De homify gids voor een optimale indeling van je woning | homify
Error: Cannot find module './CookieBanner' at eval (webpack:///./app/assets/javascripts/webpack/react-components_lazy_^\.\/.*$_namespace_object?:3654:12) at at process._tickCallback (internal/process/next_tick.js:189:7) at Function.Module.runMain (module.js:696:11) at startup (bootstrap_node.js:204:16) at bootstrap_node.js:625:3

De homify gids voor een optimale indeling van je woning

Stefanie Hesseling Stefanie Hesseling
Villa Veth Moderne slaapkamers van 123DV Moderne Villa's Modern
Loading admin actions …

Een huis goed indelen is geen sinecure. Loze ruimte is namelijk de grote angst van elke huisbewoner (en architect), maar hoe dat vervolgens te voorkomen is nog best een puntje. Gelukkig bestaan er volop mogelijkheden om van de vaste indeling af te wijken. Vooral wanneer je in de gelegenheid bent zelf je huis te (laten) bouwen is er alle ruimte om je met frisse blik en frisse moed op deze puzzel te gooien. Toch zijn er ook manieren waarop je een bestaande indeling van een huis kunt optimaliseren. Voor zowel deze aanpassingen aan de bestaande lay-out als de frisse bouwers zetten wij de mogelijkheden voor het optimaliseren van het grondplan van je huis op een rijtje. Van het gebruiken van transparante materialen tot het plaatsen van verschuifbare (buiten)wanden, wij nemen je mee in de mogelijkheden om tot een ruimere indeling van je huis te komen.

Schuif met je wanden

De makkelijkste manier om je binnenruimte te vergroten is door er ook de wereld om je heen bij te betrekken. Als de ruimte die je je toegeëigend zo groot is als 'de buitenwereld' is je bezit natuurlijk praktisch eindeloos. Door het inzetten van schuifbare wanden open je de ruimte en oogt je huis al direct een stuk ruimer. Als groot voordeel heeft het gebruiken van schuifbare wanden, of je ze nu naar buiten toe of binnen in je huis inzet, dat je ze kunt openen en sluiten wanneer je dat nodig acht. Bij winterse dagen sluit je natuurlijk direct de buitendeur en kan je je richten op je eigen kleine paradijsje. Bij het eerste prille schijnen van de zon echter, is het heerlijk om de deuren open te kunnen schuiven en te genieten van het nieuwe leven (en een uitzicht zoals we hier op de foto zien is natuurlijk ook nooit weg).

Schuifdeuren

Behalve de deuren buiten, zien we ook binnen vaak de mogelijkheid om schuifdeuren te plaatsen optimaal benut. Het creëren van ruimtes waarin je zowel de intimiteit van een kleine ruimte, als de openheid van een grootsere plek kunt neerzetten is een luxe die makkelijk in te bouwen blijkt. Al sinds de jaren '30 worden mooie 'ensuite-deuren' gebruikt om eet- en woonkamer af te kunnen sluiten. Inmiddels zien we dat dit soort schuifdeuren niet langer alleen voor die afscheiding gebruikt worden, maar zien we ze ook bij bijvoorbeeld keuken/woonkamer of slaapkamer/badkamer terug. Omdat de wens het huis als volledig open ruimte te kunnen benaderen toeneemt, we hebben eigenlijk niet meer heel veel behoefte aan 'afgesloten ruimtes' en snakken naar openheid, zien we dat ook de schuifdeuren steeds transparanter worden. In deze voorbeeldfoto zien we dat mooi geïllustreerd door gebruik te maken van glazen panelen in diepzwarte omlijsting. Deze deuren kunnen volledig in de wand geschoven worden, en zijn daarmee praktisch onzichtbaar te maken.

Open trap

Tibbensteeg Hoonhorst Minimalistische gangen, hallen & trappenhuizen van Tim Versteegh Architect Minimalistisch
Tim Versteegh Architect

Tibbensteeg Hoonhorst

Tim Versteegh Architect

De trap is ook weer zo'n  typisch element in huis dat steeds meer in de openbaarheid gebracht wordt. De trap mag gezien worden. Eerder werden de trappen in huis aan alle kanten afgeschermd omdat het vooral om de functionaliteit draaide, nu zien we dat de schoonheid ervan juist manier benadrukt wordt. Door de muren rondom de trap weg te halen, blijft er extra ruimte over om te benutten. Hierin zien we de wens (en het vermogen) om de hoeveelheid loze ruimte in een huis tot een minimum te beperken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er aan de open trap de aandacht wordt besteed die een dusdanig zichtbaar (en groot) element in huis verdiend. Je komt er hier niet met een oubollige trap met karpetbeslag. De zichtbare trap is een designcomponent dat nog best wat voeten in de aarde heeft. Het kiezen voor de juiste vorm, zoals de charmante wenteltrap hiernaast, en de goede kleur liggen daaraan ten grondslag.

