homify 360°: Moderne villa in Dokkum

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

homify 360°: Moderne villa in Dokkum

Edwin Pesschier Edwin Pesschier
Woonhuis Pliniusplein 3, Dokkum:  Woonkamer door Sax Architecten,
Loading admin actions …

We trekken met homify 360° vandaag naar het Friese Dokkum. Daar realiseerde het architectenbureau Sax Architecten, bestaande uit Peter Bos, Renier Gerritsma en Steven Schaalma, deze eigenzinnige villa. In 2014 voegden de architectenbureaus Artès Architecten uit Groningen en AXES Architectuur uit Assen zich samen tot Sax Architecten. Op dat moment hadden de beiden bureaus al decennialang ervaring en expertise opgebouwd in zowel de architectuur als de interieurarchitectuur. Het bureau beschrijft hun opvatting over architectuur aan de hand van twee uitersten: creativiteit en controle. Alles wat daartussen ligt vormt het speelvlak waarbinnen de architecten zich vrij bewegen.

Aanzicht

straatzijde:  Huizen door Sax Architecten,
Sax Architecten

straatzijde

Sax Architecten

We zien hier die villa gezien vanaf de straat. We zien de twee bouwvolumes achter elkaar, elk met een identieke, opvallende vorm. Vooral de welhaast gelijkbenige driehoeksvorm van het dak geeft het gebouw zijn eigen karakter en persoonlijkheid. In het Friese Dokkum moet dit wel een blikvanger zijn.

Keuken en woonkamer

keuken - woonkamer:  Woonkamer door Sax Architecten,
Sax Architecten

keuken – woonkamer

Sax Architecten

Op deze foto kunnen we een gedeelte van de keuken en een gedeelte van de woonkamer zien. Onze aandacht gaat allereerst uit naar het samenspel van lijnen en hoeken. Overal waar we kijken verdwijnen lijnen in de verte, dan weer ontstaan ze spontaan en een andere keer kruipen ze ergens om de hoek. Zelfs de lichtinval en de schaduwen doen aan dit magische spel mee. 

Keuken

Woonhuis Pliniusplein 3, Dokkum:  Keuken door Sax Architecten,
Sax Architecten

Woonhuis Pliniusplein 3, Dokkum

Sax Architecten

De keuken is op deze foto beter te zien. Een aantal elementen die we in de overige vertrekken en ruimtes tegenkomen gelden ook hier. Strakke, eindeloze lijnen bepalen de ruimtelijke ervaring. Deze lijnen worden nauwelijks onderbroken, de vertrekken, zoals de keuken en de eetkamer hier, zijn allen aan elkaar geschakeld en vormen één vloeiende ruimte. Nergens onderbroken door deuren of panelen. Zelfs de keukenkastjes hebben geen uitstekende elementen.  Het interieur is modern en vrijwel geheel in wit uitgevoerd. 

Woonkamer

woonkamer - doorkijk:  Woonkamer door Sax Architecten,
Sax Architecten

woonkamer – doorkijk

Sax Architecten

Grote witte oppervlakten, haaks op, en parallel aan elkaar bepalen de sfeer die we vanuit dit perspectief hebben. De vide geeft ons een groot gevoel van ruimtelijkheid en rust. Nergens worden deze bepalende elementen verstoord, het meubilair en de vloer is in grijstinten uitgevoerd. Speciale aandacht gaat uit naar het kunstwerk op de muur die we recht voor ons zien. Het kunstwerk, met zijn inherente kwaliteiten, waaronder zijn wilde afbeeldingen en felle kleuren, versterkt de minimale en moderne sfeer van de ruimte. Alsof de architecten hier letterlijk creativiteit en controle hebben willen benadrukken.

Zithoek

Woonhuis Pliniusplein 3, Dokkum:  Woonkamer door Sax Architecten,
Sax Architecten

Woonhuis Pliniusplein 3, Dokkum

Sax Architecten

De ontwerpprincipes worden in de zithoek consequent doorgevoerd. De banken zijn in zachte tinten uitgevoerd en de kamer biedt aan verschillende kanten uitzicht op de buitenruimte, met dank aan de enorme ramen en transparante deuren. Het gehele huis wordt verlicht door sfeervolle spotjes. Subtiele decoraties en de situering van de zithoek dragen bij aan de sfeer en warmte die van de ruimte uitgaat. Het moet hier heerlijk vertoeven zijn.

Uitzicht

We zien op deze foto de woonkamer vanuit een andere hoek. Neem plaats op de bank en geniet van de enorme ruimte achter u, oplopend tot wel zes meter hoog. En als dat nog niet goed genoeg is, wat dacht u dan van het uitzicht voor u?

Onze overige homify 360°artikelen vindt u terug in ons magazine.

Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten,

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!