Verlichting kiezen voor de woonkamer

Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Verlichting kiezen voor de woonkamer

Sanne Sanne
  door Designort
Loading admin actions …

Nu het weer vroeger donker wordt is goede verlichting geen overbodige luxe. Vooral in de woonkamer waar je de meeste tijd doorbrengt in de avond, zijn lampen een vereiste. Lampen zijn vaak het laatste dat we toevoegen aan een interieur. Zolang er licht is zijn we aan het begin wel tevreden: een kaal peertje tijdens het klussen, een simpele hanglamp na de verhuizing. Maar na een tijdje wil je toch wel iets stijlvollere verlichting. Als je de rest van je inrichting al bij elkaar hebt is het minder ingewikkeld om verlichting te kiezen. Je kunt de stijl dan aanpassen op de bestaande meubels.

Maar wat bij het kiezen van verlichting vooral van belang is is het gebruik. Waar  ga je het licht voor gebruiken en in welke ruimte? Als je in je relax-fauteuil zit en een boek leest heb je een hele andere lamp nodig dan wanneer je op de bank zit en televisie kijkt.

Tafellampen

Potlampen met een twist:  Woonkamer door WoodWoolDesign
WoodWoolDesign

Potlampen met een twist

WoodWoolDesign

Voor meer sfeer in je woonkamer plaats je een schemerlamp op een kast of bijzettafel. Tafellampen worden continu vernieuwd – er is zóveel mogelijk. Bijvoorbeeld een lamp met gewast papier of een lamp gemaakt van een glazen pot. Het is fijn om in de kamer minstens één lamp met indirect of diffuus licht te hebben (zie hieronder), een tafellamp op een bijzettafeltje is hier erg geschikt voor.

Hanglampen

Een gewone stoffen kap is degelijk, maar misschien ook een beetje saai. Gelukkig kun je met de hanglamp tegenwoordig alle kanten op. Kappen worden gemaakt van allerlei materialen: stof, metaal, kunststof, koper, messing, beton en ga zo maar door. Ook hanglampen zonder kap zien we vandaag de dag regelmatig voorbij komen. En hoewel we de laatste jaren massaal overstapten op spaarlampen en led licht hangen we in die kaploze lamp ook nog het liefst een echte gloeilamp, met zo'n gezellig gloeiende draad. Overigens zijn er ook meer ophangmogelijkheden dan je denkt. Lampen komen vaak met een standaard zwarte draad, maar een gekleurd strijkijzersnoer of juist een industriële ketting geven je lamp ineens een hele andere uitstraling!

Naast het materiaal van je lamp zijn ook de grootte en het aantal van belang. Waar we vroeger een enkele lamp boven de tafel hingen worden er steeds vaker meerdere, kleine lampen gecombineerd. Soms identieke lampen, soms ook hele verschillende lampen die samen een geheel vormen. Je kunt twee gelijke lampjes naast elkaar hangen, maar je kunt ook variëren in hoogte, om een speels effect te bereiken.

De hanglamp schijnt voornamelijk naar beneden en is dus geschikt om bij te lezen of om iets uit te lichten. Wanneer een kap doorschijnend is, schijnt het licht ook enigszins naar de zijkanten, waardoor de omgeving van de lamp ook verlicht wordt.

Staande lampen

Wat we hierboven schreven over kappen geldt natuurlijk ook voor de staande lampen. Ook de staande lamp kent een hele trits aan opties, zowel wat betreft de kap, als de poot. Denk er bij de keuze voor een kap vooral over na waar je het licht wilt hebben. Bij een 'standaard' kap, zoals op bovenstaande foto, schijnt het licht voornamelijk omhoog en naar beneden. Je verlicht dus het plafond en de vloer: sfeerverlichting. Wanneer je een staande lamp zoekt om bij te lezen ga dan voor een richtbare spot. Kies je lamp naargelang de functie.