Transparante materialen

River House - Internal view of living room Moderne woonkamers van Selencky///Parsons Modern
Selencky///Parsons

River House – Internal view of living room

Selencky///Parsons

Het optimaliseren van het vloerplan van je huis kan zowel in praktische als in optische zin vormgegeven worden. Soms zit je nu eenmaal vast aan dragende muren en bestaande architectuur. Voor die situaties is het van belang om niet in sloop-en-bouwwerk te denken maar na te gaan welke mogelijkheden je hebt om de situatie optisch te verbeteren. Het gebruiken van transparante materialen leent zich hier enorm goed voor. Transparante materialen, glas bijvoorbeeld, is een prachtig product dat zowel een hoge isolerende waarde heeft (of in ieder geval kan hebben) als een hoge lichtdoorlatende kwaliteit. Het gebruik van transparante materialen zorgt ervoor dat je huis een stuk lichter oogt, en laat dat nou precies de belangrijkste voorwaarde zijn voor het creëren van 'open ruimtes'. Dat het vervolgens van belang is om, in ieder geval voor de ramen die in contact staan met de buitenwereld, gebruik te maken van dubbelglas benoemen we mogelijk ter overvloede dan toch maar even.

Sloop muren voor meer (buiten)ruimte

Villa New Water Moderne woonkamers van Waterstudio.NL Modern
Waterstudio.NL

Villa New Water

Waterstudio.NL

We komen bij een bijzonder ingrijpende component die niet aan alle huizen gegeven is: want waarom muren inbouwen, als ze niet eens echt nodig zijn? Een open vloerplan is het makkelijkst te optimaliseren wanneer je gewoonweg lak hebt aan de traditionele inrichting. Weg met de muren dus. Door alle ruimtes in het huis consequent aan elkaar te verbinden, zonder onnodige tussenkomst van muren, wordt het 'grote optimaliseren' pas echt in de praktijk gebracht. In het voorbeeld dat we hier gebruiken om  dit te laten zien zijn geen muren in de traditionele zin te bekennen. Zelfs de glazen wanden naar buiten zijn ertoe ingezet om deze ruimte een volledig open indeling te geven. Wat wel slim gedaan is is het inzetten van 'room dividers'. De donkere wand die is geplaatst als afscheiding tussen de twee vertrekken verbindt de ruimtes terwijl er wel degelijk een intieme setting gecreëerd kan worden. Geen muren in huis betekent daarmee dus pertinent niet dat de mogelijkheid om je af te schermen volledig verdwijnt, de manier waarop dat gebeurt echter krijgt wel degelijk een nieuwe invulling.

Splits de ruimte met schermen

Een laatste mogelijkheid om een meer ruimtelijke indeling in je huis te creëren is te werken met schermen. Het werken met, vooral rijstpapieren, schermen is een gebruik dat stamt uit de Oosterse wereld. In Japan wordt bijvoorbeeld de zogenaamde ’shoji’ gebruikt. Shoji zijn Japanse schuifdeuren die bestaan uit een houten rasterwerk waarop aan één zijde semi-transparant papier is geplakt. In de ruimte die we op de voorbeeldfoto zien, een typisch Japanse kamer, zien we ze aan een aantal wanden terug. Het gemak en de schoonheid van de shoji zit ’m erin dat de muren makkelijk te verschuiven zijn. Op die manier is de ruimte telkens opnieuw in te richten naar de wensen van de bewoner. Natuurlijk is niet alleen het gebruik van shoji een optie om schermen te gebruiken in je huis. Ook kamerschermen, een eigentijdse blik op onze traditionele muren, kunnen ingezet worden om een ruimte tijdelijk af te schermen.

Wat is jouw favoriete tip uit dit Ideabook? Laat een comment achter!
Eigentijds wonen in een rietgedekte villa Moderne huizen van Lab32 architecten Modern

Hulp nodig bij uw woonproject?
Neem contact met ons op!

Doe wooninspiratie op!