Ontwerp je eigen holistische tuin | homify | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3646:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

Ontwerp je eigen holistische tuin

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Rustieke tuinen van Luiza Soares - Paisagismo Rustiek & Brocante
Loading admin actions …

Het woord 'holistisch' is afgeleid van het Griekse woord 'holon', wat 'geheel' betekent. Een holistische benadering berust op de overtuiging dat de som der delen groter is dan de afzonderlijke componenten. Door de verschillende onderdelen in zijn geheel te benaderen, ontstaat op die manier een beeld dat zonder deze benadering niet gecreëerd had kunnen worden. Het holisme kent de doorsneemens eigenlijk voornamelijk van de holistische massagetherapie. Een therapie die de mens vanuit verschillende componenten (lichaam, geest, energie en spiritualiteit) benadert om tot een algehele aanpak te komen. Maar wist je dat je behalve holistische therapieën het holisme ook kunt projecteren op onze dagelijkse gang van zaken in de meer praktische wereld? Een holistische tuin bijvoorbeeld, is daar een mooi voorbeeld van. We erkennen hierbij de verschillende onderdelen van de tuin, van de geuren en kleuren tot de geluiden en de kleinste bewoners aan toe, en zien door deze onderkenning een groter geheel ontstaan. In dit Ideabook lichten we de verschillende componenten van een holistische benadering van onze tuin nader toe. 

(Zicht)lijnen in de tuin

Moderne tuinen van Terra Modern

De visuele input is voor de mens leidend in zijn gedrag en welbevinden. Wij gaan niet als honden af op onze neus, niet als hertjes op ons gehoor of als mollen op gevoel; de mens is een echt zie-beest. Zodoende is het van belang om de holistische tuin op zo'n manier in te richten dat hij prettig oogt. Mooi uitgangspunt voor wat wij als 'mooi' ervaren is de gulden snede. De gulden snede is een interessant concept dat voor een groot gedeelte voortkomt uit de biologie en daarmee heel makkelijk organisch oogt. Het voert wat ver om de gulden snede in deze alinea volledig toe te lichten, de uitleg zou ook al vrij snel vrij wetenschappelijk worden. Waar je eigenlijk het beste op af kan gaan om deze verdeling het beste te benaderen, is (en dat blijft toch erg opvallend) je gevoel. Vaak benadert onze voorkeur voor plaatsing de gulden snede al vrij snel, dus tenzij je zin hebt in een wiskundig relaas, kan je deze holistische aanpak ook 'gewoon' vanuit je gevoel benaderen. Als jij, of je tuinarchitect natuurlijk, dan vervolgens ook nog verschillende materialen in de tuin gebruikt die diepte en perspectief creëren kan het eigenlijk al niet missen: de basis voor je holistische tuin is gelegd.

Geuren in de tuin

Behalve ons zicht zijn ook onze andere zintuigen in de holistische tuin van belang. Geur bijvoorbeeld is een enorm bepalende factor in ons leven. Want wist je dat geuren belangrijk zijn in het creëren van herinneringen? We kennen allemaal wel de geur die je aan je oma of je oude basisschool doet denken. Maar ook nu, zelfs op dit moment is je neus op zoek naar geuren om te onthouden. Als je een holistische tuin ontwerpt mogen de geuren dus niet ontbreken. Kies voor bomen en planten die een sterke geur verspreiden. Lissen bijvoorbeeld, of lelies, kennen een sterke geur. Niet alleen voor ons trouwens, dit soort zomerse bloeiers trekken ook een hoop vlinders aan. Een win-win situatie dus. Extra tip: ga bewust om met de geuren in je tuin. Na het maaien van het gras bijvoorbeeld, is de holistische tuin bij uitstek de plek om even diep in je ontspanning in te gaan. Maak gebruik van de geuren om even volledig tot rust te komen.

Geluiden in je holistische tuin

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk - Tuin van het jaar 2018 Eclectische tuinen van De Rooy Hoveniers Eclectisch
De Rooy Hoveniers

Natuurlijke kleine tuin Sleeuwijk – Tuin van het jaar 2018

De Rooy Hoveniers

Na zicht en geur mag ook geluid natuurlijk niet ontbreken in een holistische tuin. Hoewel de tuin natuurlijk uit zichzelf niet direct veel geluid voortbrengt – planten zijn bij uitstek erg stille gasten-, kun je wel een aantal mooie elementen inbouwen die bijdragen aan een prettig geluid. Er zijn bijvoorbeeld verschillende bomen en struiken, de lijsterbes bijvoorbeeld, die vogels aantrekken. Als je houdt van het gekwetter van vogels zijn dat soort ingrepen het overwegen meer dan waard. Niet zo'n vogelliefhebber? In een holistische tuin is water ook een mooie manier om geluid en beweging in te zetten. Het geluid van stromend water spreekt ergens wel tot de verbeelding. Met je ogen dicht waan je je zo nabij een kristalhelder beekje in een ver tropisch land. De holistische insteek is ook hier weer een mooie basis om jezelf even volledig tot rust te manen. Creer daarom een fijne zitplek naast je waterpartij en geniet van de kalmte.

Proef je tuin

Smaak is het laatste zintuig dat we in dit Ideabook aandragen. Want wat zijn we zonder ons eigen smaakpalet, en hoe wonderbaarlijk is het om je tuin niet alleen als een fijne plek om te vertoeven te zien, maar ook als een functioneel element in ons leven? Dit maakt de holistische zienswijze compleet. 

Het inbouwen van eetbare planten in je tuin is een makkelijke en leuke manier om aan dit laatste holistische aspect toe te geven. Onze tuincentra staan vol met eetbare planten en de meeste doen het enorm goed in de 'open' grond. Behalve het aanleggen van een eigen kruidentuintje kun je ook voor een fijne moestuin kiezen. Toegegeven, het vergt wat inzet, en het bijhouden is geen sinecure. Maar hoe heerlijk is het om je eigen krop sla te kunnen eten, of je eigen wortels klaar te kunnen maken voor het avondeten. Volledig lokaal, biologisch en met een trots gevoel dat je 100% zeker niet krijgt wanneer je dezelfde producten uit de supermarktschappen hebt gekocht. Ook hier zien we weer een holistische insteek terug, het geheel is beduidend groter dan de som der delen!

Klein wild in de holistische tuin

We sluiten dit Ideabook met de holistische tuin af met een laatste onmisbaar aspect in de spirituele tuin: onze vliegende/kruipende medebewoners. Van de vlinders en de bijen in de zomer tot de vogels en de egeltjes in de herfst en winter, voor elk beestje mag een plek gecreëerd worden. De holistische tuin is namelijk niet alleen maar van 'ons', en wordt er gewoonweg een fijnere plek van wanneer je naast de flora ook de fauna een warm hart toedraagt. Twee tips op een rijtje:

1 –  zorg voor voedsel. Elk beestje is op zoek naar zijn eigen voedselbron en als je er nou voor zorgt dat ze hun maagjes vol kunnen eten, komen ze vanzelf. Bloemen voor meer vlinders, bessenstruiken voor vogels en hoewel het een beetje valsspelen is, kan je wat kattenvoer neerzetten voor de kleine egeltjes.

2 – zorg voor onderdak. Dat je voor vogels een vogelhuisje op kunt hangen, dat weten we wel. Maar wist je dat er ook speciale insectenhuisjes bestaan? Voor egels is een berg bladeren fijn, ze kunnen er lekker in schuilen.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!