Offerte aanvragen

Ongeldig nummer. Controleer de landcode, het kengetal en het telefoonnummer
Door op 'Verzenden' te klikken, bevestig ik dat ik de Privacy en cookiebeleid heb gelezen en ga ik ermee akkoord dat de voorgaande informatie zal worden verwerkt om mijn verzoek te beantwoorden.
Opmerking: u kunt uw toestemming intrekken door privacy@homify.com te e-mailen.

Een landelijke keuken samenstellen

Sanne Sanne
Loading admin actions …

Ook helemaal verliefd op die Franse boerenkeukens? Misschien vind je het wat overdreven om de keuken meteen lichtblauw te schilderen en is zo'n oud, gietijzeren fornuis net een stapje te ver, daarom bespreken we hier hoe een moderne herinterpretatie van een landelijke keuken eruit ziet. Een update van de aloude rustieke stijl. Van de keukenkastjes tot het servies, alles komt voorbij.

Mocht de landelijke keuken als geheel je te veel zijn kun je ook slechts een aantal elementen doorvoeren. Kies bijvoorbeeld alleen voor landelijke tegeltjes op de muur of de vloer en combineer dat met een strakke witte keuken tot een mooie mix. Of kies juist voor de typische houten kastdeurtjes en neem daarbij dan een betonnen vloer. De losse elementen van de landelijke keuken doen het ook heel goed in een eclectische stijl.

Rustieke tegeltjes op de vloer…

Realisaties:  Keuken door Den Ouden Tegel
Den Ouden Tegel

Realisaties

Den Ouden Tegel

Je kunt er voor kiezen om de vloer te betegelen in plaats van de muur en daar een landelijk printje door te voeren. Als je kiest voor tegels met een printje op de vloer kun je de muur bijvoorbeeld in een kleur verven – kies wel een waterbestendige verf, dan kun je de muur gemakkelijk schoonmaken – of betegelen met effen tegeltjes, zoals Friese witjes, die ook goed bij het rustieke sfeertje passen.

Een andere tegeltrend voor op de vloer is de laminaattegel. De vloer ziet er uit als een houten laminaatvloer, doordat de tegels een houtlook hebben en ook de vorm hebben van houten planken. Het grote voordeel van tegels ten opzichte van laminaat is dat het waterbestendig en daardoor gemakkelijk schoon te maken is.

Als je wat een oorspronkelijkere, ouderwetsere sfeer wilt creëren kun je ook gaan voor een terracotta tegel, eventueel in wildverband gelegd. Wil je je tegels laten leggen door een professional? Kijk dan hier.

Houten keukenkastjes

Landelijk moderne keuken:  Keuken door AD MORE design
AD MORE design

Landelijk moderne keuken

AD MORE design

Zoals gezegd is hout een belangrijk element van de boerenkeuken. Het ziet er lekker robuust uit en geeft een warme sfeer (afhankelijk van de gekozen kleur hout). Ook voor je keukenkastjes is dit een erg geschikt materiaal. Je kunt de kastjes in houtkleur houden, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld witte of lichtblauwe kastjes. 

Je vindt in de landelijke keuken vaak gefreesde kastdeurtjes of deurtjes met een lijst.

Denk ook na over de greepjes die je op de kasten plaatst. Vaak vind je gietijzeren grepen in de landelijke keuken. Deze kun je simpelweg kopen bij de bouwmarkt, maar je kunt ook op zoek gaan op brocante markten en in kringloopwinkels. Oude materialen brengen een hoop karakter met zich mee.

Rustieke tegeltjes op de muur…

Realisaties:  Keuken door Den Ouden Tegel
Den Ouden Tegel

Realisaties

Den Ouden Tegel

Een landelijke keuken geeft een warm, geborgen gevoel. Dit is meestal toe te schrijven aan het gebruik van hout en van sfeervolle prints, die je kunt toevoegen in bijvoorbeeld je tegelgebruik. De karakteristieke tegeltjes met allerlei patroontjes zie je eigenlijk in elke landelijke keuken terug. Wanneer je gaat voor tegels, betegel dan slechts een horizontale rand boven het werkblad en niet de hele muur. Als er nog kastjes boven je keuken komen dan is het eenvoudig: je betegelt het stuk muur tussen het werkblad en de bovenkastjes. Is dit niet het geval neem dan een rand van ongeveer vijftig centimeter hoog (houd altijd rekening met snijverlies als je tegels gaat kopen!).

Qua stijl kun je kiezen voor typische Hollandse tegels, bijvoorbeeld jaren twintig tegels, maar een ander idee is het toevoegen van een mediterraans tintje, als je gaat voor bijvoorbeeld Portugese tegeltjes!

Een natuurlijk keukenblad

Project Arrien:  Keuken door de Lange keukens
de Lange keukens

Project Arrien

de Lange keukens

In de landelijke keuken wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Combineer houten kastjes met een prachtig natuurstenen werkblad, voor een luxe, maar landelijke uitstraling. Of combineer witte kastjes met een hardhouten keukenblad, voor een warme uitstraling. Als natuursteen of hardhout niet binnen je budget past kun je gaan voor een kunststof alternatief met dezelfde look om zo toch de landelijke sfeer te treffen.

Al deze combinaties zijn afhankelijk van andere keuzes die je maakt, zoals de keuze voor een bepaalde vloer, voor een kleur op de muur. En als je al een houten plafond hebt, zoals op bijgaande foto, ligt het voor de hand om dan in je keuken iets minder hout door te voeren, zodat je geen overvloed aan hout creëert. Denk dus goed over alle factoren na en neem een besluit over het geheel in plaats van over alle elementen afzonderlijk.

Servies

 Eetkamer door Grestel, SA
Grestel, SA

Costa Nova – mesa de jardim colecção Alentejo

Grestel, SA

Als je het authentieke boerenbont wat té gezellig vindt zijn er genoeg opties voor ander landelijk servies. Je kunt ook juist gaan voor een over-the-top retro sfeertje door je salades in emaille schalen op te dienen.

Mooi servies en mooie potten en pannen kun je ook als accessoires gebruiken door ze uit te stallen. Hang pannen op aan haken of zet ze op planken aan de wand. Je kunt ook open keukenkastjes nemen om zo je borden en schalen tentoon te stellen. Het is zonde om al je mooie servies weg te stoppen!

De landelijke eethoek

Wat ook heel belangrijk is voor je landelijke keuken is een gezellige sfeer. Die sfeer creëer je mede door leven toe te voegen. Als je vanuit de keuken contact kunt hebben met de eethoek voelt dat een stuk gezelliger dan koken in een afgesloten ruimte. Dus mocht de mogelijkheid er zijn om een muurtje door te breken om zo een grotere ruimte te maken waarin de keuken en de eetkamer een plekje krijgen: altijd doen. Dit is ook nog eens goed voor de waarde van je huis!

Kies voor natuurlijke en authentieke materialen, zoals een eikenhouten tafel en stoelen. Op bovenstaande foto is gekozen voor Franse caféstoelen, die een echt authentiek sfeertje met zich meebrengen. Zulke karakteristieke producten geven echt uitstraling aan je keuken. Lees dit Ideabook voor meer ideeën voor rustieke keukentafels.

Heeft dit artikel je op ideeën gebracht? Hoe ziet jouw droomkeuken eruit?
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa:  Huizen door Lab32 architecten

Hulp nodig bij uw woonproject? Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!