Keukens

Prachtige moderne boerderij keuken

Tieleman Keukens

Let op: vooral bij kleine ruimtes dien je eraan te denken dat veel kasten of afscheidingen kunnen zorgen voor een hokkerig en opgepropt gevoel. Dat is natuurlijk niet wat we willen want openheid en ruimtelijkheid staan hier centraal. 

Een goed alternatief is om te werken met de materiaalsoorten voor de vloer. Wanneer je namelijk kiest voor verschillende vloerbedekkingen in de verschillende ruimten, creëer je automatisch al een specifiek gedeelte voor elk doel. Kies voor de gang of hal bijvoorbeeld strakke tegels, voor de woonkamer warm hout en in de keuken fris laminaat. De mogelijkheden zijn eindeloos! Deze optie is ook goed te bereiken door het gebruik van verschillende soorten en kleuren vloerbedekking en tapijt. Wanneer je geen fan bent van verschillende materiaalsoorten kies je heel gemakkelijk voor éénzelfde materiaalsoort in verschillende kleuren voor de betreffende ruimtes. 

Werken met bestaande muren

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning:  Woonkamer door StrandNL architectuur en interieur
StrandNL architectuur en interieur

Verbouwing en inrichting jaren '30 woning

StrandNL architectuur en interieur

Goed, we zijn niet allemaal gezegend met een loft-stijl appartement of studio. Over het algemeen betrekken we woningen waarbij de bestaande muren al geplaatst zijn. Wat zijn in dit geval dan je opties? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bestaande wanden open te breken en op die manier een meer open gevoel te creëren. We publiceerden eerder een Ideabook waarbij we tips gaven over hoe je zelf een wanddoorbraak in je huis kunt realiseren, je vindt hem hier

Is het niet mogelijk om wanden open te breken? Dan kun je er ook nog voor kiezen om in plaats van een stenen wand te kiezen voor een wand ingezet met glas. Een goed voorbeeld zien we op bovenstaande foto. Glas zorgt voor meer lichtinval en transparantie, waardoor de betreffende twee ruimtes beide een open en luchtig gevoel krijgen. Liggen deze opties niet binnen je budget? Kies er dan voor om je wanden in ieder geval een lichte kleur te geven. Ook kan het erg leuk zijn om een gordijnrails voor je muur op te hangen zodat de wanden bekleed worden met een luchtige, soepele stof.  

Tot zover dit Ideabook! We hopen je voldoende geïnspireerd te hebben en zijn ook benieuwd of jij een van bovenstaande ideeën thuis zal gaan toe passen.

Wat vind jij van bovenstaande inspiratie? Deel je mening in de comments hieronder! 
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!