Een dunne roestvrijstalen poot heeft dat een moderne, minimalistische uitstraling. Een ruige, houten stronk, zoals op de foto, geeft weer een heel andere sfeer. Kies een statief dat in je huis past.

Direct licht

Clamp Light:  Woonkamer door LUCAS & LUCAS
LUCAS & LUCAS

Clamp Light

LUCAS & LUCAS

Wanneer je kap de pit niet volledig omhult schijnt het licht direct, ongefilterd de kamer in, direct op de muur of op het object dat je wilt uitlichten. Je kunt zulke verlichting goed gebruiken om objecten uit te lichten, maar het wordt ook vaak gebruikt als algemene verlichting. Dan gaat het vaak om licht dat breed uit schijnt, zoals bijvoorbeeld inbouwspotjes doen. Combineer direct licht wel altijd met andere lampen met direct of indirect licht. Omdat direct licht direct ergens op schijnt geeft het over het algemeen niet de vagere gloed die een kamer gezellig maakt.

Indirect licht

Reflection Collection:  Woonkamer door LUCAS & LUCAS
LUCAS & LUCAS

Reflection Collection

LUCAS & LUCAS

Indirect licht betekent dat het licht niet meteen op de omgeving valt. Het licht weerkaatst op de muur of een spiegel en schijnt via die 'tussenstop' op de 'bestemming'. Stel dat je bijvoorbeeld een kunstwerk op een sokkel wilt uitlichten en je schijnt van achter het kunstwerk op de muur en dat licht weerkaatst zo op het beeld, dan schijn je indirect met je lamp op het kunstwerk. Het voordeel van indirect licht is dat je minder scherpe schaduwen krijgt dan bij direct licht.

Naast direct en indirect licht bestaat er ook nog diffuus licht, dit is gefilterd licht. Het licht schijnt dus door een kap of bijvoorbeeld door gekleurd glas. Dit licht is heel geschikt voor donker, regenachtig weer, je kamer wordt dan toch wat lichter en gezelliger en het is niet heel fel licht, wat ook niet nodig is zo lang het niet echt donker is buiten.

Hoeveelheid licht

Beton & Handgemaakt Lamp Douwe met wandhouder :  Woonkamer door byCoco Designstudio
byCoco Designstudio

Beton & Handgemaakt Lamp Douwe met wandhouder

byCoco Designstudio

Denk goed na over de hoeveelheid licht die je in je kamer nodig hebt. Als je veel dichte of vrij ondoorzichtige lampenkappen hebt en veel gericht licht blijven bepaalde plekken in je kamer onderbelicht. Kies verschillende soorten licht en verschillende lampentypes om een goede balans te vinden in de hoeveelheid licht in je woonkamer. Zorg er ook voor dat je licht hebt voor verschillende situaties. Op het moment dat je bijvoorbeeld televisie kijkt heb je in principe geen gericht licht nodig, maar je wilt niet dat je tv in het donker staat, want dan is het scherm te fel aan je ogen. Als je vrienden over de vloer hebt wil je graag een warm gezellig licht in je kamer en als je leest heb je een gerichte, felle leeslamp nodig.

Lichtkleuren en -tinten

Als je een pit koopt kun je kiezen uit verschillende wattages. Let goed op dat je de juiste pit koopt voor de de juiste lamp. Daarnaast heb je pitten in verschillende kleurtinten. Je kunt kiezen voor wit licht of geel licht.

Ten slotte zijn er nog verschillende kleuren licht. Er zijn pitten te koop die een bepaalde kleur licht verspreiden, maar ook door een pit achter een gekleurd glaasje te plaatsen kun je licht kleuren.

Verschillende stijlen lampen

We hebben in dit artikel al een heel aantal verschillende stijlen lampen gezien. Kies een stijl die bij je woonkamer past of maak van je verlichting juist een opvallende eend in de bijt. Lees dit Ideabook over design lampen om meer inspiratie op te doen.

Kom je er niet uit? Kijk dan eens hoe de professionals het doen.

Ben je er al uit wat voor lamp(en) jij kiest?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!